wody. Dodać sól, pieprz, mieloną paprykę i przecier pomidorowy. Dusić kolejne 10 minut. Spróbować i w miarę potrzeb jeszcze doprawić (można dodać odrobinę cukru i sok z cytryny). Filety rybne posolić, oprószyć mąką, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatłuszczu. Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz by "odpoczęły". Świetnie pasuje do nich sos na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem startej skórki z cytryny i papryczki chili. Do greckich przysmaków podałam kaszę jaglaną. Kofty zostały przygotowane na patelni grillowej , która świetnie sobie z nimi poradziła. Co ciekawe, dzięki temu, że ma wzmocnione
Pasja Smakusłoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam. 2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny , aby nie straciły koloru. Gotujemy do miękkości ok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować, bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw
Pasje Jolkimakaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!! Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste, śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną. Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK
Pasje Jolkiczas do 3 minut. Gdy brokuł jest podgotowany, wyciągnij go łyżką cedzakową do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, a do wody po brokule wlej łyżkę octu lub soku z cytryny i wrzuć umyty i podzielony kalafior . Gotuj ok. 10 minut , po czym odcedź i dołóż do brokuła. Kostkę masła lub masło klarowane, rozpuść w rondelku i dodaj bułkę tartą. Smaż
Pasje Jolkioctu winnego sól garść rukoli 3 plastry wędzonego boczku 10 g sera typu włoskiego kilka orzechów włoskich sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem z połączonych składników. Na patelni bez tłuszczu smażymy boczek, do chrupkości - wykładamy na papierowy
Niezły Młynekłyżeczki cynamonu 8 łyżek płatków owsianych, szczypta kardamonu, szczypta imbiru pełna łyżeczka soli Gotowałam 30 min. po czym dokładnie zmiksowałam. Gotowałam dalej, ale na mniejszym ogniu. 1 łyżeczka cytryny (lub więcej, do uzyskania wyczuwalnego kwaśnego smaku) szczypta majeranku 1 płaska łyżka miodu szczypta cynamonu i imbiru (do smaku) Gotowałam jeszcze 10 min. Wymieszałam. I podałam Gizmolowi. Butlę. Wrąbał
bastalenaczasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem). Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut
Poezja smakusię zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie.SKŁADNIKI:Przepis na biszkopt znajdziecie TUMasa jabłkowa2 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki jabłek smażonych2 galaretki cytrynowe lub agrestowe1 łyżeczka cynamonu1 cukier waniliowyWYKONANIEJabłka świeże ubieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy. Jeśli ze słoika wrzucamy do garnka. Podgrzewamy do gorącej masy dodajemy dwie galaretki, cukier. Lekko
W kuchennym oknie Ewyoliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata) 4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera feta na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu posiekana natka pietruszki lub świeża mięta Przygotowanie: Ciecierzycę oraz oliwki opłucz
Chilli Czosnek i Oliwałyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz Sos: 6 filecików anchois 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę
Oryginalny smakszklanki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. 8 średnich jabłek (użyłam Jonagold) 1 łyżka cynamonu Beza: 2/3 szklanki cukru 5 białek szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski i dodać resztę składników. Masło posiekać nożem, wszystko
Oryginalny smaksię okazało… nie ja pierwsza. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny starta skórka z 1 pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i wycinać ciasteczka
Oryginalny smakszklanki mleka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g margaryny 2 łyżeczki amoniaku szczypta soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dolać roztopioną margarynę i wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę nakładać ciastka (jedna
Oryginalny smak