Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiwiecie, nie przepadam, a, że ostatnio robiłam dla moich bliskich właśnie takie śmietanowe ciasto, teraz przyszła kolej na coś typowo dla mnie (choć smakowało wszystkim :D). Bananowiec na herbatnikach. Ciasto zrobiłam w małej, kwadratowej foremce, wyszło piękne i wysokie. Tak naprawdę zdjęcia nie oddają jego uroku, na żywo jest jeszcze ładniejsze. No i bardzo smaczne. Bananowa masa budyniowa, banany, bananowa(...)się mleko. Gotujemy przez 2-3 minuty, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Banany kroimy na plasterki (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny, by nie ciemniały). Na dnie blaszki (20x20cm lub nieco większej) rozkładamy herbatniki
Smaki Na Talerzurozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry". Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku(...)utrzeć masło na jasną, puszystą masę. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową, by nie doszło do zważenia kremu.) Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej i cały czas ucierać. Powstały krem przełożyć na jeden z upieczonych i ostudzonych placków. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubijać do lekkiego zgęstnienia, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać aż do otrzymania pożądanej konsystencji
My sweet a lifeZapach piernika jest cudowny. Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię. Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki. Co nam trzeba
LatosiowydomLekka, puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka
Tradycyjna KuchniaSkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl
SMYKWKUCHNIMoje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru(...)białka. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na piernikowy spód. Wyrównać. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera naprzemiennie z roztopionym masłem, ciągle ucierając. Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 50-60 minut (gdyby wierzch sernika
CookYourselfMocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła(...)cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Pianka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder oraz zimną, tężejącą galaretkę. Biszkopt nasączamy ponczem
Słodka Kraina WypiekówDeser jadalna ziemia, ale to brzmi hahaha! Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać? Pamiętam jak
SMYKWKUCHNIłyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki gorącej wody 36 sztuk herbatników maślanych, pełnoziarnistych folia aluminiowa Sposób wykonania: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo twaróg cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być trochę więcej niż masy(...)rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Polewę lekko studzimy a następnie polewamy nią ciasto. Ciasto kroimy gdy polewa całkowicie stężeje
Qchnia po prostuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( forma31x22cm): Spód: herbatniki typu petitki, około 20 szt. Masa serowa: 1kg twarogu półtłustego, zmielonego
Słodkie zapomnienieJeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła(...)odlewając odrobinę na rozmieszanie budyniu. Do rozmieszanego budyniu dodajemy mąki i całość wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę budyń a następnie studzimy. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo przestudzony budyń. Do masy budyniowej dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część wykładamy połowę masy budyniowej, na to kładziemy delicje (czekoladą
Zainspirowana w kuchniCzekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej? Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka(...)spód foremki i pieczemy przez około 10 minut, a następnie studzimy 10 minut przed wyłożeniem masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko miksujemy lub ucieramy ręcznie tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, dzięki czemu sernik nie opadnie po upieczeniu. Masa będzie dość płynna. Przelewamy
Smakowity Blog Kulinarny