ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:673/881)

Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 93

ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach  25 x 40 cm o grubości 8 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy czekoladową masę, następnie ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na plastry o grubości  centymetrów. Ruloniki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ruloniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni, aż uzyskają złoty koloru. Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Ewa w kuchni Smaczna pyza Matka wariatka Blogotowanie z pasją Prawo

Kulinarne przygody Gatity
Tartaletki z kremem budyniowym 131

drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut na zloty kolor w 180*C. Ostudzić.Każdą galaretkę rozpuścić(...)stężenia. Pokroić w kostkę.Budyń ugotować wg opakowania ale jednak w 750ml mleka. Budyń można dosłodzić według upodobań.Ostudzić, Margarynę utrzeć na puch, dodawać kolejno po łyżce budyniu, ucierać do połączenia składników. pod koniec dodać wódkę i dokładnie wymieszać.Wystudzone kruche ciastka wypelniać budyniem. Udekorować galaretka i owocami

Garnkowe fanaberie
Babka tęczowa 153

Puszysta, delikatna a na dodatek kolorowa ucierana babka.Składniki:-6 jajek-szklanka cukru-szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka-czerwony kisiel w proszku-cukier wanilinowy-łyżka kakao-łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego)-2 łyżki oleju-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy(...)rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części.   Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy.   Do drugiej dodajemy kisiel w proszku i miksujemy.   Do trzeciej suchy mak i mieszamy łyżką.Do czwartej przesiane kakao i też mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 374

Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.     Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru(...)szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia

prawdziwe jedzenie
Sernik doskonały 217

ciastach z owocami naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Ten jest połączeniem czekoladowego ciasta i kremowego sera. Składniki: Warstwa jasna: - 1 kg sera - 1 szklanka cukru pudru - 6 jajek - 1 kostka masła - 1 budyń śmietankowy - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa ciemna: - 1 szklanka cukru zwykłego - 1 kostka margaryny - 3 łyżki kakao - 6 łyżek wody - 1 łyżeczka(...)cynamonu - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warstwę jasną. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie ucieramy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę

Zainspirowana w kuchni
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 230

jest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą czy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru(...)szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Tiramisu - Thermomix TM 5 191

Składniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia

ClauditteMissCooking
Podwójne ptysie z kruszonką 38

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego  50 g masła 120 ml śmietany 30%   Przygotowanie: kruszonka:  Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne posiekane masło , zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej macie, wycinamy kółka o średnicy ok. 4 cm, a następnie matę z wyciętymi kółkami wstawiamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.  ptysie: Wodę wlewamy do rondla(...)Całkowicie ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku.  Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego za pomocą, którego ciasto wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z ciasta robimy okrągłe "kopułki"o średnicy ok. 5 cm i mniejsze o średnicy ok. 3 cm. Większe kopułki z ciasta ptysiowego przykrywamy zmrożonymi kółkami z ciasta kruchego (mniejsze zostawiamy bez ciasta kruchego) Ptysie

Bon appetit mon amie
DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 165

rozpuszczamy. Studzimy. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, kurkumę, jajka oraz Przysmak z dyni. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. ( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka. Jeśli za rzadkie – więcej mąki). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy „pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut(...)mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego mleka i na wolnym ogniu gotujemy, aż krem zgęstnieje. Całkowicie studzimy.Masło ucieramy na puszystą jasną masę i stopniowo dodajemy budyń – ł yżka po łyżce. KOKOSOWA KRUSZONKA: Na maśle przesmażamy kokos z cukrem. Posypujemy w trakcie pieczenia drożdżówek. CAŁOŚĆ: Schłodzonym kremem karpatkowym

Ostra na Słodko
Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem 73

łyżeczki ziarenek wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody szczypta soli 3 łodygi rabarbaru łyżka masła łyżka miodu gryczanego łyżeczka pudru truskawkowego (liofilizowane zmielone truskawki) Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy kefir i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą. Sztywną pianę stopniowo dodajemy(...)zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki, dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 6-7 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. W czasie smażenia placków, przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy

Mienta blog
Ciasteczka choinki - na ostatnie 5 minut 174

przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Foremkami w kształcie choinek wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym(...)kratce. Po wystudzeniu dekorujemy domowym lukrem. Lukier przygotujemy z białka i cukru pudru. Wystarczy delikatnie ubić białko, następnie dodać przesiany cukier puder i na wolnych obrotach miksera bądź ręcznie ucierać masę przez 15 minut. Wtedy lukier będzie lśniący. Przepis bierze udział w konkursie na portalu Durszlak ,,Przepis na udane święta". A tak wyglądają nasze kuchenne zabawy

VioletoweKucharzenie
Rogaliki z makiem 164

kształt okręgu o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 32 cm. Przeciąć nożem na 12 części (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie(...)bardzo (większość maku zostanie w środku). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową

Bullio
Tort truskawkowo-kokosowy 167

jednym żółtku cały czas miksując.  Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo  do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,  wylewamy ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni  około 25 minut.  Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno.  Wsypujemy wiórki kokosowe  i delikatnie mieszamy łyżką.  Tortownicę(...)stopni.  Studzimy. Krem budyniowy: W pół szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka z cukrem i ponownie zagotowujemy. Studzimy.  Masło ucieramy z cukrem pudrem  i dodajemy porcjami zimny budyń. Masa truskawkowa:  Truskawki kroimy na małe kawałki.  Zalewamy wodą, dodajemy cukier  i gotujemy około 5 minut.  W pół

Pyszności Słodkości
Serniczek Karmelowo Waniliowy Oreo 166

kubka cukru 2 op ricotty 2 jajka 1 laska wanilii 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek wody 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego 1 małe opakowanie ciasteczek Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem na puch, żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie serek mieszamy z jogurtem, dodajemy wanilię, mieszamy z żelatyną i delikatnie dokładamy do masy jajecznej mleko kondensowane podgrzewamy przez około 15-20 minut(...)odstawiamy aby zgęstniało na spód tortownicy wysypujemy zblendowane z rozpuszczonym masłem ciasteczka a na spód wylewamy naszą masę serową wstawiamy do lodówki, kiedy karmel ostygnie wylewamy go na wierzch ciasta dekorujemy okruszkami lub całymi ciasteczkami użytymi do zrobienia spodu

Luźna Kuchnia
Grzybki z ajerkoniakiem 155

cieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki.  3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem. 4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków(...)odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką.  6. Polewa : Z masła, wody, cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi