ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:671/881)

Placuszki z cynamonem 92

jajek 500 ml mleka około 3/4 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i mlekiem. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z cynamonem. Wlewamy tyle wody, by otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany (wodę najlepiej dodawać stopniowo – być może(...)podanej w składnikach, a być może trzeba będzie wlać jej odrobinę więcej). Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy szpatułką. Na małej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy ciasto (można wylać chochelką i kolistymi ruchami rozprowadzać ciasto po patelni, można też, dla ciekawszego efektu wizualnego, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać na patelni spiralne placuszki

Smaki Na Talerzu
Rolada z kremem maślano - truskawkowym. 135

następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem(...)zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. 2. Krem: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki, rozgniatamy widelcem, odsączamy z soku i odmierzamy pół szklanki. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysty krem, ja dałam cukru 3 płaskie łyżki, następnie dodajemy truskawki i dokładnie ucieramy. 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem i zawijamy

Izabelawkuchni
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia! 356

jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko – 2 szt * cukier – 4 łyżki * mąka pszenna(...)masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej

Ostra na Słodko
Malinowa rozkosz 205

mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.  Ciasto wylewamy na dużą blachę  i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej(...)Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy.  Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń  i doprowadzamy do ponownego zagotowania  w celu uzyskania jednolitej masy.  Studzimy.  Margarynę ucieramy na puszystą masę.  Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia

Pyszności Słodkości
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 412

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 śmietana śnieżka 2 galaretki cytrynowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z masą kajmakową 130

rąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut. Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia(...)Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.   Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie. Stężałą galaretkę kroimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kruche mini ciasteczka 140

oddzielamy żółtka. Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną.  Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.  Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem(...)temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia. Część ciastek możemy przełożyć masą. Podaję jak zrobić masę chałwową. Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy . Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Malinowa rozkosz 158

szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy. Dodatkowo: 2 pojemniczki malin 2 galaretki malinowe Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia

Salonik smaków
Knoppers 155

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry!     Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego(...)łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej. Wykonanie: Mleko gotujemy z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 175 g margaryny ucieramy na jednolitą masę do której wlewamy mleko z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko w proszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy

paapilotkaa
Ambasador 166

Znalazłam na Smakerze   bardzo fajny przepis dodany przez  Gabi 16.  Po przeczytaniu doszłam do wniosku, że warto by było go

Ciasteczkowy Potwór
czarno-białe ciasto 151

rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem(...)mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka  wlewamy  przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy  do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu

w mojej kuchni
Mini Pączki dla Dzieci 163

dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy pączki (można je od razu nadziać konfiturą, lub zrobić to dopiero po upieczeniu(...)odpowiednią końcówką). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut).Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:W kąpieli wodnej rozpuszczamy cukier puder z wodą, ucieramy (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli za gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów pączków

Słodka Strona
Bułki drożdżowe z cynamonem, orzechami, rodzynkami i syropem różanym ;-) 144

objętość. Po 10 minutach wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod sam koniec dodać stopione w rondelku masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt. Na całym prostokącie rozsmarować nadzienie. Rolujemy prostokąt. Po otrzymaniu "wałka" , kroimy na tzw. ślimaki, odcinamy nożem  nasze bułeczki. Układamy(...)minut w temp. 220 stopni C. Smacznego! Pozdrawiam ;-) Buziaki! Możecie polać lukrem Przepis na lukier cytrynowy 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego 1-2 łyżki soku z cytryny Ucieramy w miseczce, polewamy bułki

SMYKWKUCHNI