łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego
kulinarnyJadymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną
kulinarnyJaświeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego
kulinarnyJaoliwek2 limonkigarść listków miętyszczypta soli1/2 łyżeczki cukruszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIE krewetek:Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy krewetki i sok z cytryny. Krewetki smażymy ok. 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE dresingu miętowo-limonkowego:Do blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty
kulinarnyJamin.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 5,00 złSKŁADNIKI:2 banany1 łyżka suszonej żurawiny2 szklanki mlekasok z 1/2 cytrynyPRZYGOTOWANIE:Do blendera wsypujemy żurawinę. Dodajemy cząstki bananów i sok z cytryny. Wszystko zalewamy mlekiem. Miksujemy na jednolita konsystencję.Smacznego
kulinarnyJapapryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa z oliwekpieprz i sól nie zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie
W kuchni wieczoremząbki czosnku1 łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut
W kuchni wieczorempiekę. Smak jest rewelacyjny i przynajmniej mam pewność tego co jem. Składniki:- 1 kg szynkimarynata:- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny
Zainspirowana w kuchniząbka czosnkusok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnegosólświeżo mielony pieprzszczypiorek do posypania PRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy ze skórki, drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzone jajka kroimy w małą kostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy i podajemy z pieczywem.Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Moje Kuchenne Rewelacjerozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100 ml wody wlewamy sok z cytryny, podgrzewamy i w powstałym płynie dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Zostawiamy do przestygnięcia.Śledzie kroimy w niewielkie kawałki, szczypior i koper siekamy, łączymy z twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichautrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko
Mała CukierenkaCukry 6,9 g Białko 30,3 gTłuszcze 23,4 g - SKŁAD -Mąka pszenna, sos gilowy(25%)(pomidory,cukier,ocet winny, stabilizator,skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże- RECENZJA -Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza
Sylwetka Od Kuchnidodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony1 szklanka cukru pudru3 żółtka6 łyżek wiórków kokosowych4 łyżki roztopionego masła1 olejek cytrynowy lub migdałowy1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej10 dag kandyzowanej papji, żurawiny, mango lub moreli1. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek
Apetyczna babeczkaoczyszczające. Kolejny przepis w ramach koktajli na drugie śniadanie :) SKŁADNIKI1 nieduży ananas1 banan1/2 cytryny300ml soku z jabłekcynamonPRZYGOTOWANIEDo blendera wlewamy sok wyciśnięty z jabłek. Wyciskamy sok z cytryny. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego banana. Przyprawiamy łyżeczką cynamonu. Miksujemy i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy
Kulinarne przygody Gatity