ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:720/881)

27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 170

miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.  Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem(...)wiaderku) ok. 50 g kaszy mannej 5 jaj  aromat waniliowy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 230- 250 g cukru Przygotowanie Masło ucieramy w misce z cukrem, żółtkami i aromatem. Następnie do utartej, puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia i dalej ucieramy (można robić to mikserem).  Porcjami dodajemy

Symfonia Smaków
Wariacje na temat... CYNAMONOWE TIRAMISU. 161

 ******************** W relacji z warsztatów pod kierownictwem Kurta Schellera (klik) wspomniałam o paczce, którą dostaliśmy od organizatora, czyli Makro Cash&Carry. Obiecałam też, że przygotuję

W kuchni Karmel-itki
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 548

Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo(...)łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1.   Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy

Izabelawkuchni
Truskawki w kokilkach z kruszonką 139

się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach(...)oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać, by ich nie rozgotować, muszą zachować kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza

Kuchennyviral.pl
Truskawki w kokilkach z kruszonką 154

się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów. Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach(...)oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać, by ich nie rozgotować, muszą zachować kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza

Kuchennyviral.pl
Sernik z musem malinowym na herbatnikowym spodzie. 159

Witajcie :) ostatnio chodził za mną sernik a że miałam tylko 600 g sera postanowiłam  jednak coś wytworzyć :) Powiem Wam że wyszedł pyszny i delikatny, podałam

Sama słodycz i szczypta chili
Bounty 193

Biszkopt czekoladowy 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu Masa kokosowa

Ciasteczkowy Potwór
Jak zrobić idealny sernik pieczony 116

zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym  „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione odmiany. Jedni lubią kremową konsystencję, inni bardziej zbitą, jest jeszcze puszysta niczym chmurka. Sama jestem fajną tych zbitych(...)jestem zwolennikiem kremowych serników tylko bardziej zbitych i ten element często pomijam. Jednakże, jeśli komuś zależy na delikatności, to na 1 kg twarogu dodajemy przynajmniej 150 g masła. Ucieramy je na początku z cukrem/słodzikiem na puszystą masę i potem dajemy resztę składników. Ostatnim istotnym i dość ważnym składnikiem są JAJKA, które muszą być w temperaturze pokojowej. Działają one spulchniająco

zdrowo i aktywnie
Jak zrobić idealny sernik pieczony 161

zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym  „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione odmiany. Jedni lubią kremową konsystencję, inni bardziej zbitą, jest jeszcze puszysta niczym chmurka. Sama jestem fajną tych zbitych(...)jestem zwolennikiem kremowych serników tylko bardziej zbitych i ten element często pomijam. Jednakże, jeśli komuś zależy na delikatności, to na 1 kg twarogu dodajemy przynajmniej 150 g masła. Ucieramy je na początku z cukrem/słodzikiem na puszystą masę i potem dajemy resztę składników. Ostatnim istotnym i dość ważnym składnikiem są JAJKA, które muszą być w temperaturze pokojowej. Działają one spulchniająco

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżówki z budyniem i borówkami 51

gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce. Kulę ciasta przykryj bawełnianą ściereczką, folią spożywczą lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw(...)przestudzenia. Ciasto po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośniętą kulę ciasta podsyp z wierzchu lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj je na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Rozsmaruj na nim przestudzony budyń omijając brzegi ciasta, równomiernie posyp borówkami. Borówki możesz zastąpić malinami, posiekanymi truskawkami, jagodami.. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto pokrój

Zasmakuj Kuchni
Tort orzechowy – tort egipski 97

liście moich ulubionych ciast. Jest całkiem prosty do zrobienia chociaż na początku może wydawać się zupełnie inaczej. Z tegorocznymi, świeżymi orzechami laskowymi smakuje wyjątkowo obłędnie. Mimo jego kaloryczności warto pokusić się na jeden kawałek, no może dwa…..lub trzy ;) jest pyszny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort orzechowy – tort egipski Składniki Składniki na ciasto: 9 białek 9 łyżek cukru(...)cytryny Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 lub 36 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Instrukcje Ciasto: 3 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy 60 g zmielonych orzechów oraz łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy. Okrągłą

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym 127

lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek. 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy(...)temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy

Izabelawkuchni
Krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek 157

Krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Dziś polecam Wam przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Takim kremem śmiało możecie dekorować lub przekładać domowe wypieki. Prezentowany krem przygotowuję najczęściej na bazie gładkiego masła orzechowego. Czasem używam też masła typu crunchy, ale tylko wówczas, gdy krem nie ma być przeznaczony do dekoracji, ponieważ(...)zimnej śmietanki 30-36% *czasem dodaję ciut mniej cukru i czubatą łyżeczkę kajmaku (wspaniale wzbogaca smak kremu) Przygotowanie: W jednej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W drugiej misce ucieramy na kremową masę miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder (plus opcjonalnie czubatą łyżeczkę kajmaku). Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy składniki. Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy

Słodkie okruszki
#29 Pierniczki idealne 132

roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec(...)tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem

Kuchnia w szuwarach
Ciasto marchewkowe z ananasem 128

Prosty ,łatwy i szybki przepis na smaczne ciasto marchewkowe. Robiłam już różne jego wersje ale to mi smakuje najlepiej. Można zrobić do niego masę z serka czy bitej śmietany ale to z pewnością podniesie jego kaloryczność :) Składniki : - 350 g marchewki startej na średnich oczkach - 200 g brązowego cukru ,warto dać ciemny bo dodaje karmelowego smaku :) - 40 g mąki kokosowej ( ewentualnie(...)jednej miski przesiać mąkę ,dodac proszek do pieczenia, sodę i cynamon ,wymieszać. Do drugiej miski pokroić na kawałki ananasa ,zetrzeć marchew. Jajka utrzeć na białą masę dodając powoli cukier ,ucierać najlepiej na najwyższych obrotach ,bardzo powoli wlewać olej , Teraz już łyżką wymieszać delikatnie masą jajeczną z mąką ,dodać marchewkę z ananasem i delikatnie wymieszać do polączenia składników. Wylać na blaszkę

Wypieki Rene