Bardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera 10 żółtek 5 białek
Bajeczna KuchniaKruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka
Mienta blogBaba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam
DefinicjaSmakukostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka i listki mięty do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę w pył. Miękkie masło ucieram. Dodaję pokruszone herbatniki i razem ucieram. Przygotowaną masę wykładam na płaski talerz i formuję okrąg. Wstawiam na 30 minut do lodówki, 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka. Wlewam wodę(...)Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć . Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Produkty
Tradycyjna kuchnia Kasisztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny
RAROSSAzerowaste Po zrobieniu likieru kokosowego nie miałam serca wyrzucać tych wiórek gdyż one ciągle tak pięknie pachniały, postanowiłam wygotować je z mleku, później wpadłam na pomysł budyniu i ciasta. Rewelacja! Gdybyście jednak wykorzystali do tego przepisu wiórki kokosowe prosto z opakowania, nie trzeba ich gotować, wystarczy tylko wymieszać z masą na sam koniec. Proces gotowania miał spowodować wygotowane(...)wiórkami kokosowymi i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy budyń rozmieszamy w pozostałym mleku. Gotujemy do zgęstnienia i pojawienia się pęcherzy powietrza. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem dodając budyń do masła nie odwrotnie. Następnie dzielimy masę na 2 części i do jednej z nich dodajemy masę kajmakową. Mieszamy. Formę wykładamy folią spożywczą, na spód kładziemy
Życie zaczyna się w kuchniBit.Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ(...)Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.Zostawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy na puszystą masę.Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ :Dno blachy wykładamy herbatnikami.Rozsmarowujemy ciepłą
Ostra na SłodkoJeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu(...)żółtek. 2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza i spulchniona. 3. Następnie, nie przerywając ucierania mikserem, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka wrzucamy dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą). 4. Kiedy wszystkie żółtka znajdą się w masie, ucieramy ją jeszcze chwilę, by była bardziej puszysta
Okiem Blondynki by McBlondiJeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu(...)wodniste, trzeba je delikatnie odcedzić na sitku, wyłożonym gazą. Wykonanie krok po kroku: 1. Zaczynamy od jajek, oddzielając dokładnie białka od żółtek. 2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza i spulchniona. 3. Następnie, nie przerywając ucierania mikserem, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka wrzucamy dopiero wtedy, gdy poprzednie
Okiem Blondynki by McBlondiWitajcie :) przy sobocie zapraszam na cudownie puszysty sernik, aż sama się dziwię że wyszedł taki pyszny :) Przepis jest bardzo prosty, na spód sernika użyłam herbatników
Sama słodycz i szczypta chiliściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy także ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wycinać donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki - średnica(...)zbyt niska temperatura spowoduje, że donaty zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii oponek . Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe i studzimy. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. W przygotowanym lukrze maczamy donaty i przekładamy
Słodka StronaW piątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło
Niezły Młynekskładniki* 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku* 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika* 1 bita śmietana w proszku śnieżka* 3 galaretki w ulubionych smakach
Mix smakuNa słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód: 100g masła 200g kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera
Sajkofanka smakuSzarlotka sypana "Leniwa żona" z mega kruchą skorupką bez zarabiania ciasta Ta szarlotka nazywa się “Leniwa Żona” i naprawdę jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy zmieszać suche składniki, pokroić jabłka i wszystko wrzucić do tortownicy. Na koniec masełko i do piekarnika. Przygotowanie tej przepysznej szarlotki trwa krócej niż nagrzanie piekarnika. Jeżeli kochasz szarlotki, ale nie znosisz bałaganu(...)jest konieczny) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 kostka bardzo zimnego masła Jak zrobić szarlotkę sypaną? Wykonanie Leniwej Żony krok po kroku Jabłka myjemy, obieramy ze skorki. 4 jabłka ucieramy na tarce o grubych oczkach. 2 kroimy w średnią kostkę . Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy. W misce mieszamy suche składniki — mąkę, kaszę manną (grysik), cukier i proszek do pieczenia
Korniszonkijeszcze tylko tyle, że to jedno z nielicznych ostatnio ciast, które nie doczekało końca weekendu:) Jeśli więc lubicie orzechowe smaki i nie macie nic przeciwko nakrapianym wypiekom, to to ciasto zdecydowanie podbije Wasze serca – jestem tego pewna:) Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 110g mielonych orzechów 4-5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)orzechami delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wlewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Następnie dodajemy sparzone jajka, miksujemy do połączenia. Na końcu do masy dodajemy namoczone w rumie orzechy (część rumu również dodałam
Smaki Na Talerzuzmniejszamy nieco obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy olej oraz zimną wodę. W szklanej misie ubijamy na sztywno białka. Obie masy łączymy stopniowo, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Na dużej patelni rozpuszczamy(...)cukrem doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy do połączenia. Na jeden z blatów biszkoptowych wykładamy masę kajmakowo-słonecznikową, rozprowadzamy równo. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na niego wykładamy masę budyniową, wyrównujemy
Smaki Na Talerzuciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy ostudzoną masę czekoladową i stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem, wanilią i sodą oraz mąkę ziemniaczaną Masę delikatnie mieszamy dodając po łyżeczce powidła. Przelewamy
Luźna Kuchniakrojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową(...)serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i żółtka. Ucieramy krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie ucieramy krótką chwilę. Białka ubijamy na sztywno
Made By Mom And Sonkulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię(...)papierowy by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe. Smacznego
prawdziwe jedzenie