Dzień dobry :) Początek tygodnia i nowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co
Marcepanowa kuchniaLubisz serniki na zimno? Ja uwielbiam! Ten powstał na urodziny mojego brata. Kacper kocha galaretkę, w każdej postaci. Na początku sernik nie zrobił żadnego wrażenia
Niezły MłynekKolejny dział to przepisy na bazie sera ale co najważniejsze - bez sera. Czy tak można? otóż można! Książka zawiera bardzo dużo przepisów na przeróżne dania. Są to ciasta, babeczki, ciasteczka, zapiekanki, zupy, chleby, naleśniki a nawet pizze czy gofry. Jak się okazuje - mit który głosił ,że weganie jedzą tylko trawę, został obalony. Oczywiście to żart, ale naprawdę można ułożyć(...)Skworcu 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych Skworcu 2 i 1/2 pełnoziarnistej mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 2/3 szklanki rodzynek Skworcu Przygotowanie; Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko, cynamon, sól i esencję waniliową. Miksować jeszcze chwilkę. W osobnej misce wymieszać płatki owsiane, mąke i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać
Radość kipiąca uśmiechem.Jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam, jest po prostu obłędny. Idealny na święta lub szaloną noc Sylwestrową. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj
To co lubię - gotuję i polecamSezon na porzeczki w pełni, a ja dostałam ich kilo więc jest u nas ostatnio bardzo porzeczkowo. Jednak jeżeli ich nie macie, a w lodówce macie
CzarnawisienkaSernik z polewą czekoladową i daktylami to ciasto, którego smak długo się pamięta. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Sernik dobrze się kroi i nie traci formy nawet po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej. Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu jest równiutki. Do zrobienia tego sernika najlepiej jest użyć gęstego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Ucierając(...)wodą lub mlekiem i moczyć przez około 50 minut. Daktyle powinny być pokryte płynem. Daktyle po namoczeniu rozdrobnić razem z płynem w blenderze. Masło utrzeć z cukrem i podczas ucierania dodawać po jednym jajku i partiami ser oraz mąkę ziemniaczaną. Masy serowej zbyt długo nie ucierać, aby mocno jej nie napowietrzyć. 2/3 masy serowej przełożyć do formy wyłożonej masą
Kuchcik gotujeZa oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam
Życie zaczyna się w kuchniGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki
cucinareGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi). Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki
cucinareCzarny mazurek , zwany czasem szarym tak naprawdę jest ciemno brązowy. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości goździków i cynamonu, oraz migdałom w skórkach. Przepis na czarny mazurek
królestwo garówPo długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale
Malinowe Pocałunkitania" kuchnia. W innej bowiem książce, autorstwa M. Disslowej, która pochodzi z roku 1920 (moje wydanie jest z 1988) wyczytałam, że kasztany jadalne, zupa żółwiowa czy ciasta na bazie zmielonych migdałów stanowiły powszechne pyszności. Dziś o zupie z żółwia mało kto słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także(...)białek. Do pozostałego, gotującego się mleka wsypuję umyte, przebrane i pozbawione ogonków jagody. Dodaję korę z cynamonu, gotuję 2-3 minuty. Wyciągam cynamon, a całość miksuję blenderem. Z żółtek ucieram gęsty kogel-mogel. Dodaję do niego najpierw porcję gorącej zupy (łyżkę, dwie), aby "zahartować" żółtka, które mogłyby zważyć się w zupie. Następnie wlewam kogel-mogel do zawartości garnka, gotuję kilka
W kuchni Karmel-itkiSernik pyszny, aż strach! Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku. Połączenie brownie z sernikiem i czekoladowa polewa. Mniam! Co nam trzeba? Spód brownie tabliczka gorzkiej czekolady
LatosiowydomDziś znów przybiegam do Was z przepisem na pyszny sernik. Kilka dni temu pokazałam go krok po kroku na swoim Instagramie ( warto go obserwować – na
Ostra na SłodkoPascha jest deserem przygotowywanym na Święta Wielkanocne, pochodzi z rejonów północnej Rosji . Przygotowuje się ją z mleka, śmietany, żółtek i mnóstwa bakalii. Jest dość słodka, ale
To co lubię - gotuję i polecam