ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:678/881)

KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 200

WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem. Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu(...)cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu. Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :) MAŁA RADA

Pani na deser
Makowiec selerowo-marchewkowy 114

smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia(...)olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem. Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy

Kucharzyca
Zaskakujące przekąski, czyli #CzasNaMałeCoNieco 143

mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze(...)serka kremowego 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) 3 łyżeczki inuliny Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty.  Dodatkowo: morele jeżyny Na przestudzone ciasteczka wyłożyć krem i cienko pokrojone morele, udekorować połówkami jeżyn. 2. Banany z morelami, kremem

FitKot
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 164

delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii(...)szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.  Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym

FitKot
Tort komunijny 104

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Krem pod masę cukrową Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt

Wędrówki po kuchni
Makowiec 143

drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Rurki z kremem budyniowym 572

dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm. 2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej. 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem. 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 5. Krem: odlewamy jedną szklankę(...)pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
MAŚLANKOWIEC ZE ŚLIWKAMI 137

Pomału zaczęły dojrzewać śliwki. Z jednej strony to duży plus bo lubię ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;)   Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru(...)cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 70 dag śliwek fioletowych Wykonanie: Wbijamy jajka, ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę i olej, misujemy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadaj miksuj.Ciasto wylej na dużą blachę lub do prodiża, powciskaj połówki sliwek, przekrojoną stroną do góry. Piecz

Z Majeczką w kuchni
Babka biszkoptowa z majonezem 192

chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce(...)mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć.  *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy

Ala piecze i gotuje
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym 341

najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.Krem budyniowy(...)mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.Moje rurki mają długość 12 cm i zrobiłam 20 rurek

Ala piecze i gotuje
Serowe kruche ciasteczka 182

dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca(...)minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami. Smacznego. The post Serowe kruche ciasteczka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z malinami na czekoladowym spodzie 121

drzew i krzaczków nie zastąpią! Poprosiłam Męża, aby zerwał mi trochę malin i upiekłam malinową rozpustę (przepis wkrótce na blogu), bo u mnie w domu wszyscy się tym ciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też go tak wielbię, że mogłabym na raz zjeść prawie całą dużą blachę! :) i to nie jest żart(...)Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy po 1 jajku. Na koniec ostrożnie wlewamy śmietanę i 1 łyżkę musu malinowego - ponownie miksujemy do połączenia

Kolorowy Przepisownik
Torcik kokosowy z kremem mango 75

nasączenia : 150 ml mocnego naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki brandy (opcjonalnie) Biszkopt : żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet lub sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć(...)Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie i zacznie lekko tężeć zacząć ubijać. Ubijając wlać mleko skondensowane. Chwilę ubijać a następnie dodać serek mascarpone. Z serkiem nie ubijać za długo. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Spodni placek nasączyć połową płynu do nasączenia (mocna herbata z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy), rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć drugim

królestwo garów
Sernik chałwowy 179

bokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
CIASTO KOKOSEK 350

niebo w gębie! Wykonanie tego przepisu, krok po kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał  RITA creative  a nie ominą Cię nowości. Ciasto kokosowe CIASTO KOKOSEK SKŁADNIKI: Biszkopt: (składniki w temperaturze pokojowej) jajka (4 szt.) cukier (1/2 szkl.) mąka pszenna (1/2 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem kokosowy: biała czekolada(...)wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. 2.)   Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. 3.) Krem kokosowy : - Czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. - Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkości. Dodajemy rozpuszczoną i  ostudzoną  czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy do połączenia się składników. - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe

RITA food channel