Ten deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu
Życie zamknięte w smakuklik. Wykonanie kremu budyniowego krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube--> kliknij tutaj . Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki na krem budyniowy: (blacha kwadratowa(...)folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem. Na spód blachy wyłożyć herbatniki. Następnie rozsmarować połowę kremu budyniowego. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Połówki biszkoptów wciskać
Zrób to smacznietruskawkami;) Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku. A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami? Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa budyniowa: 500 ml mleka 8 łyżek cukru(...)ziemniaczaną. Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Powstałą masę rozprowadzamy na zimnym biszkopcie. Umyte i pozbawione szypułek truskawki delikatnie wciskamy w masę. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy
Smaki Na TalerzuKolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;) Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaja(...)wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło i ucieramy aż masa nabierze puszystości i powietrza. Składniki na krem: 2 żółtka 8 łyżeczek cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 i pół szklanki mleka
Domowe ciastalodówce do następnego dnia. Zawsze tak robię, kiedy planuję przyjęcia i gości. Płynne nadzienie przyrządzam z jajek i mleka lub z mleka na pół ze śmietanką. Natomiast nie zawsze ucieram ser na tarce. Czasami kroję ser w kostkę. Wybieram dlatego żółty ser, który szybko się rozpuszcza. Quiche z dynią to świetne danie na wielkanocny stół … No właśnie Wielkanoc już(...)pieprz do smaku Przygotuj spód do quiche. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sezam oraz sól. Rozcieraj palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodaj wodę i zagnieć ciasto, łącząc składniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy
codojedzeniapowstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam bałwanki. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki(...)Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier - białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru
pink envelopeżółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Przygotować miskę, wyłożyć folią spożywczą.Z biszkoptu prostokątnego wykrawać sześciokąty i układać w misce zaczynając(...)chłodne miejsce.Przygotować krem czekoladowy.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać.Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie połączyć najlepiej mikserem.Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy.Przepis na masę do dekoracji cukrowych Tutaj
Mix smaku4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa pół szkl mielonych orzechów laskowych 100 ml mleka pół
Gotowanie jest łatweLekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis miałam zapisany od dawna..tylko, że nie zapisany skąd pochodzi..u mnie zrobiony w ekspresowym tempie..nie zdążyłam nawet polewy zrobić..i zjedzony także w
Moje domowe kucharzenieSernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole. Składniki
Miód i pieprzUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkiDziś przychodzę do Was z pomysłem na przepyszny tort chałwowy. Zrobiłam go na imieniny teścia, i powiem Wam, że smakował ekstra. Nie wyszedł za słodki, jak niektóre ciasta i torty, po prostu idealny. Jako dekoracji użyłam roztopionej czekolady do przygotowania boków tortu, a na wierzch posypka z pokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu(...)BUDYNIOWA: Najpierw przygotowujemy budyń. Można go zrobić też dzień wcześniej lub na 2-3 godziny przed robieniem masy, dlatego że nie może być gorący. Ma być przestudzony. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli stopniowo dodajemy zimny budyń - łyżka po łyżce i miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mleka oraz pokruszona
Gotuj z MąkąKocham to ciasto :) jest delikatne ,aksamitne ,lekko kawowe ,delikatnie słodkie.... orzeźwiające dzięki nucie alkoholu i jeszcze setki smacznych słów pcha mi się na język :) ale jedno jest idealne jest PYSZNE !!!! Składniki : - 500 ml serka mascarpone - 700 ml śmietanki 30 % - 5 żółtek - 220 g cukru pudru - 400 ml kawy - 5 dużych łyżek alkoholu u mnie to spirytus ale można dać jakiś(...)wsypać do nich cukier , miskę postawić na garnku z wodą i ubijać na parze ,wodę można wyłączyć i ubijać już bez gotowania aż masa będzie "biała" Serek ucierać przez ok minutę żeby rozluźnić konsystencję ,dodawać utarte żółtka z cukrem , ucierać do połączenia składników . Ubić śmietanę i połączyć obie masy ,można łyżką albo robotem na wolnych obrotach . połowę masy wyłożyć
Wypieki ReneCzas czytania: 2 min Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos
SprawdzonaKuchnia.pl