cytryna - 13435 przepisów (strona:661/896)

Bakaliowy keks na białkach 120

cukru -1 kostka margaryny -1 szklanka mąki -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej) -aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy -cukier puder do posypania Wykonanie: W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania

KasiekGotuje
Szybka sałatka 305

źródło witamin A, C, B1, B2 oraz garbników, pektyn, antocyjanów i karotenoidów. W swoim składzie zawierają również żelazo, potas, sód, wapń, olejek eteryczny i kwasy organiczne (winowy, cytrynowy i jabłkowy). Substancje zawarte w owocach oczyszczają organizm z toksyn. Wykazują również właściwości moczopędne oraz napotne. Polecana jako dodatek w leczeniu przeziębień. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Powidła z mirabelek 139

drzewie i co roku marnujących się. W końcu wzięłam sprawy w swoje ręce i szukałam przepisów z mirabelek. Trafnym pomysłem były powidła. Mirabelki w tym roku kwaśne jak cytryna, ba nawet gorzej- zawsze bywały słodkie i robaczywe.. Kwaskowy smak powoduję tą inną oryginalną nutę powideł. Składniki : ok. 2.5 kg mirabelek żółtych 1,5 kg cukru - w zależności od smaku

Garnkowe fanaberie
Owocowa rozkosz 104

jabłka, nektarynki, banana, ciemnego winogrona oraz granata. Polecam dodać sos, który doda sałatce aksamitny smak. Wystarczy do połowy szklanki jogurtu naturalnego dodać dużą łyżkę miodu i wycisnąć sok z cytryny.  Wierzch udekorowałam pyszną, świeżą figą. I gotowe :) Dostarcz dla organizmu moc energii i witamin :) SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Grzaniec piwny nie naiwny, dojrzały i bardzo śmiały 18+ 87

Oczywiście jest to propozycja dla wybranych smakoszy,  I niekoniecznie mam tu na myśli jaroszy ;) Oto propozycja dla wszystkich dorosłych:) 1 piwo (zwykłe, niesmakowe), 3 łyżki miodu, 3 plastry cytryny, 5 goździków. Wszystko zagrzać w garnku i gotowe :) MMM pyszności :) P.S. Uważaj, żeby nie poparzyć języka:) ZDRÓWKO

Mój Smak na Życie
Galaretka drobiowa 1274

Delikatna, aromatyczna, dietetyczna, pełna kawałków mięsa. U mnie w domu podawana z plasterkiem cytryny, dla mojego taty obowiązkowo z octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;).  Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso

Malinowe Pocałunki
Kuskus ze świeżymi ziołami i filet z indyka w sosie miodowo - czosnkowym 216

Zaczynamy od zrobienia sosu do potrawy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie indyka pokrój w cienkie plasterki, każdy obsyp solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, przełóż  do miseczki, zalej octem balsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus

Kredowe Menu
Sałatka tatarska 331

połówki - solimy i dodajemy pieprzu a następnie przesmażamy na patelni na rumiany kolor. 2/ W małym pojemniku łączymy jogurt ze śmietanką, dodajemy ogórki i cebulę oraz sok z cytryny,  sól  i pieprz. Mieszamy i odstawiamy  3/ Do salaretki wkładamy umyty szpinak, pokrojonego w słupki kurczaka i przesmażone pieczarki. Dajemy na środek 6 łyżeczek sosu i posypujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Pasta z tuńczykiem. 174

Składniki: 250 g twarogu 1 puszka tuńczyka w oleju 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki śmietany 1 szczypta ostrej papryki sól, pieprz Wykonanie: Twaróg ugnieść widelcem na gładko, dodać tuńczyka wraz z zalewą, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie pozostałe produkty. Wymieszać do połączenia się składników. Pastę podajemy ze świeżym

O kuchni z uczuciem
Malinowy curd 159

pierwszych przymrozków. Ten krem na pewno mi w tym pomoże. Malinowy curd 2 szklanki malin 80 g masła 3/4 szklanki cukru sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 4 żółtka Wszystkie składniki mieszamy razem w rondelku z grubym dnem. Ciągle mieszając powoli podgrzewamy*. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i przecieramy przez sito do słoiczka

Zapiski Młodej Żony
Sałatka z gruszką i serem blue 366

Gruszkę obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w słupki. Ziarna słonecznika przyprażyć na patelni i ostudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę i ser umieścić w misce polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Idealny dodatek do zimnej płyty, mięs, ryb lub jako samodzielna przekąska. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Kolorowe, kruche ciasteczka - dodaj barw szarym dniom! 210

duże jajo 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki skórki cytrynowej pół szklanki posypki cukrowej, kolorowej Przygotowanie: Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, skórką z cytryny i z posypką cukrową.  W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajo i połącz suche składniki z mokrymi.  Zagnieć ciasto.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blachę posmaruj

Gotowanie to kochanie
Herbata Richmont 156

herbaty Green Mint. Z kolei ta herbata to  klasyczna zielona herbata Gunpowder z dodatkiem mięty pieprzowej. Do schłodzonej herbaty dodałam kostki lodu, plasterki pomarańczy i cytryny.  Herbata ma bardzo intensywny aromat i smak. Ja lubię herbaty słodkie więc dodałam jeszcze miód i polecam dodać kilka listków mięty

Ala piecze i gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 1075

przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka) 1 cebula 1 spore jabłko 1 łyżka oleju 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny sól morska pieprz szczypta cukru Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie solą, mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 244

macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być wyrazisty.   5. PIECZENIE (15 min) Paszteciki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni, opcja góra

Nerds Kitchen