ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:733/881)

Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie 162

Moje trzy świąteczne ulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru(...)białka. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na piernikowy spód. Wyrównać. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce sera naprzemiennie z roztopionym masłem, ciągle ucierając. Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka z wanilii lub ekstrakt. Masę serową delikatnie wyłożyć na masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 50-60 minut (gdyby wierzch sernika

CookYourself
Ciasto cytrynowe 145

Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła(...)cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.  Miękkie masło ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy zimny budyń. Pianka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder oraz zimną, tężejącą galaretkę. Biszkopt nasączamy ponczem

Słodka Kraina Wypieków
Jadalna ziemia! Pyszny deser brownie z bananami! 143

Deser jadalna ziemia, ale to brzmi hahaha! Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać? Pamiętam jak

SMYKWKUCHNI
Chatka Puchatka - sernik na zimno 278

łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki gorącej wody 36 sztuk herbatników maślanych, pełnoziarnistych folia aluminiowa  Sposób wykonania: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo twaróg cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być trochę więcej niż masy(...)rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Polewę lekko studzimy a następnie polewamy nią ciastoCiasto kroimy gdy polewa całkowicie stężeje

Qchnia po prostu
SERNIK PUSZYSTY NA HERBATNIKACH 854

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( forma31x22cm): Spód: herbatniki typu petitki, około 20 szt. Masa serowa: 1kg twarogu półtłustego, zmielonego

Słodkie zapomnienie
Delicjusz 1091

Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła(...)odlewając odrobinę na rozmieszanie budyniu. Do rozmieszanego budyniu dodajemy mąki i całość wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy chwilę budyń a następnie studzimy. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo przestudzony budyń. Do masy budyniowej dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część wykładamy połowę masy budyniowej, na to kładziemy delicje (czekoladą

Zainspirowana w kuchni
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 203

Czekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej?  Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka(...)spód foremki i pieczemy przez około 10 minut, a następnie studzimy 10 minut przed wyłożeniem masy serowej. Masa serowa:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko miksujemy lub ucieramy ręcznie tylko do połączenia się składników. Nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, dzięki czemu sernik nie opadnie po upieczeniu. Masa będzie dość płynna. Przelewamy

Smakowity Blog Kulinarny
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 168

Poczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij. * Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- Ziarenkowo - Cynamonowy RAJ do wysypania słoiczków.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Dzięki temu będą bardziej gęste, lekko karmelowe i nasze bananowce wymagać będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji

Wypisz Wymaluj
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 104

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu

Kuchnia MagdaLeny
Domek z piernika 88

masy miodowej, następnie dodaj żółtka. Mąkę i  proszek do pieczenia dodaj, wymieszaj i zagnieć ciasto, dodaj kilka łyżek śmietany, gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut. Podziel ciasto na części. Rozwałkuj na grubość ok. 8 mm na posypanym mąką blacie i wytnij podstawę. Inne częśći chatki muszą być cieńsze ok. 5 mm, wycinamy elementy o tej grubości. Wycięte(...)podstawa 20cm Lukier 1 białko ok. 1,5 szklanki cukru pudru. trochę wody mineralnej Białko ubij delikatnie mikserem tak, aby się lekko spieniło . Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj przez ok. 15 minut. Lukier powinien być gładki

Kurnikowo
Sernik na pierniczkowym spodzie . 173

Witajcie :) Co  powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Mleczny sernik z granatem i kwiatami 152

Mleczny sernik z granatem i wiosennymi, jadalnymi kwiatami. Ma tak delikatną konsystencję, że wprost rozpływa się w ustach. Chociaż nie zawiera dużej ilości cukru to jest

Mienta blog
Ciasto Pina Colada 274

wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :)  A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom(...)wylać biszkopt i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równą warstwę piany i wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi