ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:738/881)

Sernik z wiśniami 139

Dzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z

Ciastkozercy
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 143

Owoców w końcu mamy pod dostatkiem. Mało tego- niektóre rosną całkiem blisko i mam pewność, że żadna chemia ich nie dopieszczała ;) Np właśnie tych porzeczek. Rosną

Kuchnia w czekoladzie
Placek Słodka Nuta 540

Jak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki

Dziś Ja gotuje
Sałatka z suszonymi pomidorami 835

Witajcie :) Nawet w świąteczny czas są potrawy które nie możemy przygotować wcześnie. Taką potrawą jest sałatka z dressingiem którą trzeba zawsze przygotować na świeżo. Mimo suto

Kuchnia PROzdrowotna
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 149

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy ponczem z kawy

Słodki Zakątek
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 189

Upieczony biszkopt stygnie. Ubijam drżącymi rękami krem. Nie wiem, czy robię to dobrze, czy nie, ale działam. Nie lękam się, chcę wyjść z zaścianka strachu przed

W kuchni Karmel-itki
Sernik jak puch z pastą orzechową na herbatnikowym spodzie 122

Witajcie :) Sernik, pyszny delikatny i nie zastąpiony.Gości na każdym świątecznym stole.Dzisiaj mam dla Was sernik bardzo puszysty z pastą orzechową na herbatnikowym spodzie. Jest tak

Sama słodycz i szczypta chili
Placek Słodka Nuta 480

Jak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki

Dziś Ja gotuje
Dwukolorowa babka marmurkowa 103

Jeszcze w świątecznym akcencie przedstawiam przepis na dwukolorową babkę marmurkową. Przepis znalazła moja młodsza siostra Ola (lat 15) i tak zachwalała, że nie sposób jej było

psgotujemy
Tort maślano migdałowy 301

Obiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 333

dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko(...)KREM CZEKOLADOWY: 250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao – dokładnie miksujemy. KREM ŚMIETANKOWY: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę

Ostra na Słodko
Tort kajmakowy 180

Tort jest bardzo słodki, należy do wypieków w stylu 3bit. Jeden kawałek zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Tort kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone(...)wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem. Krok 3 Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać żelatyny rozrobionej w paru łyżkach wody, wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dodawałam. Można przełożyć tort kremem. Po nałożeniu masy na płat

CoolinarniePL
Piegusek białkowy 134

przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brzoskwiniowe wydmy Siostry Anastazji 12486

czasami można się pokusić i zarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów(...)budynie. Resztę płynu zagotować z cukrem wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować, mieszając. Przykryć na górze folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, ułożyć delicje, rozsmarować resztę kremu. Na górze rozłożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na noc w chłodne miejsce. Ps.Po upieczeniu biszkopt bakaliowy zrobił

Ala piecze i gotuje