temperaturę pokojową jak masło. 3. Brzoskwinie osączyć i zachować syrop, dwie połówki odłożyć do ozdoby, a pozostałe pokroić wzdłuż na kawałeczki. Skończymy krem: 4. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń (dodać go w około 5 partiach), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe wiórki(...)wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonych brzoskwiń, lekko je docisnąć, brzoskwinie układać po okręgu, patrz FILM . Na brzoskwinie wyłożyć taką samą ilość kremu co na biszkopty, wyrównać. 7. Na ciasto w blaszce wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Na biszkopty wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe brzoskwinie, lekko je docisnąć. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać
Mała Cukierenkaubijam z cukrem na puch i dodaję obie mąki. Mleko zagotowuję, a do gotującego wlewam masę jajeczną i cały czas mieszając, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia. Ostudzoną masę ucieram dodając po łyżce twaróg, a na koniec wlewam żelatynę. Masę budyniową wykładam na ostudzony spód i odstawiam do lodówki by zgęstniała. Warstwa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady ( u mnie pół(...)całość dokładnie mieszam i wykładam na masę budyniową, całość ponownie wstawiam do lodówki by stężała. Galaretka truskawkowa: ok 1/2 kg mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa aksamitny sernik, budyniowy sernik, ciasto pianka, ciasto z truskawkami, fit sernik, odchudzone ciasto, odchudzony sernik, owsiany spód, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno, sernik z truskawkami, Serniki, truskawki, zdrowszy sernik na zimno, Galaretkę rozpuszczam
Cynamonowe szczęściePyszna, prosta babka jogurtowa. U mnie polana czekoladą, ale idealna również bez niej. Możesz polać ją lukrem różanym lub po prostu delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Składniki
CzarnawisienkaSkładniki : 140 g miękkiego masła 330 g mąki pszennej 220 g cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 125 ml kwaśnej
Proste PotrawyZapach płatków róż przenosi mnie do rodzinnego domu. Mama w kuchni wypowiada magiczne słowa „rogaliki” a ja biegnę do szuflady,wyciągam radełko i jestem pomocnikiem, mama wyrabia ciasto,wałkuje,a ja wykrawam wzorek,nakładam konfiturę z różą obozując przy tym paluszki,rolujemy i układamy uśmiechnięte rogaliki na pergamin,później do pieca ,międzyczasie mama przygotowuje kakao będzie uczta(...)płatki dzikiej róży proponuję zbierać kwiaty z dala od dróg,następnie delikatnie oczyszczamy,usuwamy białe końcówki, które są gorzkie. Płatki wsypujemy do makutry,wsypujemy cukier i zabieramy się za ucieranie. Gotową konfiturę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Taka kontraktura jest wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, rogalików,pączków, ja również dodaję do owsianki. Składniki: 100 g płatków dzikiej róży
Kukuleczkiprzed nasączaniem wyszły przepyszne. Ciasto drożdżowe pięknie pachnące i delikatne. Poncz z wytrawnym winem dodał im charakteru, a maliny i mięta przyjemnego orzeźwienia. Babki nasączone ponczem dłużej zachowują swieżość, ciasto nie wysycha, więc można przygotować je nawet 2-3 dni przez świętami. Polecam :) 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 350 g mąki pszennej 20 g cukru trzcinowego laska wanilii(...)wody 200 g cukru trzcinowego 300 ml białego wina wytrawnego dodatkowo: 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskiwiniowego maliny mięta Do miski przesiewamy mąke i robimy w niej zagłębienie. Drożdże ucieramy z cukrem i wlewamy do mąki, wraz z ciepłym mlekiem. Delikatnie mieszamy i przykrywamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski
Mienta blogPolecam pyszną babkę z jogurtem i bakaliami nie tylko na Wielkanoc.Babka nie jest sucha a dodatek bakalii podkreśla jej jogurtowy smak. SKŁADNIKI szklanka cukru 4 jajka
Mała w garnku mieszacukru tyle, ile w gorzkiej czekoladzie, dodanej do ciasta. Premiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka ziemniaczana 1 łyżka eyrtrol Czekoladowe ciacho 200 g masło 1 szklanka erytrol niepełna(...)czekolada 70% kakao 3 łyżka jogurt gęsty czubata Sposób przygotowania Formę do pieczenia wykładamy folią. Wysypujemy wiśnie, by przykrywały spód. Dodajemy erytrol i mąkę, potrząsamy, by się wymieszały. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy erytrol. Ucieramy. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakaem. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jogurt, mieszamy dokładnie
Kucharzycastroną do dołu. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się wrzucając na gorący tłuszcz kawałek ziemniaka; gdy zacznie się rumienić,można smażyć pączki.Można również wrzucić na tłuszcz kawałek ciasta;gdy natychmiast "odskakuje" od dna,podpływa na wierzch tłuszcz jest nagrzany dostatecznie. Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu, po przykryciem ok 1,5 min z każdej strony. Gdy połowa pączka(...)polać zrobionym lukrem. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2- 3 łyżki ciepłej wody Cukier zalać wodą,dodać sok z cytryny i starannie ucierać. Gdy lukier jest zbyt płynny dodać cukier puder,zaś za gęsty - dodać sok z cytryny bądź trochę wody. Gotowym lukrem smarujemy nasze pączki
Niespełnione zdolności kulinarnekostki masła - po pół tabliczki mlecznej i białej czekolady - 2 łyżki Nutelli - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodaję mleko. Rozdzielam ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję białą część deseru Monte, do drugiej ciemną + dwie łyżki Nutelli(...)mleczną czekoladę i połowę orzechów, do jasnej porcji posiekaną białą czekoladę i pozostałe orzechy. Blachę do muffinek wykładam papilotkami i wlewam analogicznie do deseru Monte- najpierw ciemną część ciasta, następnie jasną (po ok. łyżce. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę muffinki 20-25 minut
Cook&LoveWymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków . Krem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru(...)łyżek) + posiekane migdały do dekoracji Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, cukier zastąpić ksylitolem lub stewią. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić do wystudzenia. Mascarpone umieścić w misie i ucierać przez chwilę mikserem. Dodawać stopniowo budyń(po łyżce), nie przerywając ucierania. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dosłodzić wedle uznania. Biszkopt przekroić na 3 blaty i przełożyć kremem(można nasączyć każdy
FitKotOstatnio piekłam to ciasto w tradycyjnej, większej formie. Było tak dobre, że upiekłam je znowu, tym razem jednak w postaci małych babeczek i były pyszne! Polecam!!! Składniki na babeczki z rabarbarem i z powidłami śliwkowymi na około 20-24 babeczki 350-400 g rabarbaru 100 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 3 jajka 200 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub innego dżemu cukier puder do posypania Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm kawałki. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku. Do gładkiej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powidła śliwkowe, miksujemy. Przekładamy do foremek (do połowy wysokości)i w każdą babeczkę wciskamy
Rozpustne gotowanieciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm. Za pomocą foremki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta, które następnie przekładamy na oprószone mąką tacki. Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 160-170 stopniach. Olej nie może być zbyt(...)nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Każdego pączka nadziewamy konfiturą malinową (za pomocą szprycy). Lukier Malinowy: Cukier puder ucieramy wraz z wodą i sokiem przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Pączusie maczamy
Słodka Stronapianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.Po(...)blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem z gotowanej śmietanyŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.Do żelatyny wlać
Mix smaku