Żadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam dla
PatiGotujeSkładniki: - 1 kostka masła - 2 szklanki cukru - 4 łyżki kakao - 1/2 szklanki wody - 2 szklanki mąki - 6 jajek( można dac 4 jajka) - 2 łyżeczki proszku do
w mojej kuchniDziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie. TRUDNOŚĆ: średnie(...)mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy i zalać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki. SKŁADANIE Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy. SKŁADANIE
Gotuję TestujęBuziaczki dla mojej kochanej siostry, która jest mistrzem w robieniu Ambasadora i dała mi przepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)miksturę i przygotowujemy budyń. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. 1 szklanka wody na galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce. Masło ucieramy z wodą różaną. Dodajemy partiami schłodzony budyń, wciąż miksując. Powstałą gładką masę dzielimy na 2 części. Orzechy, figi, czekolady i galaretki kroimy w niedużą kostkę. Owoce z puszki
DominikaDolciMyślałam, że seria truskawkowych przepisów już się u mnie skończyła, ale nie! Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata. Dziś zapraszam na
Ostra na SłodkoWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz
Słodki Pomysłciasta. U mnie będzie z masą kokosową i kremem krówkowym z orzechami. Mówię wam " niebo w gębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i odłożyć w zimne miejsce aż masa kokosowa będzie zimna. Krem krówkowy: Masę krówkową rozmieszać. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i obficie posypać pokrojonymi orzechami włoskimi lekko wciskając w krem. Źródło: klik
Ala piecze i gotujeserniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg. Kompletując składniki, możecie pójść na całkowitą łatwiznę, kupując ser w wiaderku lub tak jak ja, zaopatrzyć się w kostki twarogu i zmielić go samemu. A kwestie rodzynek zostawiam już(...)rodzynek ▪ pół tabliczki gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki. 2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
zdrowo i aktywnieserniczek w tradycyjnym i prostym wydaniu. Moi stali czytelnicy pewnie już pamiętają, że sernik to moje drugie imię. :) Uwielbiam każdą odmianę pieczoną czy na zimno. Ogólnie uwielbiam ciasta, które zawierają twaróg. Kompletując składniki, możecie pójść na całkowitą łatwiznę, kupując ser w wiaderku lub tak jak ja, zaopatrzyć się w kostki twarogu i zmielić go samemu. A kwestie rodzynek zostawiam już(...)rodzynek ▸pół tabliczki gorzkiej czekolady ▸płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: 1. Rodzynki moczymy we wrzątku 10 minut, następnie odlewamy wodę i obtaczamy delikatnie w skrobi ziemniaczanej. 2. Masło ucieramy z cukrem/słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i stopniowo twaróg. Cały czas ucieramy. Na koniec skórka z cytryny, skrobia ziemniaczana i rodzynki. 2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy
Zdrowie i pysznie na talerzuzbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia(...)niepotrzebna, wciąż roztrząsa odrzucenie. Decyduje się pomagać siostrom zakonnym w opiece nad chińskimi dziećmi. Książka jest niezwykle smutna. I nie chodzi tu o fakt, że angielskiej trzpiotce życie uciera nosa. To lektura o niespełnionej miłości i wyrzutach z powodu zdrady małżeńskiej oraz o pogardzie samego siebie. Książka została zekranizowana w 2006 r. Kojarzę go tylko, więc pewnie obejrzałam tylko jego
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze(...)dodajemy do gorącego mleka i zagotowujemy. Masę studzimy. Śliwki odsączamy zostawiając alkohol. Czekoladę+ 1 łyżka mleka topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i na koniec połowę alkoholu. Alkohol przelewamy do szklanki, którą uzupełniamy do pełna przegotowaną i ostudzoną wodą (szklanka
Moje Słodkie PiekiełkoTIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z
Ostra na SłodkoOstatnio przerzuciłam się na pieczenie babek. Czemu? Sama nie wiem. Może dlatego, że szybko się je robi, a może dlatego że zawsze się udają. Trudno mi
Ciasteczkowy Potwór