cytryna - 13435 przepisów (strona:673/896)

Faworki drobiowe 1452

pośrodku, na ok. 2 cm. Przewinęłam i uformowałam faworki.   Przełożyłam do pojemnika, dodałam wszystkie składniki marynaty – wymieszałam, aby mięso  było dokładnie pokryte marynatą (dla aromatu dołożyłam skórkę z wyciśniętej cytryny). Pojemnik wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak

mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 191

temp. 200°C  przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli, dwa drobno pokrojone

mojewypiekiinietylko
Pappardelle z brokułami 193

kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i soku cytrynowego,  przez 3 minuty. Przełożyłam do wody z dodatkiem lodu, a następnie wyjęłam, odsączyłam z wody i pokroiłam je na cząstki (kilka zostawiłam w całości).  Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z truskawkami 180

cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Piwo z galaretki 103

galaretki jest kolejnym przykładem geniuszu wydobytego z  prostoty. Moim zdaniem, to jeden z najciekawszych sposobów podania galaretki. Do tego deseru najlepiej nadaje się galaretka pomarańczowa i, ewentualnie, brzoskwiniowa. Cytrynową w zasadzie też możemy użyć, ale wrzątek musimy zabarwić lekko herbatą w saszetce, bo żółty kolor do piwa raczej nie pasuje. Tak więc szybki deser na niedzielę, dzięki anonimowemu autorowi, któremu

mojewypiekiinietylko
Migdałowy makowiec 164

migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym

mojewypiekiinietylko
Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną 140

minut, aż jabłka się skarmelizują (nie mogą się rozpaść). W rondelku zagotowujemy 2 puszki mleka kokosowego z dodatkiem syropu klonowego, szczypty soli,  ziaren i laski wanilii oraz startej skórki cytrynowej.  Do dużej miski odmierzamy 400g kaszy kuskus, zalewamy wrzącym mlekiem kokosowym (razem z laską wanilii, potem ją wyjmiemy), przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia (aż kasza wchłonie całe mleko). W międzyczasie

mojewypiekiinietylko
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 188

pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu lipowego- 4 łyżki powideł z węgierek- sok z połowy cytryny- 3 łyżki oleju sezamowego- sól, świeżo zmielony pieprz- chilli w płatkach (dałam sporo)- papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy

mojewypiekiinietylko
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 201

mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Woreczek zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Paprykę kładziemy do „miseczek” zrobionych z folii aluminiowej, solimy i skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Deser malinowy z nutką cytryny 248

rozrzedzić). Na dno  pucharków wlewamy po łyżeczce sosu malinowego. Nakładamy naprzemiennie, najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką, obie masy. Każdą warstwę również  polewamy sosem. Gotowy deser ozdabiamy skórką cytrynową i listkami mięty.Niedługo Dzień Matki. Deser malinowy z nutką cytryny, jako słodki prezent będzie zapewne miłą i bardzo sympatyczną niespodzianką. Raczej nie należy do gatunku skomplikowanych, czy trudnych

mojewypiekiinietylko
Sernik z marakują 145

fraiche (30%)- szklanka drobnego cukru- 5 jaj- 2 budynie waniliowe bez cukru- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii- szczypta soli waniliowej     Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit)- 1/2 galaretki cytrynowej- 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 130

wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.  Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy

mojewypiekiinietylko
Pieczone ziemniaczki 177

danie obiadowe – pieczone ziemniaczki, jajko sadzone, sałata i zimna, prosto z lodówki maślanka.   Składniki: - ziemniaki sałatkowe lub młode- olej arachidowy- sól wędzona- pieprz syczuański (bardzo aromatyczna przyprawalekko cytrynowa i łagodniejsza niż pieprz)- słodka papryka w proszku- otarty tymianekDodatkowo:- jajka- sałata- maślanka- koperek, szczypiorek W zasadzie opisu wymagają tylko ziemniaki. Umyte, nieobrane, podgotowujemy w posolonej wodzie

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 417

przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy

mojewypiekiinietylko
Pollock w cieście piwnym 164

dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy ją i skrapiamy sokiem z cytryny. Jeżeli mamy dużo ryby, proporcje na ciasto odpowiednio zwiększamy, co ja również uczyniłam. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto

mojewypiekiinietylko