cytryna - 13435 przepisów (strona:654/896)

Burgery z Dorsza 111

Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki mąki i bułki tartej sol, pieprz, kilka kropel cytryny pęczek szczypiorku ser Feta - opcjonalnie Przygotowanie: Ryż i grzyby ( wcześniej chwilkę namoczone ) ugotować w osolonej wodzie, osobno ( ostudzić ). Dorsza pokroić na cienkie kawałki, marchewkę zetrzeć na większych oczkach, cebulę

Gaździnka warzy
Penne z kurczakiem i szpinakiem 124

kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku

Gaździnka warzy
Wiosenna sałatka 160

białego wytrawnego wina  sól , pieprz, tymianek, ząbek czosnku, słodka pap ryka     Sos: 3/4 kubka oliwy mał y ząbek czo snku pół łyżeczki cukru kilka kro pel cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Ma karon ugotować według pr zepisu na opakowaniu i ostudzić. Pomidorki i oliwki przepołowić, selera drobno po kroić, Mozzarellę w kostkę .  Pierś kurczaka umyć osuszyć

Gaździnka warzy
Smażone ziemniaki z kurczakiem 214

czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne

Gaździnka warzy
Cytrynowe naleśniki 135

nabierze konsystencji śmietany - będzie gęste, ale tak aby się dobrze rozlewało ) Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Każdy jeszcze gorący posypać cukrem i pokropić sokiem z cytryny , zwinąć i ....    Smacznego

Gaździnka warzy
Koktajl selerowy 130

Składniki: 200g selera naciowego 400g jabłek 100g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 3 ba nany Przygotowanie:   Selera umyć, obrać z nitek i pokroić na mniejsze kawałki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, p okroi ć.  Wszystki e składniki połączyć i zmiksować blenderem..... Smacznego

Gaździnka warzy
Konfitura z czerwonej cebuli 110

wyjąć czosnek. Doprawić do smaku w razie potrzeby.  Konfitura powinna mieć lekką konsystencję, ceb ula musi rozpływać się w ustach.   Na końcu doprawić sokiem z połowy cytryny i octem balsamicznym. Po 2 - 3 min wyłączyć ogień. Włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwr óci ć do góry nogami, do ostygnięcia.  Konfitura jest smacznym dodatkiem do mięs, kaszanki

Gaździnka warzy
Makrela z fetą i czosnkowymi oliwkami 114

Składniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny pieprz pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku kilka oliwek czosnkow ych   kliknij tutaj   Przygotowanie: Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić pal cami do miseczki , dodać bardzo drobno posiekaną ce bulę, musztardę

Gaździnka warzy
Karczek z grila 154

się nie wyrz uca :-)              Wystarczy dodać świe ż ego ogórka, pomidora, ser Gorgonzola, poma rańczkę, pokrojon y karczek , wszystko skropić cytryną, opr ó szyć solą i lekko skropić oliwą z oliwek i sałatka gotowa

Gaździnka warzy
Kotlety jaglane z Solą 131

Soli średnia marchewka pół pęczka natki pietruszki kilka suszonych pomidorów 2 jajka 100 g fasolki szparagowej 4 łyżki bułki tartej Sos 180 g jogurtu greckiego kilka kropel cytryny łyżeczka cukru sól, pieprz pół pęczka posiekanego koperku  Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Solę i pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę

Gaździnka warzy
Mintaj w śmietanie z groszkiem 115

koperek. Mintaja doprawić solą i pieprzem, położyć na śmietanie i dusić z 2-3 min. Groszek odcedzić dodać do ryby. Wymieszać i na końcu skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Opcjonalnie dodać suszone pomidory. Smacznego

Gaździnka warzy
Pieczone żeberka wieprzowe 246

Składniki: 1 kg żeberek kilka ząbków czosnku 2 większe cebule łyżeczka miodu kilka kropel sosu sojowego szczypta tymianku, lubczyku, rozmarynu kilka kropel cytryny sól, pieprz, papryka ostra i słodka Przygotowanie: Żeberka pociąć na kawałki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami. Dodać pokrojone cebule i zgnieciony nożem, nie obrany czosnek. Zostawić na 1-2 godz.  Piekarnik rozgrzać

Gaździnka warzy
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 172

liście pietruszki wyjmij z wody i delikatnie osusz, drobno posiekaj i połącz z sosem jeśli sos jest za mało winny, możesz dodać więcej śmietany lub parę kropel soku z cytryny Składanie naleśników: nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C usmażone naleśniki podziel na partie i rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnię każdego naleśnika posyp

Szybko Szybkowar
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 181

formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Udka z kurczaka nadziewane rukolą i orzechami z frytkami z topinamburu. 202

spodu mięso zbrązowieje. Podlewamy winem dodajemy tymianku i oregano. Gdy wino odparuje wkładamy wszystko do piekarnika pod przykryciem na 30 minut. Po pół godzinie, topinambur posolony, skropiony cytryną i olejem wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. W tym czasie też zdejmujemy z patelni z mięsem pokrywkę. Gdy udka ładnie się zrumienią wyciągamy z piekarnika i przekładamy na talerz

BaRepas