fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól i pieprz Cayenne do smaku
SzczyptaSmaQoleju i nie bardzo ostre z powodu octu. W smaku nie są mdłe, po prostu idealne. Ja takie ośmiorniczki układam na talerzu, skrapiam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypuję dodatkową porcją pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się
Blondynka Gotujepowodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae
Tajskie smakisera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz Przygotowanie: dressing: Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem
Oryginalny smakorzeszków z nerkowca- posiekana natka pietruszki lub kolendry- sos sojowy jasny- 2 łyżki- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE:- rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy
SMYKWKUCHNIkratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet Christopheraśledzie nie tylko ładnie się prezentują, ale też rewelacyjnie smakują. Polecam je. Przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie: Składniki: 3 Śledzie typu matias 300 ml mleka 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 1 mandarynka 4 goździki 2 łyżki oliwy z oliwek Kolorowy pieprz ½ czerwonej cebuli Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowiem, że to świetna przygoda! Nie ma czego się bać. W Parku Mtirala oko cieszą zbiorniki wodne i wodospady Zipline - świetna rozrywka, której można oddać się podczas trekkingu Gruzińskie cytryny tuż po zbiorach Wizyta w sortowni mandarynek - tutaj je się skupuje, sortuje i przygotowuje do eksportu Mandarynki - w tle ośnieżone szczyty kaukaskich gór Cytrusy Herbaciane pola w Batumi przestały być
Poezja smakuSalmon with leek-caper sauce Składniki. 4 filety z łososia bez skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz
Kulinarny karnet Christopherapotrzebują przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze
Chilli Czosnek i Oliwakropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page`u bloga Blondynka Gotuje - zapraszam. Oprócz dobroczynnych właściwościach zdrowotnych, o których napisałam poniżej dowiedziałam się, że np. grecy
Blondynka Gotujekandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropli aromatu pomarańczowego 200 g mieszanki orzechów 1/3 szklanki kakao 50 g masła 6 łyżek płynnego miodu lukier cukier puder cytryna odrobina mleka Przygotowanie: W misce najlepiej z zamknięciem kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy
Niezły Młynekbazie oswojonej zmory. 1. Baby Blues Koktajl 2. Żurawinowa czekolada 3. Cynamonowy słonecznik Gizmolove też ma swój wypas . Czasem zamieniam tylko cytrynę na jabłko. Albo miód na gruszkę. Co by monotematycznie nie było. A i dwójka częściej światło dzienne ujrzała. Dużo tego nie jest. Ale zamierzam nadrobić braki czym prędzej
bastalenaOzdobić papryczką chilli. Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi. Składniki. 10 babeczek wytrawnych 10 oliwek królewskich 5 dag naturalnego serka homogenizowanego 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka do dekoracji Wykonanie. Serek wymieszać z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką. Kminkówki krucho-drożdżowe. Składniki
Kulinarny karnet Christopheraszparagowej * 6-7 pomidorków koktajlowych * 12 czarnych oliwek * 50g dobrej jakościowo podsuszanej kiełbasy - u mnie papieska * garść świeżego szpinaku * dressing : 4 łyżki oleju z pestek dyni, sok z ćwiartki cytryny, łyżeczka miodu lipowego, sól, pieprz do smaku * opcjonalnie sezam i czarnuszka do posypania Przygotowanie : Składniki dressingu połączyć. Pomidorki przekroić na połówki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć. Wszystkie składniki sałatki
Magiczne Życie Marty