kandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i pieczemy w 200 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchnipodgrzewając je w kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy.Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy.Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący
Malinowe Pocałunkiprzez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Smakowity Blog Kulinarnyprzypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej oraz szczyptę soli i pieprzu
Słodka Stronakoncentrat i dokładnie mieszamy - wlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut.Sos beszamelowy:Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy.Form
Słodka StronaMasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4 szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa
Słodka Stronamogą być dowolne. Ważne, aby były dość twarde, tak aby bez problemu trzymały się na patyczkach. Poza tym należy pamiętać, że niektóre owoce (np. banan) warto skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć nieestetycznego ciemnienia owoców.Szaszłyki Owocowe - Składniki: (na moją wersje szaszłyków)borówki amerykańskieczerwone winogronakiwibananymangotruskawkipatyczki do szaszłykówSzaszłyki Owocowe - Sposób przygotowania:Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Kiwi, banany i mango kroimy
Słodka Stronanożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części. Tak samo postępujemy z resztą tortilli.Sałatę lodową siekamy, awokado i ogórka kroimy w kostkę.Awokado skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki temu owoc tak szybko nie ściemnieje.Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki.Środek każdej ćwiartki tortilli smarujemy niewielką ilością majonezu (ok. pół łyżeczki). Na każdą tortillkę wykładamy
Słodka Stronajednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy mąkę, póżniej zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty
Słodka Stronasałaty lodowej2 awokadomajonezczarny sezam (opcjonalnie)Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Awokado obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (możemy skropić sokiem z cytryny - awokado nie ściemnieje tak szybko). Sałatę i łososia również kroimy na mniejsze kawałki. Każdą tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy łososia, awokado, sałatę lodową i zwijamy w rulon. Tniemy
Słodka Stronamarmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie:2 jabłkasok z połowy cytryny szczypta cynamonuDodatkowo:puder do posypaniamigdały w płatkach do posypaniapółka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem
Moje pyszne gotowanieserka topionego (można go zastąpić majonezem), dodałam troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone z czosnkiem na patelni bułeczki. Na szybko, bez zbędnych ceregieli, ale....pysznie :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBrzmi skomplikowanie? Mam nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapiec około 10 minut. Jajka powinny być ścięte, ale niezbyt wypieczone.kiełki umieściłam w waflowych miseczkachTak przygotowane jajka podałam z pszennym pieczywem oraz kiełkami skropionymi oliwą i odrobiną cytryny. Kiełki nadają lekkości temu sycącemu śniadaniu.tak wyglądają zapieczone jajka wyjęte z foremkiSmacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna