cukru pudru 125 g masła 2 przyprawy do piernika jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier białko 1 ½ szklanki cukru pudru (szklanka 250 ml) sok z połowy cytryny Białko ucieramy za pomocą rózgi kuchennej a następnie małymi porcjami dodajemy cukier i sok z cytryny. Wykonanie: Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać(...)mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i jajko. Przestudzony miód i masło. Wstępnie mieszamy i wykładamy na stolnicę w celu dalszego wyrabiania. Wyrobione ciasto owijamy w folę i odstawiamy na godzinę. Po leżakowaniu ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta. Pierniczki
Pomysłowa kuchniaokoło 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Masa budyniowa: Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki(...)proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy najlepiej trzepaczką, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z adwokatem i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Tarta: Gotową masę budyniową wykładamy na upieczony
Kuchnia MagdaLenyokoło 30 min. Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Masa budyniowa: Z podanej porcji mleka odlewamy około 3/4 szklanki(...)proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy najlepiej trzepaczką, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu na zmianę z adwokatem i cały czas miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Tarta: Gotową masę budyniową wykładamy na upieczony
Kuchnia MagdaLenymąki, dodaję sól, roztopione masło i smalec wystudzone, jogurt, resztę mleka letniego,jajka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam. Rozciągam na płat o grubości 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam koła. Jagody umyte i odsączone mieszam z kisielem.Układam na środek wyciętego koła po około(...)stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Kruszonka: W misce rozrabiam masło, smalec z mąką i na końcu dodaję cukier. Ser: Ser, żółtko, cukier i masło ucieram na puch
wesoła kuchniagrubość ok. 4 mm przenieś na blaszkę i wycinaj ostrym nożem np .z szablonu serca, w środku wyciąć mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek Blaszkę z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. Krem: Zagotować szklankę mleka(...)przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny
RAROSSAwyjątkowy dzień wyjątkowy deser. Babeczki Red Velvet, z kultowego czerwonego , puszystego ciasta z kremem waniliowym i różami z marcepana skuszą każdego. Udekorować je można marcepanem lub serduszkami z galaretki truskawkowej, albo posypać okruszkami z rozdrobnionej babeczki. BABECZKI RED VELVET Składniki: babeczki: 250 g mąki 200 g cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)użyłam w żelu) krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% laska wanilii 200 g serka mascarpone Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki suche oprócz cukru mieszamy razem. Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy barwnik, a następnie po łyżce składników suchych oraz jajka. Na końcu dodajemy maślankę oraz ocet. Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy około
Bon appetit mon amieptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki. Mogą być smaczną przystawką lub kolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocna przystawka. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli SAŁATKA JAJECZNA: 7 jajek 150 g twarogu półtłustego 1 łyżka chrzanu tartego(...)Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamLukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka
SMYKWKUCHNIwydaniu. Spróbujcie koniecznie. Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut(...)brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego). 4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek
Cynamonowe szczęścieznalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata. Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru. Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku. Składniki (na formę o średnicy 26cm.) -125 g masła -2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.) -125 g cukru kryształ -5g cukry waniliowego -łyżeczka proszku(...)nieduże kawałki. Zasypać cukrem i zostawić na noc w lodowce. Masło rozpuścić i za pomocą miksera utrzeć z mąką. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia i dalej ucierać, aż składniki się połączą. Masę wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem brzegami. Wyłożyć na całość rabarbar. Z masła w temperaturze pokojowej, cukru
Smakuj życie!miały temp. pokojową. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do utartej margaryny z cukrem dodajemy stopniowo po 1 żółtku (po każdym dokładnie ucieramy masę na niskich obrotach miksera). Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy(...)maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao 2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku 5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego
charlotte gotujekońcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał. Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję(...)cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche składniki przesiałam przez sito i dodałam do masy maślanej. Dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam małe kuleczki i spłaszczone układałam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka
Zapiski Młodej Żonygram miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie orzeszków Sodę sparzyć w 2-3 łyżkach wrzątku. Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Z ciasta ulepić kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Maszynkę do orzechów dobrze rozgrzać. Kulki włożyć do foremek i zapiekać kilka minut. Mają być w jasnym złotym kolorze. Zdejmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków(...)wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity. Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki
tojestpyszne.blogspot.comprzepis na p yszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz banalne w wykonaniu :) A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki(...)dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody) 1/3 - 1/2 szkl cukru pudru Dodatkowo: herbatniki czekolada do polania Przygotowanie: Biszkopt: 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą
charlotte gotuje