ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:691/881)

Tort Rasta Serce 152

żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja(...)słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy  dekoracja u mnie : wiórki waflowe zielone, posypka cukrowa WYKONANIE: blat + 1/3 nasączenia + dżem krem   blat + 1/3 nasączenia

Domowe ciasta
Orzechowiec z niespodzianką 236

łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połaczenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Następnie delikatnie(...)minut w 180 stopniach. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy, łączymy z pokruszonymi na pył herbatnikami. Całość zalewamy pepsi/coca-colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy

Smaki Na Talerzu
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 400

więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą rogaliki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i z ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm.  Na środek każdego z nich wykładamy ok. 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Ro galiki przekładamy(...)pomocą pędzelka) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy rogaliki drożdżowe przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki

Słodka Strona
Sernik dyniowo -cynamonowy 204

nadzieję zaprezentować jeszcze inne słodkości z wykorzystaniem tego warzywa . Wszystkie składniki na masę serową (oprócz cynamonu )  włożyć do miski . Dobrze , by były one w jednakowej , pokojowej temperaturze. Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Nie przedłużamy ubijania aby nie napowietrzać zbytnio masy Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z herbatników. Wylewamy na nie 3/4 masy(...)spód piekarnika wstawiamy dodatkową blaszkę z wodą. Po godzinie  , gdy masa serowa jest już ścięta wyłączamy piekarnik , ale foremkę nadal w nim pozostawiamy. Po ok 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika , studzimy i schładzamy kilka godzin w lodówce. Możemy udekorować wg własnego uznania , np jak ja czekoladą ;) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Sernik cytrynowy z roladą truskawkową 166

tężeć.  białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć(...)Roladę pokrój na kawałki o grubości 1 cm i wyłóż nimi spód oraz boki tortownicy. masa serowa w naczyniu miksującym zmiksuj ser na gładką masę. Następnie ucieraj ser z cukrem i dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę, wszystko dobrze wymieszaj i gotową masą serową zalej rolady. Tort wstaw do lodówki

Niezły Młynek
Ulubiony tort Marcello 784

dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając, gdy białka i żółtka połączymy razem, dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Masa Margarynę oraz czekoladę(...)wbijamy jajka dodajemy cukier. Gdy woda zacnie parować ubijamy mikserem jajka aż masa jajeczne zacznie powiększać swoją objętość kilkakrotnie, zrobi się jasnokremowa oraz gęsta, miskę wyciągamy z garnka. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy następnie ubite jajka oraz wystudzoną rozpuszczoną margarynę z czekoladą, ucieramy składniki bardzo delikatnie. Kakao mieszamy ze spirytusem następnie łączymy z masą. Biszkopt przekrawamy na trzy części

kgwjanczewo
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 154

pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych  /Przepis na pierniki: tutaj.- skórka pomarańczowa domowa pół szklankiPOLEWA:- chałwa 200g- pół tabliczki czekolady mlecznej- 2-3 łyżki masła- 2-3 łyżki mlekaWYKONANIE:Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier i po 1 żółtku, cały czas ucierając. Gdy mamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.Odmierzamy

Wypisz Wymaluj
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 149

pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy.  Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt(...)rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 3 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente, a serek Almette  ucieramy na gładką masę z syropem z agawy. Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy serek, dodajemy owoce, ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty. Podajemy z physalis i bakaliami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Miodownik tradycyjny 175

Kiedy powstanie karmel wrzucić orzechy i jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Uwaga: Jeśli nie mamy 3 takich samych blaszek, to można rozwałkować ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia używając mini wałka (aby każdy placek był tej samej wielkości) a potem przełożyć do innej, większej blachy pozostałe placki lub upiec je na blaszce(...)stopniach. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Stopniowo dodawać krem z kaszy manny. Ucierać do gładkości około 5 minut. Upieczone placki pozostawić do wystygnięcia. Następnie nasączyć je rumem. Placki smarować najpierw powidłami potem kremem. Pozostawić na całą noc pod przykryciem (nie w lodówce). Kiedy

Mania Gotowania
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 151

pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera  i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego.  Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując.  Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną kawę.    Tak przygotowaną masę(...)obrane ze skórki migdały i wyciągamy pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Dekorację z karmelu najlepiej zrobić krótko przed podaniem. Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście.  Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną.   Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Prosty sernik na biszkoptach. 92

załączonym obrazie. :) Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy  śmietanę, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz połowę cukru. A następnie wbijamy po jednym żółtku i ucieramy na gładką masę. Na koniec dodajemy mannę i mąkę, dokładnie mieszamy. Białka z solą ubijamy na sztywno, a gdy piana już nie wypada z naczynia utrwalamy ją resztą cukru(...)woli warzy, wtedy wystarczy tylko dodać łyżkę mleka lub wody.  Ja czasem lubię poratować się sokiem pomarańczowym. Nabiera wtedy ciekawego smaku. I taką polewą delikatnie dekorujemy zimne ciasto. Dla mnie sernik rewelacja, nie dość że prosty to do tego smaczny . Masło doskonale zastąpiła śmietana, która nie dość że ma o wiele mniej tłuszczu to jeszcze nada ciastu takiej wilgoci

Dieta moja pasja
Jaglany torcik z jabłkami 37

Zasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi

Raj dla Podniebienia
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 171

jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy do niego partiami gniazdka papierem(...)nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka

Kuchnia MagdaLeny
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 172

jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru. W garnku rozgrzewamy olej do temp. około 170-180 stopni i wkładamy do niego partiami gniazdka papierem(...)nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka

Kuchnia MagdaLeny
Jaglany torcik z jabłkami 89

Zasypujemy cukrem, wrzucamy goździki, dodajemy masło, cynamon i ziarenka wanilii. Smażymy na mus. Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg mielimy i przekładamy do miksera. Ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy po jajku. Cały czas miksując, dodajemy kaszę jaglaną, wyciskamy sok z cytryny, ścieramy skórkę cytrynową, dodajemy ziarenka wanilii. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu(...)Wyjmujemy tortownicę i bardzo delikatnie przekładamy masę jaglaną na mus jabłkowy. Wyrównujemy i ponownie umieszczamy tortownicę w piekarniku. Zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy przez 1h15min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie. Moje ciasto zostało z wierzchu delikatnie polane sosem karmelowym i ozdobione cukrowymi kuleczkami i motylkami, a także mlecznymi drażami. Smacznego! Artykuł Jaglany torcik z jabłkami pochodzi

Raj dla Podniebienia