szkl oleju Beza kokosowa: 7 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 200g wiórków kokosowych Spód: wszystkie składniki posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód formy. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ok 15 minut. Masa serowa: budynie(...)połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec kolejne 30 minut. Beza kokosowa: Pod koniec pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli. Cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Ucierać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Bezę wyłożyć na sernik i wstawić jeszcze na kolejne 20 minut do piekarnika. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić
Smakołyki Asiciacho migdałowe inspirowane przepisem Agnieszki Maciąg. Jeśli popatrzycie na zdjęcia pomyślicie ot ciasto jak ciasto, ale uwierzcie mi jeśli go spróbujecie, będziecie jak ja piekli je potem raz za razem. Ale uwierzcie mi na słowo nie ma nic lepszego niż to mięciutkie, pachnące pomarańczami ciasto. Składniki: 200 g mielonych migdałów (używam tych od Skworcu.pl ) skórka starta z 1 pomarańczy(...)może być pszenna) 4 jaja 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny szczypta soli garść migdałów Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy z cukrem, gdy ładnie się połączą dodajemy kolejno po 1 jajku i dalej ucieramy. Następnie wsypujemy migdały, mąkę, sodę, proszek i sól, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny, migdały
Cynamonowe szczęściełyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa lub cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)wolnych obrotach lub mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek stołowych lub gałkownicy formujemy kulki o średnicy ok. 3 - 4 cm i układamy je na blasze (lekko rozpłaszczamy). Między kulkami trzeba zostawić duże odstępy ponieważ po upieczeniu
Gotujemy i jemyzagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko. Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy z foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka(...)cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy, podane składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 0,5 łyżeczki soli owoce kandyzowane cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę(...)masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego
Pyszności Słodkościsody oczyszczonej Miód, cukier i przyprawy zagotować razem. Mąką zalać gorącym płynem i dobrze wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać 2 całe jajka i sodę. Zagnieść do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstawić (najlepiej na kilka dni). Na oprószonym mąką blacie rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Lukrować(...)zjedzenia, przechowywać w puszce kilka dni, by zmiękły. LUKIER DO DEKORACJI 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody - ja czasami zastępuję sokiem z cytryny Cukier ucierać z wodą do otrzymania gładkiej masy, która nie będzie zbyt płynna ani zbyt gęsta - po podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego
KUCHARNIAcukier puder i ubijam dalej- na wrzące mleko kładę łyżką porcję sztywnej piany i je obgotowuje krótko z obu stron- wyjmuje je łyżką cedzakową i odkładam na talerz- żółtka ucieram z cukrem tworząc kogel mogel, do utartego kogla dodaję po odrobinie mleka a potem łączę z reszta mleka mieszając trzepaczką .Zupę odstawiam i zabieram się za racuchy - do dużej(...)solą- drożdże dokładnie wymieszam z ciepła wodą (nie gorącą)- robię wgłębienie w misce, wsypuje cukier, wleję oliwę a następnie stopniowo wodę z drożdżami, mieszam składniki drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie
Basia w kuchninagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych. Krem: 250 g serka mascarpone(...)kremówki 36% 200 g sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą do misy miksera i ucieramy na gładką masę, nie za długo. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Na spód torcika kładziemy część kremu, przekładamy drugim, przykrywamy kremem, posypujemy borówkami i cukrem pudrem. Wstawiamy
Made By Mom And SonDodatkowo: 500g dowolnych owoców (np. borówki, truskawki. winogrona), kolorowe wiórki kokosowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję twaróg sernikowy oraz budyń. Ucieram. Masę serową wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Sernik piekę około godziny w temperaturze 175 stopni. 2. Baza: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder(...)Dodaję twaróg i wszystko razem ubijam. 4. Połowę przygotowanej masy wykładam na upieczony sernik. Na masie układam owoce. Przykrywam bezą. Boki obsypuję kolorowymi wiórkami kokosowymi. Pozostałą masą dekoruję wierzch ciasta. Tort dodatkowo dekoruję ulubionymi owocami
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny
Anioły w kuchniSkładniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa
Darcia w kuchniCzas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6
Anioły w kuchniSernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-))) Składniki: 1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku) 1 całe jajo + 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru
SMYKWKUCHNIpowinna być naoliwiona aby nie przykleiła się do bułek. Bułeczki odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto przypominające mokry piasek. Truskawki pokroić na ćwiartki, mango pokroić w kostkę wymieszać z mąką ziemniaczaną. W środku każdej wyrośniętej bułki zrobić wgłębienie, można zrobić to za pomocą dna małego kieliszka(...)nałożyć porcję owoców, wierzch bułeczek pomalować wymieszanym białkiem z łyżką mleka, bułeczki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, bułeczki piec przez około 20 minut. Wymieszać cukier puder z wodą, ucierać do momentu uzyskania gęstego lukru, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru. Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika, wierzch polukrować (opcjonalnie). Smacznego! Artykuł Drożdżówki z truskawkami i mango
SprawdzonaKuchnia.pl