ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:696/881)

Z brzoskwiniami i galaretką 159

Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu ->  Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła cukier 1 jajko(...)opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Kostkę miękkiego masła włożyć do miski, wsypać cukier 2-3 łyżki i ucierać ręką do czasu aż nie będziemy czuć pod palcami cukru, dodać jajko oraz kakao i wymieszać, dodać troszkę wódki (krem jest lepszy delikatniejszy ale można pominąć). 4. Ostudzony biszkopt wysmarować kremem

Motylkowa Kuchnia
Tort czekoladowy warstwowy a la 3- BIT. 243

Może to nawet nie do końca zamówienie było, co raczej spełnienie zachcianki. Tematu żadnego, warunek jeden. Ciasto ma być mokre i słodkie. Długo się zastanawiałem nad smakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego(...)pudru  Masło z czekoladą topimy w rondlu, mieszamy ze skórką i odstawiamy do wystudzenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy 100 gram cukru pudru. Ubijamy. Żółtka ucieramy, powoli dodając czekoladę, łączymy w jedną masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą

BaRepas
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 203

rodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia(...)Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Jeżynowy mus : Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka z czekoladą (czekoladowe) 69

Zapraszam po przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady. Ich przygotowanie zajmie Wam tylko chwilę, świetnie sprawdzą się na przyjście niespodziewanych gości, do szkoły, pracy czy

To co lubię - gotuję i polecam
Tort z pianką cytrynową i kremem toffi 167

margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem. Cukrowe róże: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać(...)zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Złożenie ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy

VioletoweKucharzenie
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 334

dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy ją do masy serowej – mieszamy łyżką.  MASA MAKOWA:Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! ).Dodajemy zmielony wcześniej mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy olejek migdałowy.Roztapiamy masło , studzimy i wystudzone dodajemy(...)czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ).Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem

Ostra na Słodko
Góra Lodowa z orzechową wkładką 94

Przepis na to ciasto wypatrzyłam na blogu mniammniam.com. Wprowadziłam nieznaczne zmiany i wyszło super! Ciasto sprawdziło się doskonale na małej imieninowej rodzinnej uroczystości. Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Ciasto Góra lodowa z orzechową wkładką jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych wypieków. Zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie cieszy oczy. Dodatek orzechów z pewnością wzbogaca całość, dodając element chrupkości. Biszkopt(...)mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia (można przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie utworzy się tzw kożuch). Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Orzechy włoskie siekamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej piany dodajemy zmieszane obie mąki z proszkiem

Smaki Na Talerzu
Sernik Hershey 122

pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu połową ciasta wykładamy brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)kisiel cytrynowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 00 ml oleju Ser mielimy 1 raz w maszynce. Dodajemy do niego: jaja, żółtka, budyń+kisiel, mąkę, cukier, mleko i dokładnie ucieramy. Dolewamy olej i znów ucieramy(masa jest rzadka-ale spokojnie- zetnie się w piekarniku:)  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Domowe ciasta
PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU 523

Łatwy przepis na świąteczne ciasto, czyli ptasie mleczko na pierniku .  Piernik jest przełożony dżemem pomarańczowym, ptasim mleczkiem i wykończony polewą czekoladową udekorowaną srebrnymi kuleczkami cukrowymi.  Jak zrobić ciasto ptasie mleczko na pierniku możesz zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi pysznymi przepisami. PTASIE MLECZKO NA PIERNIKU SKŁ(...)Potrzebne gadżety: mikser miarka szpatułka waga kuchenna szklanka = 250 ml. foremka 18 x 28 cm. WYKONANIE: 1.) Piernik : Składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy miód i śmietanę. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki (tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Miksujemy na niskich

RITA food channel
Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami. 350

Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.   2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku(...)ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin. 6. Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy. 7. Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Blaszka o wymiarach

Izabelawkuchni
Słonecznikowiec - ciasto ze słonecznikiem 1664

Proste ciasto, biszkopt przekładany masą kajmakową z uprażonym na maśle słonecznikiem.  Na wierzchu puszysta bita śmietana. Polecamy bo dobre! 👍 Biszkopt:  7 jajek  7 łyżek cukru  6 łyżek mąki ( pół na pół ze skrobią)  1 łyżka gorzkiego kakao  Płaska łyżeczka proszku do pieczenia  masa: 20 dag masła  12,5 dag Kasi  Kajmak(...)wierzch:   10 dag słonecznika + pół łyżeczki masła  Dzień wcześniej ( z podanych składników) pieczemy biszkopta.  *Można oczywiście upiec ze swojego, sprawdzonego przepisu.   Masło ucieramy z Kasią i kajmakiem. Słonecznik prażymy na maśle, studzimy i dodajemy do masy z kajmakiem.  Masą smarujemy pierwszy blat biszkopta, nakrywamy drugim.  Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy śmietan fixy

Takie tam pichcenie
Lodowiec 26710

stworzyłam to cudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno(...)łyżka kakao owoce (ja dodałam truskawki, ale mogą być np. maliny lub jagody ) Galaretki rozpuszczamy w  750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem od uzyskania jasnej puszystej masy, następnie dodajemy budyń, mąkę i mleko i całość mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujące się mleko i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy

Cynamonowe szczęście
Wafle przekładane mlekiem skondensowanym 106

To przepis dla początkujących w sferze wypieków. Przepis łatwy i szybki i smaczny. Będziemy potrzebowali tylko trzech składników, takich jak paczka wafli 100 g masła puszka

Z Kuchni Do Kuchni
Klasyczne PTYSIE 369

przypalić. Gdy ciasto odchodzi od brzegów garnka jest gotowe. Odstawiamy je do schłodzenia. 3/ Blaszkę smarujemy masłem a ostudzone ciasto miksujemy z jajkami dodając je stopniowo. 4/ Gotowe ciasto układać na blaszce nakładając je łyżką lub z rękawa (Kształt gwiazdy). Wielkość 1 ptysia to kulka jak do gry w ping-ponga. Ptysie układamy w rozstawie co 4 cm. Pieczemy(...)cukrem.  6/ Rozczyn mąki, żółtek i mleka wlać na gotujące się mleko - energicznie mieszając. Powstałą kremową masę pozostawić do ostygnięcia, mieszając ją od czasu do czasu. 7/ Masło ucierać stopniowo dodając je po 1 łyżce do ostudzonej masy kremowej. Krem jest gotowy. 8/ Wypieczone ptysie studzimy a następne przekrajamy nadziewając go 1 łyżką kremu i posypując cukrem pudrem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Podwójnie kruche ciasteczka 167

lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie ciasto, tym delikatniejsze wyjdą ciasteczka, ale nie należy też przesadzać, żeby się nie kruszyły nadmiernie. Ja rozwałkowuję je na 2- 3 milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem(...)powidłami (powinny być jednolite, bez kawałków owoców) i przyłożyć każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita i nie będzie miała grudek. Najlepiej zrobić to okrągłą drewnianą kulką na trzonku (czy to ma jakąś nazwę? :)) Lukier przełożyć do niewielkiego woreczka, obciąć jeden

Trzeci talerz