ciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i odłożyć w zimne miejsce aż masa kokosowa będzie zimna. Krem krówkowy: Masę krówkową rozmieszać. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i obficie posypać pokrojonymi orzechami włoskimi lekko wciskając w krem. Źródło: klik
Ala piecze i gotujeserniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg. Kompletując składniki, możecie pójść na całkowitą łatwiznę, kupując ser w wiaderku lub tak jak ja, zaopatrzyć się w kostki twarogu i zmielić go samemu. A kwestie rodzynek zostawiam już(...)rodzynek ▪ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki. 2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
zdrowo i aktywnieserniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg. Kompletując składniki, możecie pójść na całkowitą łatwiznę, kupując ser w wiaderku lub tak jak ja, zaopatrzyć się w kostki twarogu i zmielić go samemu. A kwestie rodzynek zostawiam już(...)rodzynek ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki. 2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
Zdrowie i pysznie na talerzuzbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia(...)niepotrzebna, wciąż roztrząsa odrzucenie. Decyduje się pomagać siostrom zakonnym w opiece nad chińskimi dziećmi. Książka jest niezwykle smutna. I nie chodzi tu o fakt, że angielskiej trzpiotce życie uciera nosa. To lektura o niespełnionej miłości i wyrzutach z powodu zdrady małżeńskiej oraz o pogardzie samego siebie. Książka została zekranizowana w 2006 r. Kojarzę go tylko, więc pewnie obejrzałam tylko jego
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze(...)dodajemy do gorącego mleka i zagotowujemy. Masę studzimy. Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę+ 1 łyżka mleka topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu. Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka
Moje Słodkie PiekiełkoTIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z
Ostra na SłodkoOstatnio przerzuciłam się na pieczenie babek. Czemu? Sama nie wiem. Może dlatego, że szybko się je robi, a może dlatego że zawsze się udają. Trudno mi
Ciasteczkowy PotwórI kolejny pyszny sernik zainspirowany latem wylądował na blogu! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie przykryty galaretką z mango
Ostra na SłodkoW Trójmieście mamy szary weekend. Jest zimno i pada… więc, mam dla Was dziś coś specjalnego! Najlepszy sernik waniliowy bez spodu z brzoskwiniami. Jestem pewna
Be Fit Be Strongjuż! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka 5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka(...)szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję
Wanilia i KardamonAmoniaczki to ciasteczka, które pamiętam z mojego dzieciństwa. Amoniaczki piekła moja babcia, jej ciasteczka były też podłużne jak moje, ale miały równy karbowany kształt, gdyż babcia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmigdałowego (ja nie dodaję) Zaczynamy od przygotowania maku (ja mak zagotowuję, odstawiam na pół godziny, a następnie odlewam wodę i mielę go 2 razy). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich miód, mak i bułkę tartą i mieszamy. Białka ubijamy, a gdy piana będzie sztywna mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Tortownicę (średnica(...)ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Krem dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada) Ciasto makowe przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci
Cynamonowe szczęścieChatka Baby Jagi , zwana też Chatką Puchatka , często była robiona przez moją Mamę i był to jeden z naszych ulubionych serników. Chyba nam się po jakimś
niecodziennikparyCzas czytania: 2 min Sernik z truskawkami jest moją propozycją dla Was na Wielkanocny stół, smaczny, prosty i elegancki. Masa serowa jest dość ciężka i kremowa
SprawdzonaKuchnia.plPieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!