ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:733/881)

Kremowy sernik z ananasem 159

Kremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję. Sernik przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego miksowania. Warstwę ananasową można zrobić zarówno z wykorzystaniem świeżego ananasa, jak i z puszki. Oczywiście ze świeżym ananasem sernik wychodzi smaczniejszy. Sernik po upieczeniu jest delikatny(...)łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Dodatkowo: 150 g herbatników  Jak zrobić kremowy sernik z ananasem? Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, pod koniec ucierania dodawać na przemian po jednym jajku i po kilka łyżek zmielonego sera. Miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzyć sernika. W mleku rozmieszać budyń i dodać

Kuchcik gotuje
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 391

własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier(...)minut/180C. Studzimy. KREM BUDYNIOWY: Odlewamy 0,5 szkl mleka, dodajemy proszek budyniowy, Resztę mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy cały czas mieszając. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem do białości, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki kroimy w kosteczkę, zalewamy 0,5 szkl wody, dodajemy cukier, gotujemy ok. 5 minut, aż się rozpadną

Ostra na Słodko
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 192

Kaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)margarynę, dodajemy cukier, gdy się rozpuści dodajemy słonecznik, mieszamy i czekamy aż zbrązowieje.  3. Krem: Czekamy aż słonecznik ostygnie (możliwe że trzeba będzie go pokruszyć). Masło z margaryną ucieramy na puszystą masę, dodajemy kajmak, dalej mieszamy. Miksując powoli dolewamy nalewki uważając aby krem się nie zważył. Na koniec dodajemy połowę przygotowanego słonecznika, mieszamy.  4. Na upieczony przestudzony biszkopt

Malowane smakiem
Pascha 128

Mimo, że co roku robimy paschę na Wielkanoc to zawsze wychodzi trochę inna, a to dlatego, że twaróg bardziej mokry lub suchy, masło wiejskie też ma

Apetyczna babeczka
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem 150

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Posmakują każdemu łasuchowi :) Składniki: Spód: 250 g herbatników z czekoladą 3 łyżki wiórek

Na Ciasteczkowych Papierach
Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie. 161

Witajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł  bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się

Sama słodycz i szczypta chili
Babka piaskowa z majonezem 189

Babkę piaskową już robiłam nie raz, ale piaskowej z majonezem jeszcze nie, więc i na tę przyszła kolej. Fantastyczna, idealnie sypka i przepyszna! A do tego

Ciasteczkowy Potwór
BEZGLUTENOWY SERNIK CZEKOLADOWY – JAK MUS! 99

Przeogromnie się cieszę, że bezglutenowa i FIT seria cieszą się tak ogromna popularnością na blogu! Dziś po raz kolejny przygotowałam dla Was bezglutenowe, pyszne ciasto, a do jego zrobienia zainspirowała mnie moja ukochana, bezglutenowa marka Schär. #ScharBio #ScharBezGlutenuBio Schär niedawno wypuściła na rynek nową linię produktów BIO, o której pisałam Wam już kilkukrotnie w poprzednich wpisach. Nie pokazałam Wam jednak(...)płynie – do smaku DODATKOWO: * BIO MADELEINES CHOCO Schär – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: BIO MADELEINES CHOCO Schär kruszymy/mielimy. Zalewamy roztopionym masłem , wylepiamy tortownicę. MUS: Ser mielony ucieramy z wanilią i cukrem pudrem. Czekoladę roztapiamy na kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na puch. Do utartego sera wlewamy przestudzoną, ale ciepłą czekoladę ( hartują wcześniej! ). Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie

Ostra na Słodko
Komunijny tort truskawkowy 172

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.  Po wystudzeniu(...)cukru pudru 3/4 szklanki mleka Różowy barwnik Mleko zagotujcie z cukrem pudrem - nie gotujcie długo tylko do rozpuszczenia się cukru - przestudzić  Masło dokładnie utrzeć na puszysto, nie przestając ucierać dolewać przestudzone mleko z cukrem, dodać barwnik i ucierać aż będzie dobrze napowietrzony lekki krem. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptu ( proponuje zrobić nieco grubszy ), układamy na dość grubej podstawce. (możemy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Leon ciasto siostry Anastazji 1945

Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.   Krem budyniowy: Odlewamy 1 szklankę i gotujemy . W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem

Różne smaki w kuchni
Leon ciasto siostry Anastazji 4259

Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.   Krem budyniowy: Odlewamy 1 szklankę i gotujemy . W drugiej szklance mieszamy maki z cukrem wanilinowym. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem. Krem z jabłek: Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z cukrem

Słodkości i nie tylko
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 140

Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory

Słodki Zakątek
Ciasto adwokatowe z kokosem 211

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe

Gotowanie moimi oczami
Miętowy sernik z sosem malinowym 193

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten

Kuchenne Wariacje
Świąteczny tort w gwiazdki 239

Jak co roku  przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi

Mienta blog
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 202

przepis dla was. Owa budyniowa masa to pomysł mojego męża, który pierwszą porcję owego ciasta spałaszował jeszcze zanim zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję(...)palnika. Naczynie żaroodporne(np miska) lub aluminiowe ustawiamy na rondlu i wsypujemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy delikatnie do momentu uzyskania płynnej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  4. Serek ucieramy z żółtkami i przestudzoną czekoladą na puszystą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C a na dolnej półce ustawiamy naczynie wypełnione wrzątkiem.  5. Wyjmujemy białka i dodajemy szczyptę soli

vaniliowoczekoladowa
Ciasto czekoladowe- tort 129

znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukrem i wlać do rozpuszczonych czekolad mieszając i jeszcze raz zagotować. Następnie wlać do niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbar kontra tiramisu 203

wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy rum- nie wdychamy oparów:-) Otrzymany roztwór wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do wystudzenia. Czas przystąpić do części właściwej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania