ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:718/881)

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI 333

Dziś przygotowała dla Was ciasto makowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Co prawda ja nie przepadam za tego typu ciastami, ale tego spróbowałam z przyjemnością! I smakowało! Nawet bardzo! Ciasto jest świetnym pomysłem np. na nachodzący Nowy Rok . Z cała pewnością zrobi furorę na noworocznym stole i będzie idealnym pomysłem do kawki. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI(...)sztywno, dosypujemy porcjami cukier, a następnie wiórki kokosowe, mak oraz proszek do pieczenia – delikatne, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka i dokładnie miksujemy. Podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie kremowy budyń, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzony budyń. Wlewamy likier, dodajemy

Ostra na Słodko
Niebiańskie Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe 1775

szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 180 g masła ok. 300 g brzoskwiń z puszki + ok. 60 ml syropu spod brzoskwiń ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania wierzchu) Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce(...)waniliowy - łączymy składniki.  Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.  Masło ucieramy na jasną, bardzo puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Masę dzielimy na 2 części. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Na dno formy kładziemy biszkopt, który następnie ponczujemy syropem spod brzoskwiń

Słodka Strona
Ciasto orzechowo-serowe siostry Anastazij 477

wiem dlaczego. To ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam. CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki: biszkopt: (20x30) 3 jajka 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl cukru 1/4 margaryny 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyża mąki ziemniaczanej(...)tylko do połączenia. Masę serową łączymy z białkami. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut masa do przełożenia: Margaryną w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, a potem do masy dodajemy po łyżce śmietany także w temperaturze pokojowej Wykonanie: Blat orzechowy smarujemy połową masy śmietanowej,  na niej układamy sernik, który smarujemy resztą

Bon appetit mon amie
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 175

dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki i na poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI(...)przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder i stopniowo dodając sok z cytryny ucieramy łyżką do otrzymania gęstego, gładkiego lukru, który z trudem spływa z łyżki. Używając pędzelka smarujemy wierzch lekko ciepłych babeczek

cool and minty
Babka migdałowa 220

Niewątpliwie tradycyjnym ciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo(...)cukru łyżeczka cynamonu 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki letniego mleka 100 g białej czekolady garść płatków migdałowych Sposób przygotowania babki migdałowej: Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z mielonymi i drobno posiekanymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Babka makowa z białą czekoladą 446

Każdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już

Czerwona Porzeczka
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 178

soli Muffinki: Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić(...)będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Sernik kawowy. 68

Pyszny, aromatyczny, mokry, uwielbiam go! Polecam na Święta i nie tylko. Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową Co nam trzeba? 1 kg

Latosiowydom
TIRAMISU WERSJA II - NAJLEPSZA 367

   Dla koneserów włoskich smaków- pyszne tiramisu. Dzisiejsza wersja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno

Smaczne Zdrowe
Tiramisu 245

    Włoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i

Passion of Cooking
Miodowo-imbirowe 167

Muszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika

Ciasteczkowy Potwór
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 81

ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się(...)wykładamy nimi tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ugniatamy. Tortownicę umieszczamy na 15 – 20 min w lodówce. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką

Raj dla Podniebienia
Delikatny sernik śmietankowy i niedziela w Zamku w Przegorzałach 161

ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości kawiarni. Sa rozluźnieni, weseli, swobodnie ze sobą rozmawiają. Coraz bardziej wydaje mi się(...)wykładamy nimi tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ugniatamy. Tortownicę umieszczamy na 15 – 20 min w lodówce. Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy po jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy ricottę, śmietankę oraz olejek i sok z cytryny. Delikatnie miksujemy na wolnych obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy. Wygładzamy szpatułką

Raj dla Podniebienia
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 232

poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek B elvita 80 g stopionego masła 2 łyż ki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około(...)mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w  salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo wlewamy do masy żółtkowej, mieszamy. Ca ł o ść

Mia Cucina Sofieta
BRZOSKWINIOWA PSZCZÓŁKA 215

tworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się tym wyjątkowym! Spróbujcie! Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje! UWAGA PRZYPOMINAM! TRWA AKCJA PAJACYK! Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE DO SZLACHETNEJ(...)woda – 500 ml DODATKOWO: *morele w syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut w 180C. Po upieczeniu w razie potrzeby delikatnie ścinamy, nasączamy ciepłą wodą z sokiem cytrynowym. KREM BUDYNIOWY

Ostra na Słodko
Tort urodzinowy Kitty 287

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy(...)się cukru. Miskę zdejmujemy z palnika i ubijamy białka na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Trwa to około 10 minut. Stopniowo dodajemy masło, nie przerywając ucierania. Po pewnym czasie zauważymy, że masa robi się rzadsza i wyglądem przypomina zważony krem. Ale nie panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska

Wędrówki po kuchni
Sernik na zimno z koglem - moglem i truskawkami 244

" Z rodzynkami czy bez?" - ten spór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę. Niestety

DefinicjaSmaku
Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 172

Dziś "Szarlotka Krysi" ciasto to pierwszy raz jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl(...)pudru masło śmietankowe 1 czekolada mleczna 4-5 łyżek mleka Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był gęstszy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i całość polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka

Cynamonowe szczęście
Ciasto " Miętowa czekolada " 1117

250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie :   Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy do miseczki. Śmietanę stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy(...)trwało to ok 15 min ) Zagotowujemy dwie szklanki mleka , gdy już się gotuje dolewamy syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę i porcjami dodajemy miętowy budyń. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.Odlewamy z tego ok 1/3 szklanki, . a pozostałą część

Malinowa Kawiarenka