ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:692/881)

TORT CZEKOLADOWY 125

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia(...)kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę.      Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort. Połową powstałego kremu obłożyć tort, pozostałą częścią udekorować tort szprycując

RAROSSA
TORT SŁONECZNIKOWY 216

słonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem budyniowy Składniki  1l mleka 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżek(...)przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny

RAROSSA
Sernik z jagodami 179

jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Bardzo podoba mi się połączenie sernika ze spodem brownie, ciasto jest już same w sobie wilgotne, ale dodatkowo przy leżakowaniu w lodówce chłonie wilgoć z sernika, co sprawia, że całość naprawdę rozpływa się w ustach! Sernik z jagodami piekłam w tortownicy(...)swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby

Ciastkozercy
Kora orzechowa 205

jednej puszki  Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z jednej puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka  1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy  masę(...)wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, żółtka i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy (o konsystencji gęstego budyniu). Odstawiamy do przestudzenia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonej masy brzoskwiniowej. 1/3 masy odkładamy do posmarowania wierzchu, do pozostałej części dodajemy pokrojone w drobną kostkę (odsączone) brzoskwinie. Przełożenie: Galaretki rozprowadzamy

My sweet a life
Bezglutenowe, czekoladowe ciasto z cukinii 209

ZDROWE !!!! Składniki u mnie na blaszkę 35x25                    (można użyć mniejszej to ciasto wyjdzie wyższe ale takie jest w sam raz) -300g mąki ryżowej (kupiłam w Lidlu) -3/4 szklanki cukru trzcinowego -1/2 szklanki oleju kokosowego -1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)woda to ją wylewamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik włączamy na 160 stopni. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ucieramy na kremową masę. Na przemian dodajemy jogurt, olej kokosowy, wymieszaną mąkę, delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, dodajemy cukinię i czekoladę, wymieszamy powoli. Wylewamy

Wypieki Rene
Ciasto Kubanka 1040

szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy(...)mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.  Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.   Nasączenie: Z podanych składników

Czerwona Porzeczka
Żurek na wędzonce 171

zakwas:-15 dkg mąki żytniej-kromka razowego chleba-2 ząbki czosnku-1/2 l letniej przegotowanej wodyMąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.   Składniki na żurek:-2 l wody-seler(...)Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemydo miękkości.   Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości.Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy.Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem.   Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie

Maminek kulinarny
Placek Marchewkowy 140

 Musze przyznać, że uwielbiam marchewkę zawsze miałam to szczęście, że rodzice dbali aby rosła sobie ładnie w naszym warzywniku za domem. Do tej pory jeżdżę

Kubki smaku
Jabłeczna muffina 195

Jabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej

Truskawkowa Fiesta
Piernik z bakaliami 137

Specjalny deser dla mojego Męża ;)Z dużą ilością bakalii i miłości :)Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)Inspiracją stał się przepis

Lawendowe Niebo
LODOWIEC Z TRUSKAWKAMI 19897

Pomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę

Z Majeczką w kuchni
Muffinki z malinami ;-) 252

  Zgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów

SMYKWKUCHNI
Keks piwny 177

ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii a nie jest zbyt słodkie... to ten przepis jest właśnie dla Was. Składniki: 350 g miękkiego masła(...)skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka zmiksowałam, żeby się dobrze spieniły i wlałam je do masy maślanej. Dalej ucierałam mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ucierania   stopniowo dosypywałam mąkę, zmiażdżone w moździerzu goździki i gałkę muszkatołową. Wyłączyłam mikser i wlewając pomału piwo i miód dalej już

Kuchnia u Krysi
Truskawowe conieco 171

niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie.  Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie(...)budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około 3/4 wysokości. Robimy to delikatnie, aby masy się nie zmieszały

Kuchnia od dwojga