aromatyczna.Skladniki na 4 kotlety:4 kotlety z indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g2 spore marchewki4 lyzki migdalow w slupkach2 lyzki maki3 lyzki oleju lub masla ghee1 jajkosol,pieprz1/2 cytryny Wykonanie:Mieso poporcjowac,umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru (dalam ciemny trzcinowy)3 zoltka1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzy OetkeraNa nadzienie:250 g kremowego serka lub twarozku2 -3 lyzki cukru pudruesencja lub cukier waniliowyskorka starta z cytryna(jak kto lubi)zoltko jaja(niekoniecznie)dowolne,ulubione owoce( u mnie morele i borowka amerykanska)Do posmarowania:1 zoltko wymieszane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac w rondelku.Dodac maslo do rozpuszczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakowitym dodatkiem do dania obiadowego,jak tez stanowic zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspaniale i cudownie pyszne.Wlasciwie morele nie potrzebuja zadnych dodatkow,bo maja swoj niepowtarzalny smak.Ale dla urozmaicenia co roku towarzyszy im inny dodatek.Byl tymianek,drobniutko posiekany rozmaryn,lawenda,tymiynek cytrynowy,a tegoroczny dodatek stanowia platki roz.Z dodatkami do moreli ,zeby nie zdominowal smaku owocow nie mozemy przesadzic.Skladniki na 3 niewielkie sloiczki:1 kg wypestkowanych moreli500 g cukru1 szklanka wody-250 mlsok
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz.Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej smakuje ze slodkimi dodatkami .takze idealny bedzie na sniadanie,przepyszny rowniez z samym maslem.Skladniki na 2 chlebki:250 g miazszu dyniowego pokrojonego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealnie.Jesli robimy wieksza ilosc suszonych pomidorow,postepujemy identycznie jak wyzej,tylko na koniec pomidory zalac olejem i dodac lyzke octu.Ocet pelni tu identyczna role jak sok z cytryny przy przygotowaniu dzemow.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko sol3-4 lyzki sezamu do panierowniaSkladniki na sos z orzeszkow ziemnych:100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki)120 g mleka kokosowego2 lyzki octu ryzowegopieprz cytrynowy garstka podprazonych orzeszkow do dekoracjiSkladniki na kapuste pak-choi:kapusta pok-choi 500 g1 zabek czosnku2 cm imbiruszczypta cukru1 lyzka sosu sojowego lub rosoluWykonanie:Czerstwa buleczke namoczyc w goracej wodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skladniki mineralne :magnez,fosfor,wapn,zelazo,mangan,miedz,a takze zbawienne dla naszego zdrowia antyoksydanty (garbniki,flawonoidy i antocyjany) oraz pektyny.Sa ponadto dobrym zrodlem kwasow organicznych: jablkowego,winowego,bursztynowego,cytrynowego,chinowego,chlorogenowego,kawowego i fumarowego.Pigwa posiada wlasciwosci lecznicze.Glowne substancje lecznicze to pektyny oraz taniny.Najwiecej pektyn ze wszystkich owocow zawiera wlasnie pigwa.Pektyny wiaza metale ciezkie w przewodzie pokarmowym,ktore sa usuwane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mineralnej 1/4 lyzeczki soli1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazeniaSkladniki na farsz dyniowy:300 g puree z dynii2 lyzki miodu1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny garstka ciasteczek amarettiWykonanie:Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!UDANYCH WYPIEKÓW!W analogiczny sposób można przygotować skórke cytrynową.Istnieje również inny sposób przerobienia skórki pomarańczowej.Należy ją ususzyc ,nastepnie zemleć w młynku do kawy.Wsypać pyłek pomarańczowy do słoiczka i nasączyć spirytusem.Używać do kremów i deserów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko doda nam zdrowia,ale bedzie prawdziwa ozdoba kazdego dania,bo wyglada cudnie,prawda? Na surowke najlepsze sa swieze i male owoce.Skladniki:1-2 mlodziutkie cukinie3 lyzki oliwy (u mnie cytrynowa)1 lyzka octu winnego1 lyzeczka miodusol,pieprzskorka otarta z 1/2cytrynyswiezy tymianek,koperekWykonanie:cuknie pokroic w cieniutkie paseczki .Uzyj tylko jedrnej czesci ze skorka,srodek odrzuc.pokrojone paseczki wymieszac ze spora szczypta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wodąskropić sokiem z cytryny ze wszystkich stron,do środka wkłożyć po gałązce ziół i odstawić pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 15 minut.Ten proces jest bardzo ważny,gdyż kwas cytrynowy hamuje intensywny zapach i tym samym w naturalny sposób wzmacnia smakna krótko przed smażeniem ryby natrzeć solą.Dzięki temu woda wypełniająca tkanki zostaje zabsorbowana przez sól.Jeśli zrezygnujesz z tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odświętnego posiłku.Składniki:4-5 marchewek1 mała bulwa kopru włoskiego1 średni ziemniak1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru2 łyżki masła gheesól,pieprz z młynkaszczypta cukru1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka 3,5%Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzeniajabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!