ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:692/881)

Domowa, pyszna chałka! 182

macie to wszystkie składniki trzeba będzie dobrze razem zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na ok. godzinę.  Po tym czasie nasze ciasto powinno trochę podrosnąć. Musimy je podzielić na dwie części, każdą część dzielimy na 5 mniejszych i tworzymy z nich paseczki. Jeśli wejdziecie na podany przeze mnie przepis to zobaczycie, jak Paulina(...)pieczenia i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 35-45 minut.  W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Mieszamy (roztopione) masło, mąkę oraz cukier i ucieramy palcami tak, aby powstały 'grudki'.  Po tym czasie smarujemy chałki miodem połączonym z wodą i następnie posypujemy je kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy nasze chałki przez

Chocolate Stop Tempting
Biscotti di Prato 130

jajko- 100 g migdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- skórka otarta z 1 cytryny      Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.  Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp.  Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).  Nagrzewamy piekarnik

mojewypiekiinietylko
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1051

sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności(...)dopiero po lekkim przestudzeniu.Upieczone pierniczki całkowicie studzimy. Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.Lukier dzielimy na tyle części

Słodka Strona
SERNIK NA ZIMNO II 210

Lekki, puszysty i nieprzesłodzony.  Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej.  Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody  150 g masła  4,5 łyżki(...)galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 2 szklanki wody dowolne owoce Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody i ostudzić. Bardzo zimną, już tężącą galaretkę dodać do jednej części sera

Walijskie Pichcenie
Eklerki 139

mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski. Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają się w tym czasie(...)wyskrobane z 1 laski wanilii - 6 żółtek - 100 g cukru - 40 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej W rondelku zagotowujemy mleko z wanilią. W międzyczasie przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem. Gdy powstanie gładka masa, dosypujemy obie mąki i mieszamy dalej, do momentu gdy znów wszystko się połączy.  Następnie powoli dolewamy zagotowane mleko i miksujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 145

jajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 163

soku z cytryny 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa(...)lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.  Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Przed

kolorowotorcikowo
Kardamonowe mufinki do kawy 160

Składniki (na 12 - 18 babeczek) 1 szklanka mąki tortowej   1/2 szklanki mąki pszennej   1/2 szklanki cukru   3/4 szklanki pełnotłusego mleka   1 duże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami 96

Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Często gości na moim stole. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Prosty i szybki w wykonaniu. Wszystkie składniki przygotowane w jednej misce, do tortownicy i do pieczenia. Dla wielbicieli masła orzechowego. Polecam.     Potrzebujemy: 10 dag masła lub margaryny 3 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50 dag sera na sernik(...)wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru  i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki rodzynek 5 kopiastych łyżek masła orzechowego Wykonanie pysznego sernika: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser, budynie w proszku i masło orzechowe, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. 2. Masę

Izabelawkuchni
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI W 10 MINUT 213

Wiem, że Wy, tak jak i ja uwielbiacie takie szybkie ciasta! Bardzo szybkie ciasta! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe, do zrobienia dosłownie w 10 minut. Potrzebne tylko kilka składników i gotowe! Ja dodałam śliwki, bo mamy na nie sezon – Wy, jeśli ich nie macie śmiało możecie zrobić bez dodatków, albo z innymi ulubionymi owocami. Będzie(...)cukier – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * kakao – 4 pełne łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy krótko! Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 50 minut/170C. Spróbujcie

Ostra na Słodko
Sernik z kokosową bezą 275

cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu )  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 25x35 cm) i pieczemy(...)szklanka mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy)  Ser mielimy (ja użyłam gotowego mielonego sera w tzw. kiełbaskach, więc ominęło mnie to). Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy ser, mleko, olej i całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, ostrożnie mieszając. Masę serową wykładamy na zapieczony spód

Cynamonowe szczęście
Ciasto biały lion 618

szczyptą soli stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem. Masa: 4 żółtka 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej cukier(...)gotującego mleka. Gotujemy budyń na wolnym ogniu energicznie mieszając przez 3-5 min. Ugotowany budyń przykrywamy dokładnie folią spożywczą by nie zrobił się na wierzchu kożuch. Gdy budyń wystygnie ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu a na koniec sok z cytryny. Masa wychodzi dość gęsta. Ryż: 70g ryżu preparowanego 400g masy kajmakowej Masę kajmakową otwieramy i wstawiamy do graczka

Kuchenne inspiracje Sylwii
Ciasteczka słoneczka 177

mielone   Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać kółka o średnicy około 2-3 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.  Zmiksować białko z cukrem pudrem i posmarować(...)wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami ostudzony budyń i ucierać. Ciasteczko bez bezy posmarować kremem, przykryć ciasteczkiem z bezą i odłożyć w zimne miejsce by krem zastygnął. Później posmarować boki ciasteczek i obtoczyć w zmielonych orzechach.  Ciasteczka przechowywać w lodówce

Ala piecze i gotuje
Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 174

oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Mniejszą foremką (posłużyłam się kieliszkiem) wykrawać dziurki. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić(...)zbrązowienia. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym.  Nie pozostaje już nic innego jak tylko udekorować nasze donaty, tak by przypominały te amerykańskie. W tym celu cukier puder (ok.1 szkl) ucieramy z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny. Dodatkowo można zabarwić go barwnikami (u mnie niebieski i różowy). Można również przygotować polewę czekoladową: tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik wiedeński bezglutenowy 314

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)łyżeczka esencji migdałowej Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie

mojewypiekiinietylko