pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry. Na jeden z placków wykładamy większą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Gotowe! Smacznego
Maminek kulinarnyCiasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała
Maminek kulinarnyjajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli-3 jabłka-dżem-brązowy cukier-olej Składniki na syrop:-2 szklanki wody-szklanka cukru-łyżeczka kwasku cytrynowego Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.Z podanych składników zagotowujemy syrop.Wrzucamy porcjami plasterki jabłek.Chwilę gotujemy ( jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy.Gorący
Maminek kulinarnyowocowego. Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Wystarczy zalać wrzątkiem
Maminek kulinarnytajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła! Skladniki na 2-3 porcje:mleczko kokosowe 165 mlłyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki
Smakowity Blog Kulinarnyfasolka szparagowa ugotowany ziemniak pomidorki koktajlowe tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Marynata Jack Daniel's 70 ml whiskey Jack Daniel's 1 łyżka cukru brązowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 50 ml oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 1 łyżka sosu sojowego 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie
Smakowity Blog Kulinarnydecydują o ostrości i aromacie. Najostrzejsze są pasty zielone i czerwone, ponieważ ich głównym składnikiem są ostre papryczki. Poza tym w ich składzie znajduje się szalotka, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, czosnek, liście kafir i inne. Tajskie pasty curry, poza niewątpliwymi walorami smakowymi są bardzo zdrowe. To przecież mieszanina ziół, przypraw i orientalnych warzyw, słynących ze zbawiennych zdrowotnych właściwości.Składniki
Smakowity Blog Kulinarnyczęści świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować
Smakowity Blog Kulinarnykaszy z bitkami .Zawsze do tego dania serwowałam czerwone buraczki, a teraz czas na nowe :) Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2- 3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz czarny W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego
Proste PotrawyPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewypomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety
kuchcikowniapołączeniu z musli jest bardzo dobry. Sposób wykonania jest banalny. Wystarczy mieć blender. Kto ze mną bierze się za siebie :-) ? Składniki: 2 garści jarmużu 1 banan sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Gotowe
pieprzny smaczeksoczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc, do dzieła! Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię
ladykitchen