cytryna - 13435 przepisów (strona:659/896)

Rolada serowa na zimno 9668

fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie

Świat Ciasta
Kotlety mielone z kapustą 237

podać do stołu. Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie.Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i  surówka gotowa ;)A do przyjemniejszego gotowania zaproponuję przepiękną nutkę: Smacznego ;)Michał

Gotuj Z Muzyką
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 228

ziemniaczanej - szczypta soli Krem:- duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła-3/4 szklanki makuJabłka:- 4 duże jabłka- małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego- 4 czubate łyżki cukru - pół opakowania cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wodySposób przygotowania:1.Beza:Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier

Gotuj Z Muzyką
Śledzie korzenne 493

godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy

Oryginalny smak
Szarlotka ucierana 236

jajko – 4 szt* cukier – 1 szklanka* mąka – 1 szklanka* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* skórka cytrynowa – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy.Usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na grubsze plasterki.Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem

Ostra na Słodko
Szarlotka z bitą śmietaną 763

szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa – 2 szt- cukier – 3 łyżeczkiBITA ŚMIETANA:- śmietana 30 % – 500 ml- „Śnieżka” – 2 sztPOLEWA:- margaryna – 125 g- cukier – 3 łyżeczki- kakao – 3 łyżeczki- jajko

Ostra na Słodko
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 224

cieknie Wam ślinka na samą myśl?  SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg* masło – 175 g* cukier – 1 szklanka* żółtka – 8 szt* białka – 8 szt* olejek cytrynowy do ciast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło

Ostra na Słodko
Ozorki w sosie chrzanowym 229

gotowaliśmy mięso. Dodajemy chrzan oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Pavlova z kremem i owocami 364

Piekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy

Ostra na Słodko
Sok z aronii 248

duszkiem do dna!SKŁADNIKI:* aronie – 2 kg* liście wiśni – ok. 40 szt* cukier – 2 kg* cukier waniliowy – 2 op* woda – 3 l* sok cytrynowy – z 0,5 kg cytrynSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyte aronie przesypujemy do dużej garnka.Przykrywamy liśćmi wiśni i zalewamy wodą.Gotujemy przez ok. 20 minut.Po zagotowaniu przecedzamy.Sok mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem 246

masło – 38 gNADZIENIE :* miękkie masło – 2 łyżki* cukier puder – 4 łyżki* żółtko – 1 szt* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* ser biały – 220 g* skórka cytrynowa – 1 szczyptaDODATKOWO :- płatki migdałów – 100 g- sos toffi – 100 ml- jajko do posmarowania – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mieszamy mleko z miodem i jajkiem.Dodajemy mąkę rozmieszaną

Ostra na Słodko
Szachownica mandarynkowa 402

ciemne czekoladowe.Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.Tak więc do dzieła!Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI:( blacha 22 – 26 cm )BISZKOPT :* jajko – 4 szt* cukier

Ostra na Słodko
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 357

miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca

Ostra na Słodko
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 388

biały 2-krotnie mielony – 300 g* mascarpone – 100 g*żelatyna – 2 łyżki* cukier puder – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* sok cytrynowy – 100 ml* mięta – 1 pęczekDODATKOWO:* biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny.Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy

Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 196

sól – płaska łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaDODATKOWO:* tatar z łososia Suempol – 100 g* szalotka – 1 szt* świeży koperek – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka* kukurydza – 3 łyżki* groszek – 3 łyżki* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PLACUSZKI:Ziemniaki obieramy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania