miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Zaparzamy pół szklanki kawy i uzupełniamy zimnym mlekiem. W misie miksera masło (koniecznie miękkie) ucieramy na puch z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Dodajemy 2 łyżki suchych składników. Mieszamy, a gdy składniki się połączą wbijamy jedno jajko. Gdy masa będzie jednolita dodajemy ponownie 2 łyżki suchych(...)mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca
Poezja smakuDziś witam Was z czymś lekko rozgrzewającym w tę jesienną pluchę… Ci , którzy mnie znają wiedzą, że nie przepadam za alkoholem w nomen omen „czystej postaci
Domowe ciastaWykonanie CIASTO Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 części i formujemy kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)serowym. Na wierzch układamy kawałki duszonych jabłek. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut. Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem. NADZIENIE SEROWE Wszystkie składniki na nadzienie rozgniatamy widelcem lub ucieramy. DUSZONE JABŁKA Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy. Podprażamy na patelni, pilnując aby jabłka sie nie rozpadły, studzimy
Tajemnice SmakuPyszne mięciutkie, pierniczki ucierane na maśle :) Składniki na 2 blaszki pierników: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały) 180 g masła 1 jajko kl L 1/2 szkl miodu 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy(...)połączenia się składników. 2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc. 3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce
Gotowanie...to proste !około 25 minut. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Nadal miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować do momentu połączenia się składników. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodać do masy serowe i delikatnie wymieszać łopatką. Na końcu wsypać(...)przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Ala piecze i gotujePuszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami, posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem
Szalona Kuchnia Ewelinywłoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe(...)drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni. Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej
Ostra na Słodkoubite białka. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką lub szpatułką starając się jak najwięcej napowietrzyć ciasto. Formę do baby smarujemy masłem i przelewamy do niej masę, do ok 3/4 wysokości. Ciasto jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra/dół. Pieczenie(...)uzyskania delikatnie krówkowej barwy. Dodajemy sok z limonki i gotujemy jeszcze przez 5 min, pilnując, aby polewa się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i ucieramy przez kilka minut, polewa powinna nabrać mlecznego odcienia. Dolewamy alkohol i ponownie ucieramy. Jeszcze ciepłą masą polewamy wystudzone baby. Smacznego
Kuchnia od dwojgaSkładniki:200 g masła150 g cukru200 g musu z dyni400 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu cynamonowego100 g czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.Je(...)zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku przez około 12 minut.Studzimy na blaszce.Ciasteczka zaraz
Słodkie Przyjemnościfood procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki
Słodka StronaPiernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie! 0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao(...)drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, sok z pomarańczy i puree z dyni dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą, proszkiem i sodą
Mienta blogsmak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy
Raj dla Podniebieniasmak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz czekoladę. Miksujemy. Teraz czas na mąkę. Całośc miksujemy
Raj dla Podniebieniasię z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali aż miło ;). Polecam :). Składniki na masę krówkową: 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto(...)Wykonanie: Blachę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników ( w razie potrzeby przycinając je ). Masa krówkowa: Miękkie masło ucierać kilka minut mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną
Opowieści z piekarnikaSkładniki : 2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 7 łyżek oleju owoce- u mnie 1obrane jabłko, kilka śliwek, mała
Proste Potrawyskładniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60
Domowy Smak Jedzenia