ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:720/881)

PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 239

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka  mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy ostudzoną masę czekoladową i stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem, wanilią i sodą oraz mąkę ziemniaczaną Masę delikatnie mieszamy dodając po łyżeczce powidła. Przelewamy

Luźna Kuchnia
Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 130

krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową(...)serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i żółtka. Ucieramy krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie ucieramy krótką chwilę. Białka ubijamy na sztywno

Made By Mom And Son
Pączki dla początkujących ;) 436

kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków.  Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię(...)papierowy by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.  Smacznego

prawdziwe jedzenie
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 125

łyżki, - masło, 1/4 kostki * Dodatki: - słoiczki, - masło do wysmarowania słoiczków, - cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki. - najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM. WYKONANIE: 1.  Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać".  Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku

Wypisz Wymaluj
Lukrowany Serniczek 184

Składniki:   1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka

Luźna Kuchnia
Tort cytrynowy 3810

energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Powstały budyń będzie bardzo gęsty. Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucierać przez kilka minut mikserem, aż stanie się jaśniejsze i bardziej puszyste. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie gdyż krem może(...)posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze/tacy/talerzu. Nasączyć go jedną częścią ponczu, następnie rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu i rozsmarować drugą połowę dżemu. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem. Boki

Opowieści z piekarnika
Pascha czekoladowa 125

jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii(...)można zostawić trochę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki lub muślin kakao do dekoracji     Jak przygotować paschę czekoladową? Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i osobno masło. Cukier ucieramy z roztopionym masłem na gładką masę. Dodajemy żółtka (po jednym), kakao, czekoladę, a następnie ser i mascarpone (stopniowo). Na koniec dodajemy śliwki. Stale mieszamy aż składniki się połączą i masa

Ugotowane pozamiatane
Sernik wiedeński z rodzynkami 492

cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)szczypta soli  opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze chwilę ucierać. Białka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 167

miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.  Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem(...)wiaderku) ok. 50 g kaszy mannej 5 jaj  aromat waniliowy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 230- 250 g cukru Przygotowanie Masło ucieramy w misce z cukrem, żółtkami i aromatem. Następnie do utartej, puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia i dalej ucieramy (można robić to mikserem).  Porcjami dodajemy

Symfonia Smaków
Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 157

 ******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera (klik) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję

W kuchni Karmel-itki
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 546

Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo(...)łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1.   Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy

Izabelawkuchni
Truskawki w kokilkach z kruszonką 137

się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach(...)oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać, by ich nie rozgotować, muszą zachować kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza

Kuchennyviral.pl
Truskawki w kokilkach z kruszonką 153

się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach(...)oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać, by ich nie rozgotować, muszą zachować kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza

Kuchennyviral.pl
Sernik z musem malinowym na herbatnikowym spodzie. 155

Witajcie :) ostatnio chodził za mną sernik a że miałam tylko 600 g sera postanowiłam  jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam

Sama słodycz i szczypta chili
Bounty 188

Biszkopt czekoladowy 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu Masa kokosowa

Ciasteczkowy Potwór