cytryna - 13435 przepisów (strona:681/896)

Sernik śmietankowy z malinową pianką 182

temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru i sokiem z cytryny na malym ogniu.Powoli rozmrazac,nastepnie gotowac przez kilka minut.Dwa listki zelatyny namoczyc w zimnej wodzie. Przetrzec maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody.Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukiniowe spahgetti 113

tylko doda nam zdrowia,ale bedzie prawdziwa ozdoba kazdego dania,bo wyglada cudnie,prawda? Na surowke najlepsze sa swieze i male owoce.Skladniki:1-2 mlodziutkie cukinie3 lyzki oliwy (u mnie cytrynowa)1 lyzka octu winnego1 lyzeczka miodusol,pieprzskorka otarta z 1/2cytrynyswiezy tymianek,koperekWykonanie:cuknie pokroic w cieniutkie paseczki .Uzyj tylko jedrnej czesci ze skorka,srodek odrzuc.pokrojone paseczki wymieszac ze spora szczypta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Płotka smażona z ziołami 180

wodąskropić sokiem z cytryny ze wszystkich stron,do środka wkłożyć po gałązce ziół i odstawić pod przykryciem do lodówki przynajmniej na 15 minut.Ten proces jest bardzo ważny,gdyż kwas cytrynowy hamuje intensywny zapach i tym samym w naturalny sposób wzmacnia smakna krótko przed smażeniem ryby natrzeć solą.Dzięki temu woda wypełniająca tkanki zostaje zabsorbowana przez sól.Jeśli zrezygnujesz z tego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 146

odświętnego posiłku.Składniki:4-5 marchewek1 mała bulwa kopru włoskiego1 średni ziemniak1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru2 łyżki masła gheesól,pieprz z młynkaszczypta cukru1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego200-300 ml mleka 3,5%Wykonanie:marchew obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 142

Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzeniajabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pomidorów i rzodkiewki 316

pewno Mu się nie znudzi. Mnie na pewno nie.4 pomidory1 pęczek rzodkiewki1 pęczek szczypioru3 łyżki ( duże ) greckiego jogurtusól morska do smakupieprz kolorowy do smakucukier do smakusok z cytryny do smaku Warzywa umyć a szczypiorek po umyciu osuszyć aby można było go swobodnie posiekać.. Pomidory pokroić na ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony

Ewa w kuchni
Przyprawy Bella - Bis ( test ) 111

czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać świeżego ogórka i mamy pyszny sos tzatziki. Opakowanie jest praktyczne

Ewa w kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 201

sera bluekilka suszonych pomidorów z zalewypieprz cytrynowyoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIERukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski.Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy do rukoli.Ser kroimy w kostkę, pomidory na ćwiartki - dodajemy do sałatki. Całość skrapiamy oliwą -gotowe :)Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 187

okazji Wigilii,  ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia  ( najlepiej arachidowy )3 łyżki miodu naturalnegodrewniana łyżka do mieszaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotować mleko ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki  i jednym ruchem wsypać

zielonacukinka
Sałatka 562

Prosta i szybka do zrobienia sałatka..pierś kurczakaprzyprawa do gyrosaryż Piątnicaogórek korniszonmieszanka -marchewka z groszkiem Orzechmajonez wiejski Develeyszczypiorekpaprykasól cytrynowa Piątnicaprzyprawa do sałatek PiątnicaKurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym].Marchewkę z groszkiem odcedzić.Paprykę, ogórka i szczypiorek pokroić.Wszystko razem

Moje domowe kucharzenie
Amerykańskie ciasto marchewkowe 303

łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie:2 łyżki masła3/4 szklanki cukru pudru12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)cukier waniliowykilka kropel soku z cytryny Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.Dodaję olej

UgotujmyTo.pl
Smażone kalmary 104

maksymalnie 3 min aż będą złote. (Podobno kalmary smaży się do 3 minut albo powyżej 30 minut bo inaczej są gumowate). Osuszyć na papierowym ręczniku i podawać z cząstkami cytryny i białym winem….. PYCHA!  Smacznego  Post Smażone kalmary pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sernik karmelowy według Leviego Rootsa 329

masy krówkowej zamiast powyższych czterech…)1/4 łyżeczki soliSerowe nadzienie300 ml kremówki300 ml serka kremowego (opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru)Polewa galaretka limonkowa + skórka z limonki (lub galaretka cytrynowa + skórka z cytryny) Do przygotowania spodu potrzebne są rozdrobnione ciastka, co można uzyskać przez włożenie ciastek do woreczka foliowego z hermetycznym zamknięciem i ubijania ich wałkiem aż się rozdrobnią

UgotujmyTo.pl
Włoski biszkopt z owocami 137

mikserem ok. 5 minut na puszystą masę (powinna 5-krotnie zwiększyć objętość). Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie.Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło.Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy).Po wystudzeniu ciasto kroję

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z łososiem 229

ząbki czosnkusok z połowy cytryny300 ml śmietany (gęstej)2 jajkasól, pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam

UgotujmyTo.pl