Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Uwaga: Jeśli nie mamy 3 takich samych blaszek, to można rozwałkować ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia używając mini wałka (aby każdy placek był tej samej wielkości) a potem przełożyć do innej, większej blachy pozostałe placki lub upiec je na blaszce(...)stopniach. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać krem z kaszy manny. Ucierać do gładkości około 5 minut. Upieczone placki pozostawić do wystygnięcia. Następnie nasączyć je rumem. Placki smarować najpierw powidłami potem kremem. Pozostawić na całą noc pod przykryciem (nie w lodówce). Kiedy
Mania Gotowaniapieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego. Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę. Tak przygotowaną masę(...)obrane ze skórki migdały i wyciągamy pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Dekorację z karmelu najlepiej zrobić krótko przed podaniem. Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście. Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizałączonym obrazie. :) Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz połowę cukru. A następnie wbijamy po jednym żółtku i ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy mannę i mąkę, dokładnie mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywno, a gdy piana już nie wypada z naczynia utrwalamy ją resztą cukru(...)woli warzy, wtedy wystarczy tylko dodać łyżkę mleka lub wody. Ja czasem lubię poratować się sokiem pomarańczowym. Nabiera wtedy ciekawego smaku. I taką polewą delikatnie dekorujemy zimne ciasto. Dla mnie sernik rewelacja, nie dość że prosty to do tego smaczny . Masło doskonale zastąpiła śmietana, która nie dość że ma o wiele mniej tłuszczu to jeszcze nada ciastu takiej wilgoci
Dieta moja pasjaZasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi
Raj dla Podniebieniajajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy do niego partiami gniazdka papierem(...)nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka
Kuchnia MagdaLenyjajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy do niego partiami gniazdka papierem(...)nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka
Kuchnia MagdaLenyZasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi
Raj dla Podniebieniałyżko kakao Masa grysikowa 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszy manny 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko Dodatkowo powidło śliwkowe. Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i podzielić na 4 równe części. Jedną część połączyć z kakao. Wszystkie 4 części zapakować w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po upływie godziny ,każdą część rozwałkować(...)osobno. Odstawiamy sztywne blaty na bok. Gotowe blaty to już połowa sukcesu. Teraz przygotowujemy masę grysikową. Gotujemy grysik na mleku i studzimy.Nie chcesz kożucha ? Przykryj garnek folią spożywczą. Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkiem i dodajemy stopniowo zimny grysik, ucieramy. Możemy dodać aromat rumowy. Każdy placek smarujemy powidłem i masą, ale w takiej kolejności. Placek-powidło-masa,spód drugiego placka
Z Kuchni Do KuchniKawę uwielbiamy, więc uwielbiamy również ciasta kawowe. Od dawna 'chodziło' za mną ciasto o nazwie cappuccino. W końcu znalazłam czas, by je przygotować. Ciasto idealne na długie, jesienne wieczory. Biszkopt: Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciemnego kakao Żółtka ubić z cukrem,dodać kakao, następnie dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę(...)około 30cm. Masa budyniowa: Składniki: 2 budynie śmietankowe kostka margaryny do pieczenia Budynie ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po jednej łyżce budyniu. Dalej ucierać. Masa kawowa: Składniki: 6-7 łyżek kawy cappuccino 2 Śnieżki 6 łyżek żelatyny 2 szkl. mleka Zagotować mleko, dodać 6-7 łyżek cappuccino, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać Śnieżkę
My World by Dagmara Rekwafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną
słodki bratekziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno dodawać po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mleko, sok z cytryny (lub aromat cytrynowy) oraz przesiane mąki (opcjonalnie można też dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać(...)oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupiec w formie na babkę. Z podanej porcji ciasta upiekłam babkę w formie „z kominem” o średnicy 15 cm, oraz okrągły sernik o średnicy 18 cm. Z podwójnej porcji ciasta można upiec okrągły sernik, w formie o średnicy 25 cm. 500 g sera półtłustego, 50 g miękkiego masła, cukier waniliowy, 190 g cukru pudru, 3 jajka, 30 g skórki pomarańczowej(...)pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodawać ser, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną. Zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy. Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką, wysypać na masę serową, delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem
królestwo garówszklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy(...)minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek. Masa orzechowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy orzechy i powoli wlewamy śmietanę.Masę orzechową zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę. Pierwszy placek smarujemy
Salonik smakówjajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
Marder&Marder Manufactureklasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 g konfitury truskawkowej (lub wiśniowej, porzeczkowej itp.) 50 g płatków migdałów Ser ucieramy. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier. Kolejno wsypujemy mąkę, ekstrakt z wanilii. Ucieramy krótko. Następnie dodajemy jajka i śmietanę. Ucieramy do połączenia się składników. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy
Made By Mom And Son