ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:740/881)

Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie. 142

Witajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł  bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się

Sama słodycz i szczypta chili
Babka piaskowa z majonezem 175

Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego

Ciasteczkowy Potwór
BEZGLUTENOWY SERNIK CZEKOLADOWY – JAK MUS! 82

Przeogromnie się cieszę, że bezglutenowa i FIT seria cieszą się tak ogromna popularnością na blogu! Dziś po raz kolejny przygotowałam dla Was bezglutenowe, pyszne ciasto, a do jego zrobienia zainspirowała mnie moja ukochana, bezglutenowa marka Schär. #ScharBio #ScharBezGlutenuBio Schär niedawno wypuściła na rynek nową linię produktów BIO, o której pisałam Wam już kilkukrotnie w poprzednich wpisach. Nie pokazałam Wam jednak(...)płynie – do smaku DODATKOWO: * BIO MADELEINES CHOCO Schär – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: BIO MADELEINES CHOCO Schär kruszymy/mielimy. Zalewamy roztopionym masłem , wylepiamy tortownicę. MUS: Ser mielony ucieramy z wanilią i cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy na kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na puch. Do utartego sera wlewamy przestudzoną, ale ciepłą czekoladę ( hartują wcześniej! ). Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie

Ostra na Słodko
Komunijny tort truskawkowy 161

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.  Po wystudzeniu(...)cukru pudru 3/4 szklanki mleka Różowy barwnik Mleko zagotujcie z cukrem pudrem - nie gotujcie długo tylko do rozpuszczenia się cukru - przestudzić  Masło dokładnie utrzeć na puszysto, nie przestając ucierać dolewać przestudzone mleko z cukrem, dodać barwnik i ucierać aż będzie dobrze napowietrzony lekki krem. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptu ( proponuje zrobić nieco grubszy ), układamy na dość grubej podstawce. (możemy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Leon ciasto siostry Anastazji 1900

Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.   Krem budyniowy: Odlewamy 1 szklankę i gotujemy . W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem

Różne smaki w kuchni
Leon ciasto siostry Anastazji 4243

Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.   Krem budyniowy: Odlewamy 1 szklankę i gotujemy . W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem

Słodkości i nie tylko
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 125

Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory

Słodki Zakątek
Ciasto adwokatowe z kokosem 191

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe

Gotowanie moimi oczami
Miętowy sernik z sosem malinowym 177

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten

Kuchenne Wariacje
Świąteczny tort w gwiazdki 225

Jak co roku  przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi

Mienta blog
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 183

przepis dla was. Owa budyniowa masa to pomysł mojego męża, który pierwszą porcję owego ciasta spałaszował jeszcze zanim zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję(...)palnika. Naczynie żaroodporne(np miska) lub aluminiowe ustawiamy na rondlu i wsypujemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy delikatnie do momentu uzyskania płynnej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  4. Serek ucieramy z żółtkami i przestudzoną czekoladą na puszystą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C a na dolnej półce ustawiamy naczynie wypełnione wrzątkiem.  5. Wyjmujemy białka i dodajemy szczyptę soli

vaniliowoczekoladowa
Ciasto czekoladowe- tort 113

znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbar kontra tiramisu 192

wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy rum- nie wdychamy oparów:-) Otrzymany roztwór wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do wystudzenia. Czas przystąpić do części właściwej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles
Sernik na zimno z jajkami ugotowanymi na twardo 141

Ostatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były

Kulinarne życie
Nektarynkowe crumble – deser idealny FIT 133

owocowe crumble zabierałam się już od dłuższego czasu, lecz ostatecznie owoce na nie przeznaczone trafiały do innych deserów, ciast, czy były po prostu zjadane. W końcu udało mi się je wykonać i jestem wręcz zachwycona, a jednocześnie zła, że zwlekałam z tym tak długo. Deser prosty, a jednocześnie tak wybitny w smaku, że muszę się z Wami nim podzielić! Gorące(...)przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej miseczce mieszamy płatki owsiane, sezam, płatki migdałowe, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Dodajemy rozdrobnione zimne masło/olej kokosowy i ucieramy palcami, aż składniki zaczną się łączyć. Układamy na owocach. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż wierzch kruszonki ładnie się przyrumieni. Dekorujemy plasterkami banana i np. miodem

Be Fit Be Strong