ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:717/881)

Piankowiec 100

utrwalacze do śmietany Wymiary formy 33 cm x 24 cm Na początku zajmujemy się biszkoptem. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy kisiel, delikatnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)razem przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Ponownie odstawiamy do stężenia. Na koniec, tak samo jak wyżej, przygotowujmy trzecią piankę. Jak tylko zacznie tężeć wylewamy ją na samą górę ciasta. Całość pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia. Smacznego Artykuł Piankowiec pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
WIELKIE LUKROWANIE. 197

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Babka wielkanocna z dodatkiem mleka skondensowanego 63

Jeśli powoli zaczynacie szukać świątecznych przepisów to dzisiaj zapraszam na babkę z dodatkiem mleka skondensowanego. Jest bardzo smaczna i cały czas wilgotna, zniknęła naprawdę szybko, a

To co lubię - gotuję i polecam
Krem jabłkowy, czyli przepyszny apple curd 97

tart , tortów, ciast. W postaci ubitej świetnie się sprawdza jako nadzienie drożdżówek, pączków itp. W okresie świątecznym, po dodaniu do niego cynamonu , goździków lub imbiru , pasuje idealnie do wigilijnych ciast. Print Apple curd, czyli krem jabłkowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser, Dodatek do deseru Cuisine worldwide Keyword apple curd(...)tłuszczu mlekowego 100 g cukru 100g=½ szklanki (można zastąpić inną substancją słodzącą) Instructions Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą skórkę, bez białego miąższu pod nią (biały miąższ jest gorzki). Wyciśnij sok z obranej cytryny. Masło pokrój na kawałki. Wszystkie jajka wymieszaj i roztrzep razem. Do garnuszka

SmartBake.pl
3 BIT – bez pieczenia / NAJLEPSZY PRZEPIS! 143

przepis na pyszne ciasto 3 BIT – kruche herbatniki przełożone obłędnie słodkim kremem kajmakowym i bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser albo np. zbliżającymi się wielkimi krokami Dzień Ojca. Każdy wielbiciel słodkości będzie prosił o dokładkę! Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( 28 x 36 ) * masa krówkowa(...)gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy, uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia. Kasię ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń. Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać. CAŁOŚĆ : Dno blachy wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy ciepłą

Ostra na Słodko
Biszkopt z kremem karpatkowym 793

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać powoli olej. Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić(...)wlać do gotującego się mleka. Gotować masę do zgęstnienia, mocno mieszając żeby się nie przypaliła. Odstawić do wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do momentu aż masa będzie jednolita. Ja na koniec użyłam miksera, żeby rozbić ewentualne grudki budyniu. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wierzch posypać utartą, gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki

Ze smakiem bez glutenu
Sernik bezglutenowy, z ziemniakami 113

100 g masła, 5 jajek, 230 g cukru pudru, 500 g twarogu półtłustego, 300 g obranych ugotowanych ziemniaków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,* 30

królestwo garów
Curry z kurczakiem, dynią i papryką 114

Dzisiaj pyszne, rozgrzewające i aromatyczne curry z kurczakiem , dynią, czerwoną papryką, pomidorami oraz mlekiem kokosowym i uprażonymi orzechami nerkowca. Potrawa dla wielbicieli orientalnych smaków. Użyłam dyni

Oryginalny smak
Rafaello bez pieczenia 249

kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego(...)uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy kokos i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy dalej. Na samym końcu dodajemy uprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Na dnie keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pierwszą

Smaki Na Talerzu
Wielkanocny sernik na herbatnikowym spodzie 164

Sernik to u mnie w domu obowiązkowe ciasto na Wielkanocnym stole, a ten po prostu rozpływa się w ustach, jest pyszny. Składniki: Herbatnikowy spód: 200 gram ciemnych herbatników 100 gram margaryny Ser: 1,20 kg sera białego twarogowego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 mały jogurt naturalny (180 gram) 200 gram śmietany 18 % 6 jajek(...)wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki. 2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. 3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie

Kuchnia u Bietki
Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków. 145

niedzielę mamy gości. Jeden z ich jest specjalny. Nasza przyjaciółka, która będąc w zaawansowanej ciąży czeka na planowaną na poniedziałek cesarkę. Myślę, że osłodzę jej to wyczekiwanie kawałkiem przepysznego ciasta. Czego potrzebujemy? Do spodu: -250 gram sucharków -garść płatków owsianych -4 duże łyżki kremu orzechowego Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar(...)doprowadzamy do zagotowania (gdy będzie się unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie. Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną

BaRepas
Eklery z kremem orzechowym 212

orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki125 g masła4 żółtka1 łyżka miodu1 szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę(...)najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dodać miód i ponownie wymieszać. Ostudzić.Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmiksować.Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i orzechy. Wszystko razem ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem orzechowym wypełniać spody eklerków i przykryć drugą połówką.Polewa czekoladowa:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Posmarować eklerki i posypać

Oryginalny smak
Serniko-brownie z dynią 153

wiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu.  Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie.  Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie.   Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond .    Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru(...)rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć.  Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać.  Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.  Wymieszać masę.  Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem.  Na spód wlać masę czekoladową

Sto kolorów kuchni
Orzechowe słoneczka 99

ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem(...)obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli wystudzoną masę jajeczną cały czas ubijając masę. Na koniec dodajemy orzechy (całe wraz z ewentualną pozostałością mleka) i alkohol. Całość ucieramy

PatiGotuje
Sernik na zimno z truskawkami 105

Pyszne połączenie sera z galaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam!          Sernik na zimno z truskawkami   Składniki na formę 24x24cm:   Na masę serową: 120 g miękkiego(...)Masa serowa: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy!). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masło ucieramy krótko z cukrem, dodajemy ser, cukier z wanilią lub ziarenka wanilii. Miksujemy do połączenia. Wlewamy żelatynę i miksujemy, aż dobrze połączy się z masą. Dno formy wykładamy herbatnikami, wlewamy masę

Smak mojej kuchni