sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia(...)kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę. Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort. Połową powstałego kremu obłożyć tort, pozostałą częścią udekorować tort szprycując
RAROSSAsłonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem budyniowy Składniki 1l mleka 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżek(...)przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny
RAROSSAjagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Bardzo podoba mi się połączenie sernika ze spodem brownie, ciasto jest już same w sobie wilgotne, ale dodatkowo przy leżakowaniu w lodówce chłonie wilgoć z sernika, co sprawia, że całość naprawdę rozpływa się w ustach! Sernik z jagodami piekłam w tortownicy(...)swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby
Ciastkozercyjednej puszki Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z jednej puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę(...)wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, żółtka i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy (o konsystencji gęstego budyniu). Odstawiamy do przestudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonej masy brzoskwiniowej. 1/3 masy odkładamy do posmarowania wierzchu, do pozostałej części dodajemy pokrojone w drobną kostkę (odsączone) brzoskwinie. Przełożenie: Galaretki rozprowadzamy
My sweet a lifeZDROWE !!!! Składniki u mnie na blaszkę 35x25 (można użyć mniejszej to ciasto wyjdzie wyższe ale takie jest w sam raz) -300g mąki ryżowej (kupiłam w Lidlu) -3/4 szklanki cukru trzcinowego -1/2 szklanki oleju kokosowego -1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)woda to ją wylewamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 160 stopni. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ucieramy na kremową masę. Na przemian dodajemy jogurt, olej kokosowy, wymieszaną mąkę, delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, dodajemy cukinię i czekoladę, wymieszamy powoli. Wylewamy
Wypieki ReneSernik, który ma same zalety ;) Nie opada, ma zwartą i gęstą konsystencję, a przede wszystkim jest szybki do przygotowania. Masę przełożyłam herbatnikami, czyli ciasto także bez pieczenia ;) Oszczędność energii i czasu, którego ostatnio mi brakuje - zajęłam się "po godzinach" księgowością firmy przyjaciółki, na szczęście z pomocą przyszła mi http://finka.pl/ , firma, która specjalnie dla mnie stworzyła odpowiedni program księgowy(...)wiórków kokosowych około 15 prostokątnych herbatników Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać żółtka, jedno po drugim, dodawać twaróg i nadal ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do większego garnka, zagotować, cały czas mieszając. Proszek budyniowy rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy
Domowa cukiernia Ewyszklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy(...)mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Z podanych składników
Czerwona Porzeczkazakwas:-15 dkg mąki żytniej-kromka razowego chleba-2 ząbki czosnku-1/2 l letniej przegotowanej wodyMąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania. Składniki na żurek:-2 l wody-seler(...)Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemydo miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości.Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy.Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie
Maminek kulinarnyDzisiaj Dzień Dziecka, więc zapraszam na pyszny sernik, który dobrze schłodzony smakuje wszystkim dzieciom, tym małym i tym dużym. Składniki: Masa serowa: 1 kg sera białego
Kuchnia u BietkiMusze przyznać, że uwielbiam marchewkę zawsze miałam to szczęście, że rodzice dbali aby rosła sobie ładnie w naszym warzywniku za domem. Do tej pory jeżdżę
Kubki smakuJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa FiestaSpecjalny deser dla mojego Męża ;)Z dużą ilością bakalii i miłości :)Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)Inspiracją stał się przepis
Lawendowe NieboPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchniZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNI