cytryna - 13435 przepisów (strona:656/896)

Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi. 162

czekamy aż odparuje. Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni. Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Smacznego

BaRepas
Pastelowe pianki 119

Składniki: 2 galaretki o różnych smakach ( użyłam cytrynowej i truskawkowej) 600 ml wody Sposób przygotowania: 1. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. 2. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować mikserem na najwyższym stopniu obrotów. Gotową masą napełnić szklanki do połowy wysokości i włożyć do lodówki. 3.Drugą galaretkę przygotować w identyczny sposób co pierwszą. Przełożyć

A Ty Smakuj Mnie
Muffiny z bananami, orzechami i białą czekoladą 106

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 tabliczki białej czekolady garść orzechów włoskich cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Banany pokroić na półplasterki. (Można polać sokiem z cytryny żeby nie ściemniały). 2. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy połamać. 3. Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Zawartość misek połączyć. 4. Ciasto rozłożyć do papilotek

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka à la grecka 263

penne (może być razowy) ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych 200 g fety 15 szt. czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżki soku z cytryny garść świeżej posiekanej mięty garść świeżej posiekanej bazylii pół garści świeżej posiekanej pietruszki sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do wystudzenia. Pomidorki kroimy na pół

bistro mama
malinowy ekler 164

temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny  , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną ziemię , po wyciągnięciu z piekarnika położyć ciastko na formę wałka - może

na gazie
czerwony barszcz 109

kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smaku DODATKOWO Kilka ugotowanych i zgniecionych ziemniaków pęk kiełków kilka listków botwinki oliwa do smażenia botwiny pół łyżeczki białego pieprzu Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki

na gazie
chłodnik z buraków 195

kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka listków laurowych 4 ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć  i pokroić

na gazie
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy 175

świeżej roszponki  świeżo zmielony pieprz               sos winegret: 1 łyżka  miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny po szczypcie   mielonego kardamonu i kolendry szczypta soli Wykonanie: -Sałatkę opłukać i osuszyć. -Pomarańcze obrać i ostrym nożem wykroić /filetować/     cząstki miąższu   spomiędzy

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 180

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny szczypta  cynamonu szczypta soli   Wykonanie: -Przygotować winegret mieszając  razem wszystkie składniki . -Umyty koper obrać i pokroić  w cieniutkie  plasterki. -Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać  orzeszkami

Zakamarki mojej kuchni
Sałataka wiosenna z wędzonym pstrągiem 142

sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć, porwać na kawałki. Ułożyć na półmisku lub talerzach. Ułożyć jajka pokrojone w ósemki, fasolkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane

Czerwień i błękit
Do chleba - 3 propozycje 194

razem z karczochami i serkiem. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i awokado potrzebujemy: - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy: - 2 łyżeczki tahiny - 1 awokado - 2 suszone pomidory - garść

Szybko Tanio Smacznie
WAŁEK DO GULASZU ?! 121

łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g zimnego masła 1 łyżeczka dowolnych ziół (u mnie tymianek) 115 ml maślanki (można zastąpić mlekiem z 1 łyżką soku z cytryny) 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie knedelków należy zacząć nie wcześniej niż 10 minut przed końcem gotowania gulaszu. Mąkę, proszek dopieczenia i masło włożyć do miski, dodać zioła, sól i maślankę. Wszystko

KUCHARNIA
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 145

duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki  1-2 ząbków czosnku  60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę

KUCHARNIA
CZTERY PRZYJEMNOŚCI W JEDNYM PAPILOCIE:) 275

twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie  1 łyżka ekstraktu z wanilii  3 jajka  120 g cukru pudru *od siebie dodaję: kilka łyżeczek soku z cytryny pół puszki masy kajmakowej 3-4 łyżki likieru kawowego lub whisky 6 łyżek masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę

KUCHARNIA
Poznajcie PIDE.... 285

Uformować łódeczki (łącząc końce placków). Pokropić oliwą i posypać kuminem.  Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste. Pyszne! SKŁADNIKI NA NADZIENIE 1 pęczek dymki  300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 100 g sera

KUCHARNIA