cytryna - 13435 przepisów (strona:671/896)

Barszczyk z uszkami na Nowy Rok 147

Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając  zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi podałam

Buniabaje w kuchni
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 277

feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy

Szefowa kuchni
Przed śniadaniem 166

nawracającymi infekcjami pęcherza)STRACICIE NA WADZE!Tak więc...bottoms up! Pamiętajcie też, by spróbować powstrzymać się od picia kawy przez kolejne pół godziny. Podobno może to zniwelować działanie cytrynowo-miodowego napoju. Ja myślałam, że nie ma nic lepszego od zapachu i smaku świeżo parzonej kawy o poranku...Zmieniłam zdanie! Już sam zapach wody z cytryną i miodem pobudza

Gotowanie to kochanie
Korzenne Chai Latte 167

Obudziłam się dziś wyjątkowo wcześnie, w nieco dziwnym humorze. Wypiłam wodę z cytryną, ubrałam się i zabrałam d pracy. Bez kawy! Zrobiłam bardzo dużo z tego, co zaplanowałam, niby powinnam być dumna, szczęśliwa, spełniona...jednak nadal coś było nie tak. Są takie dni, gdy czujesz, że tylko jedna rzecz może poprawić Ci humor. Dla mnie jest to wtulenie się

Gotowanie to kochanie
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 153

składniki tak, by powstały małe grudki masła, oblepione mieszaniną mąki, cukru i cynamonu. Wstaw do lodówki.Obierz i pokrój jabłka w średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną

Gotowanie to kochanie
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 113

Naprawdę nie ma nic lepszego od rozpoczęcia dnia full body workout i zakończenia go jogą. Dzisiejsza cytrynowo-miodowa woda dała mi naprawdę dużego kopa energii i dzięki za nią! Od razu jakoś tak pozytywniej patrzę na wszystko. Po takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam

Gotowanie to kochanie
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 130

wcześniej zrumienionych na patelni orzechów włoskich2 łyżki bułki tartej2 łyżki tartego parmezanu1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól, pieprz do smaku1 jajko, rozkłóconecząstki limonki do podania i skropienia kurczaka ( lub cytryna)natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Rozbij delikatnie piersi. Orzechy zrumień na czystej patelni, posiekaj. W miseczce (szerokiej tak, by zmieściły się filety) wymieszaj orzechy, bułkę tartą, parmezan, natkę pietruszki. Dopraw solą

Gotowanie to kochanie
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 167

wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej! Lubię też wtedy, pijąc cieplutką wodę z cytryną i miodem (sprawdź, o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie budzący się dzień. Co zrobić, by wykorzystać go maksymalnie, a czasami, by po prostu najlepiej odpocząć. Wtedy

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 141

cukru pudru2 łyżki miodu1 jajo1/5 kostki margaryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/3 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/3 szklanki śmietanki kremowej1 białkocukier brązowy do posypania + dowolne posypki (wiórki kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem

Gotowanie to kochanie
SPOSOBY NA KACA 1406

regenerujący koktajl!KOKTAJL NA KACA:SKŁADNIKI:* sok ananasowy – 1 szkl* woda mineralna bez gazu – 100 ml* miękki banan – 1 szt* soczysta pomarańcza – 1 szkl* sok cytrynowy – 1 łyżka* wiórki kokosowe – 2 łyżki* świeży starty imbir – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl – pijemy odrazu!Na kacu warto zadbać również

Ostra na Słodko
Sprawdzone sposoby na kaca 4813

złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja J.A. Baczewski Vodka Monopolowa).8. Kwas z ogórków kiszonych - źródło witaminy C, ponadto dobrze gasi pragnienie i "porusza" żołądek9

Pasja Smaku
Noworoczny torcik śmietankowy 159

Za dwie godziny powitamy Nowy Rok 2015. Ja jestem przygotowana. Zrobiłam noworoczny torcik śmietankowy. Spróbuję go, jak wybije północ. Składniki:Biszkopt (mała tortownica):2

Salonik smaków
(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 386

Między innymi właśnie dlatego tak fatalnie czujemy się dnia następnego. Zacznij nawadnianie już przed imprezą, dużo wody pij w trakcie, a po powrocie do domu wypij ciepłą herbatę z cytryną, a na rano przygotuj dużą butelkę niegazowanej wody mineralnej.Następnego dnia jedzPodstawowym błędem skacowanych jest całodzienne wylegiwanie się w łóżku i opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany

W kuchni Katie
Sylwestrowe menu – top lista 946

Podczas sylwestrowej nocy  będziemy czekać na północ w domowym zaciszu, przy menu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwone śledzie 250

przez godzinę.Osączone śledzie pokroiłam w poprzek na nieduże kawałki.Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam.Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam.Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki.Odstawiłam do lodówki na dobę

Kulinarny Pamiętnik