cytryna - 13435 przepisów (strona:652/896)

Kotlety rybne z miruny 300

tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami 245

zielonych oliwekpół łyżeczki wasabisól1 łyżeczka soku z cytrynyszczypiorekUgotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy z awokado i wasabi. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny (by uchronić awokado przed procesem utleniania - czernieje). Oliwki siekamy na drobniejsze cząstki i mieszamy z farszem.Do farszu dodajemy też szczypiorek dla zaostrzenia smaku. Białka wypełniamy zielonym farszem - najlepiej rękawem cukierniczym

Bon Appetit Małgorzaty
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 415

Polewa:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).Torcik:Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godziny.na biszkopcie układamy bananytorcik po przekrojeniu

Bon Appetit Małgorzaty
Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 205

dekorujemy dowolnymi owocami.Krem:Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy ser mascarpone oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Pavlova:Krem wykładamy na torcik bezowy i schładzamy w lodówce na minimum pół godziny. Przed samym podaniem dekorujemy ulubionymi owocami oraz piankami.beza podczas pieczenia

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe fishburgery 245

ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z serem feta i świeżą bazylią 203

oliweksok z cytrynysól i pieprzlistki mięty do dekoracjiPomidorki przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w pół księżyce, listki bazylii siekamy, ser kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dekorujemy listkami mięty. I tyle na temat

Bon Appetit Małgorzaty
Letnia sałatka z botwinką 192

cytrynysól, pieprzulubione zioła np. oregano/bazyliaLiście i łodygi myjemy i osuszamy i kroimy w mniejsze części, ser kroimy w kostkę a cebulę w piórka.  Sos: Sok z cytryny mieszamy z miodem oraz musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Sałatkę podlewamy sosem.sałatka z botwiną

Bon Appetit Małgorzaty
Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach 187

praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy na grzankach (ja wycięłam z nich kółka szklanką) Grzanki można jeszcze posmarować ziołowym masełkiem.przegrzebki

Bon Appetit Małgorzaty
Wilgotne ciasto pomarańczowe 4041

Zwykle robiłam to ciasto z kremem cytrynowym. Tym razem chciałam zastosować pomarańczki. I uznaję, że ciacho jest równie pyszne :) Najbardziej je lubię za to, że jest bardzo wilgotne. Do tego przepisu będziemy potrzebować 3 pomarańcze.Składniki na ciasto:35 dag mąki tortowej1 kostka margaryny (20 dag)35 dag cukru6 jajek1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 215

kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze

Bon Appetit Małgorzaty
Dżem z cukinii 182

kwasku cytrynowego80 dag cukru3 dowolne galaretki (one nadadzą dżemowi kolorek)Sposób przygotowania:1. Cukinię obrać, jeśli są duże pestki, to należy się ich pozbyć. Pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i zostawić na noc.2. Następnego dnia cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie.3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia.4

Kuchnia domowa Ani
Zielony dżem z cukinii 172

ładne zieloniutkie.Składniki:2 kg cukinii3 galaretki zieloneok 400 g cukru3 łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami 260

nadmiaru soku.3. Obrane jajka kroimy w kostkę.4. Pora pokroić w kostkę lub pół-talarki.5. W misce mieszamy wszystkie pokrojone składniki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny do smaku, musztardę, bazylię i doprawiamy solą i pierzem.6. Przed podaniem sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 690

łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania