cytryna - 13435 przepisów (strona:659/896)

Z JABŁKAMI -KIBINAJ 156

soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich

w mojej kuchni
Sałatka z koprem włoskim 143

czerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE

w mojej kuchni
Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 94

świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE

w mojej kuchni
strawberry juice--- sok truskawkowy 72

Składniki: - 3 kg truskawek - ok. 1 kg cukru -sok z 1 dużej cytryny   Przygotowanie:   Truskawki dokładnie myjemy i obrywamy szypułki. Układamy warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Zostawiamy na noc aż puści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok  ,  wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy  do wyparzonych

w mojej kuchni
CZARNA PORZECZKA -SOK 108

cukru   4kg czarnej porzeczek 10-12 łyżek miodu  1 szkl soku z cytryny

w mojej kuchni
MIZERIA 107

plasterki solimy i odstawiamy na 1,5-2 godzin ,aby puściły wode i skruszaly.Po tym czasie odlewamy wodę .W kubeczku mieszamy śmietane ,dodajemy pieprz ,cukier i sok z cytryny do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy odcedzone z nadmiaru wody ogórki

w mojej kuchni
GAZETOWY SERNIK 393

dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu. Ja nie dawałam, bo mi się zapaćkały żółtkiem. Dodałam za to cukier z wanilią i skórkę otartą z cytryny. Jeśli ser jest rzadki, można moim zdaniem zmniejszyć nieco ilość mleka. Sernik pięknie wyrasta, nieznacznie tylko opada i jest równiutki jak stół. Poezja. Absolutnie doskonały!    Autor- Izbushce Vica

w mojej kuchni
Malinowy raj 115

śmietany tortowej, schłodzonej 2 łyżki drobnego cukru 1-2 łyżki amaretto skórka otarta z 1/2 cytryny WYKONANIE Dobrze schłodzić czystą, metalową lub szklaną miskę. Wlać do niej śmietanę i ubijać, aż powstanie miękka piana. Dodawać cukier i ubijać, aż śmietana będzie sztywna.Do ubitej dodac amaretto. Nie ubijać za długo, bo śmietana zacznie zamieniać się w masło

w mojej kuchni
Chlodnik Litewski-Lituano freddo 122

cebulką i buraczkami wlać tyle wody, aby tylko je zakryła. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut, aby wywar zachował kolor --- dodać łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny, dzięki czemu piękny różowy kolor powróci. Ostudzić . W międzyczasie przygotować warzywa i zioła. Do zimnego wywaru dodać zsiadłe mleko, kefir, jogurt, szczypiorek, ogórek, rzodkiewki, koperek i i natkę pietruszki. Całość wymieszać

w mojej kuchni
BRZOSKWINIE W SYROPIE--Pesche sciroppate 89

Brzoskwinie ile mamy , ale na 1litr wody 2 -2,5 szkl.cukru- jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to wiecej cukru da-,i do tego 1-2 cytryny -sok...ja dalam sok z limonek ,bo je lubie.Brzoskwinie umyć ,obrać ,przekroić na pół ,usunąć pestkę .ZAGOTOWAĆ syrop i do zagotowanego syropu wkładać partiami brzoskwinie .Następnie wyjąć z syropu i wkładac do wyparzonych sloików

w mojej kuchni
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 140

czarnego                                                    starta skórka cytryny ,lub pomarańczy       ,1,5 - 2 łyżeczki czarnej herbaty

w mojej kuchni
Pieczarki z jabłkiem ---Funghi con la mela 98

świeżych pieczarek    1 duża cebulka   kwiat nagietka    3 łyżki kwaśnej śmietany    olej    sól,pieprz    sok z cytryny    szczypta tymianku     łyżeczka  bazylii    1 starte jabłko    łyżeczka kolendry świeżo zmielonej ...na czubku noża imbiru Wykonanie

w mojej kuchni
orzechowo makowe----- di nocciola papavero 447

dodatkowo 3-5 łyżeczek soku z cytryny dżem śliwkowy Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka ubić z cukrem, a następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, i dalej miksując dodawać przesiana mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę podzielić na 3 części: Do I części dodać surowy mak,wymieszać do połączenia składników Do II części zmielone orzechy

w mojej kuchni