wykorzystaniem śliwek: CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKAMI , z wykorzystaniem kaszy jaglanej. ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY , które stanowią zdrową pożywną przekąskę. CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKAMI wykonane z ryżu. SZYBKIE PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAM I , pachnące cynamonem. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszlo 24) 169 kcal B 5 g W 18 g T 8 g Składniki: ▪ 500 g mąki (u mnie pełnoziarnista(...)mnie domowa mieszanka) ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 1 kg śliwek ▪ pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Miękkie masło ucieramy ze słodzikiem/cukrem. 2. Do masła dodajemy stopniowo mąkę oraz jajka, cały czas ucierając dolewamy na koniec mleko. 3. Masę przelewamy do formy (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia
zdrowo i aktywniewykorzystaniem śliwek: CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKAMI , z wykorzystaniem kaszy jaglanej. ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY , które stanowią zdrową pożywną przekąskę. CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKAMI wykonane z ryżu. SZYBKIE PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAM I , pachnące cynamonem. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszlo 24) 169 kcal B 5 g W 18 g T 8 g Składniki: ▸500 g mąki (u mnie pełnoziarnista(...)mnie domowa mieszanka) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸1 kg śliwek ▸pół szklanki słodzika/cukru Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Miękkie masło ucieramy ze słodzikiem/cukrem. 2. Do masła dodajemy stopniowo mąkę oraz jajka, cały czas ucierając dolewamy na koniec mleko. 3. Masę przelewamy do formy (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzustolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka, margarynę Palma z firmy Bielmar i zagniatamy ciasto. Foremki na mini babeczki smarujemy tłuszczem, ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami babeczki, formujemy i dajemy na formę do pieczenia. 2. Babeczki pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 3. Babeczki wyjmujemy z foremek i rozkładamy na papierze śniadaniowym(...)rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i żółtka. Jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę Palmę z firmy Bielmar ucieramy dodajemy po łyżce masy kajmakowej i budyniu. Masę dajemy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią babeczki. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiłyżeczki soli szczypta drobnego cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki.Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 minut. -masa serowa 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (dla leniuszków twaróg w wiaderku(...)skórka otarta z pomarańczy sok z jednej pomarańczy 1 obrana i podzielona na cząstki pomarańcza Wszystkie składniki na masę serową ogrzać do temperatury pokojowej. Odłożyć dwie łyżki cukru. Masło ucierać z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku i dalej ucierać dodając twaróg i wanilię. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać
Kasia i jej kobiecy światjagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Do weekendowej kawki, trzeba korzystać z jagód póki jeszcze są! Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na spód brownie Składniki na sernik: 750 g sera na sernik 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka(...)swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić na ok. 30 minut do przestudzenia. Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby
Ciastkozercykawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy(...)mielonych orzechów 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy mielone orzechy i masę kukułkę. Mieszamy, w razie konieczności można ją dosłodzić ale nie ma takiej potrzeby. Rurki
Kulinarne Fantazje Mariolidelikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby(...)placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje
KucharzycaPoniżej przepis na ciasteczka brzydkie ale dobre, przepis pochodzi z... jednej z aplikacji na Androida, oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Ciasteczka robi się błyskawicznie, nie trzeba ich rozwałkowywać i wykrawać- ciasto na blaszkę nakłada się łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je po upieczeniu w szczelnym pojemniku. Po prostu idealne ciasteczka "awaryjne", gdy dzwoni teściowa, że przyjedzie za pół(...)łyżka soku wyciśniętego ze startego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 100g masła 4 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany Mieszamy ze sobą suche składniki. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką nakładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Wrzosowa Polanaszklanki topionego masła (ok. 80-100 g) * od siebie dodałam jeszcze szczyptę pieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach(...)stopni. Po upieczeniu kropeczki zrobiłam z lukru. ZIELONY LUKIER * łyżeczka cukru pudru * kilka kropli cytryny * 2 krople kropli żołądkowych Herbapol * kropla barwniku zielonego Składniki mieszamy i ucieramy do powstania gładkiej, delikatnie lejącej się masy. Gdy masa będzie za rzadka dodajemy cukru pudru. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnibogatsi o nowe smaki, aromaty i doznania kulinarne. Postaramy się systematycznie dodawać nasze pomysły na pyszne dania i ciasta. Dziś przedstawiamy połączenie dużej ilości bakali z dojrzałymi bananami. Smak ciasta za każdym razem może się trochę różnić. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, rodzynek i bananów. Składniki: - 2 dojrzałe banany - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki(...)polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski. Dodajemy cukier wanilinowy, masło, cukier oraz pokrojone na drobne kawałki bakalie i wszystko razem ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy
Pan i Pani Smith w kuchniłyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2 tabliczki czekolady 70% kakao Przygotowanie: 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka. masę dzielimy na dwie części-do jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól(...)potem jasną, pieczemy około 40 minut w temp 180-200"C po upieczeniu, posypujemy pozostałą czekoladą i zostawiamy w ciepłym piekarniku. podajemy oprószony kakao. Smacznego:) P.S jeśli wolicie słodkie ciasto do jasnej masy dodajcie roztopioną białą czekoladę, bądź zastąpcie czekoladę gorzką- mleczną
Luźna Kuchniajedynym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Do masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i mąkę migdałową bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , jeżeli mamy dwie to dzielimy ciasto, a jeżeli jedną to robimy z połowy i potem drugi raz! Pieczemy spody w 170-180 stopniach około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka(...)dokładnie. Gdy mleko się zagotuje dodajemy przygotowane mleko z budyniem, żółtkami i skórą. Mieszamy intensywnie łyżką lub trzepaczka do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń ostygnie w misce ucieramy MIĘKKIE! masło na jasną i puszystą masę, dodajemy porcjami ostudzony budyń i po każdej porcji dokładnie miksujemy na małych obrotach, aby masa się nie zważyła. W jednej blaszce wyłożonej papierem
Piekę, bo lubięKiedyś przekładane wafle były bardzo popularne. Ja nawet pamiętam je ze swojego dzieciństwa. Krem do takich wafli robiło się najczęściej z mleka w proszku . Ja ostatnio
To co lubię - gotuję i polecamTrudno zdobyć mi się na coś wybitnie twórczego. Muffiny nie po raz pierwszy goszczą na naszym blogu. Upodobałem je sobie szczególnie i tym razem przedstawiam ich
Ania i Marcin gotująTruskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe
Miód i pieprzPrzepis pochodzi z starego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40
W królestwie smaków Beatyziemne – 100 g * cukier – 3/4 szkl * kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepis na formę – keksówkę.Na dużą podwajamy składniki.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.Mas(...)odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic
Ostra na Słodko