ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:734/881)

Ciasto Pina Colada 274

wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :)  A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom(...)wylać biszkopt i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równą warstwę piany i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy 127

Lekki, puszysty czekoladowy wieniec z wyrazistą, cytrusową alkoholową nutą, oblany delikatną białą czekoladą i podany z plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 171

upały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna(...)gorącej wody. Odkładamy do stężenia. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy kaszę mannę i, ciągle mieszając, gotujemy kilka minut (do zgęstnienia). Ugotowany grysik odstawiamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy jajko i miksujemy dalej, do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy zimny grysik. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wykładamy na spód ciasteczkowy. Na kremie układamy

Smaki Na Talerzu
Torcik z pianką 132

Szybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje  górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w

Kulinarne życie
TIRAMISU BABA 368

Tiramisu – chyba każdemu z nas kojarzy się z Włochami … gorącym słońcem i ulubionym deserem zakochanych.Dziś mam dla Was przepis na Tiramisu , ale w

Ostra na Słodko
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 133

czytania tak długich wypowiedzi. Walory smakowe i zapachowe również zachwycają na tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie. SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY: * Biszkopt -  - białka, 4 - cukier puder(...)ubijamy. Lepsza beza wychodzi na cukrze krysztale niż na cukrze pudrze. Pieczemy w temp.140 stopni, po 30 minutach zmniejszamy temp. i suszymy bezę około 1,5 godziny. * masy: 1. Ucieramy masło z cukrem pudrem do białości. 2. Żółtka ucieramy z cukrem na parze. Dodajemy odrobinę amaretto. Czekamy aż się zetną i nabiorą kremowej konsystencji. Studzimy. 3. Łączymy powoli "maślany puch

Wypisz Wymaluj
Chałwowiec bez pieczenia 312

uwadze i przygotować je z wyprzedzeniem (choć to jak zwykle może być kwestia gustu. Tak było np w przypadku ciasta z Oreo , gdzie uznałam, że lepsze jest po kilku dniach, a z kolei opinia osoby, która je zrobiła wskazywała, że ciasto smakowało jej już od pierwszych dni). Osoby, które go próbowały, bardzo go chwaliły. 200 g herbatników kakaowych(...)czas mieszając, gotujemy aż do otrzymania gęstego budyniu (ja zawsze gotuję 2-3 minutki dłużej, tak by budyń trochę „pobulgotał”). Gotową masę odstawiamy do schłodzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na sam koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, krótko miksujemy. Na warstwę herbatników wykładamy mniej więcej 1/3 masy, wyrównujemy. Rozkładamy herbatniki maślane. Smarujemy je dżemem. Wykładamy

Smaki Na Talerzu
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 161

cukrem trzcinowym - dzięki temu nasz chlebek będzie potrzebował mniej mąki, bo tak utarte żółtka są gęste + otrzymujemy karmelowy posmak. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło i ucieramy masę z dziką różą (wcześniej utartą z odrobiną cukru). 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone, cynamonem i mlekiem w proszku(...)Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca), - Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto.  Jaki ma być słoik? Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki

Wypisz Wymaluj
TORT KOKOSOWO- BRZOSKWINIOWY W STYLU CUTE 96

miksuję, piana powinna być sztywna i lśniąca dodaję kolejno żółtka,  dosypuję partiami mąkę i mieszam wszystko delikatnie łyżką przelewam ciasto do formy i piekę 30-40 minut gdy ciasto się upiecze upuszczam je na podłogę z wysokości ok. pół metra (zapobiega to opadaniu biszkoptu) studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach  kiedy ostygnie przekrawam na trzy części pierwszy blat(...)też nasączam go herbatą wkładam do lodówki na ok. godzinę   KREM MAŚLANY NA POKRYCIE TORTU: pół kostki masła 300 g cukru pudru łyżka gorącej wody  Masło ucieram z cukrem pudrem, dodając wodę. Smaruję masą tort. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. CHMURKA: z oddzielnego biszkoptu  wykrawam  kształt chmurki obkładam go masą cukrową zabarwiłam granatowym barwnikiem

Upiecz sobie babeczkę
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 158

Sernik nie jest ciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód(...)Wsypujemy na dno okrągłej formy do pieczenia. Ugniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera ucieramy wszystkie składniki, oprócz białek. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy krem budyniowy 98

recepturę na domowy krem budyniowy, krok po kroku. Takim kremem przekładamy ciasta i torty. Napełniamy kruche babeczki i rurki. Można dodać do niego dowolne dodatki, np. kakao, kawałki czekolady, kawę cappuccino, masę krówkową czy owoce. Co kto lubi. Często używałam budyniu w proszku, bo tak mi było wygodnie, a gdy mi go zabrakło zmuszona byłam wykonać domowy budyń i już(...)temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki. 4. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. 5. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć

Izabelawkuchni
KOKOSKI Z FIGAMI 123

Kiedy nadarzy się wyjątkowa okazja, a Ty nie wiesz co podarować bliskiej Ci osobie, gdy akurat na wieczór zapowiedzieli się goście, a nie masz w domu

Z Majeczką w kuchni
Sernikobrownie z malinami 128

Dziś Dzień Sernika! Nie mogło go więc u mnie zabraknąć :) Zapraszam na sernikobrownie czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa a dodatkowo

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 229

Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt

SMYKWKUCHNI