słodka-gorczyca-cebula mielona-czosnek mielony-pieprz ziołowy-bazylia-tymianek-oregano-goździki (ok. 7 szt.)-gałka muszkatołowa mielona-pieprz czarny mielony-imbir mielony-kminek mielony-kolendra-ziele angielskie-pieprz cytrynowy-sól morska (2 łyżki)-cukier (łyżka)-przyprawa warzywko (2 duże łyżki) Przyprawy, które już są zmielone wsypujemy do miski a ziarniste mielimy bądź rozbijamy. Łączymy wszystko
Maminek kulinarnyKorzystamy z tego, że jabłka obrodziły, więc zrobimy je tym razem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.
Maminek kulinarnyaromat śmietankowy Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy syrop:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Do wrzącego syropu wkładamy jabłka.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając.Wyciągamy i studzimy.Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu.. Jabłka
Maminek kulinarnyżemy je wykorzystać do ciasta.Trzeba je tylko odpowiednio przygotować.Małe jabłuszka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, układamy do słoików i zalewamysyropem:-3 litry wody-3 szklanki cukru-1 łyżka kwasku cytrynowego Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy kwasek.Zalewamy jabłka w słoikach, zakręcamy, wstawiamy do garnka z wodą wypełniającą garnekdo 3/4 wysokości słoików i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania
Maminek kulinarnymamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę. Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej, niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakuje z twarożkiem. Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie
Maminek kulinarnyupodobańi stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach
Maminek kulinarnyRabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy. Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu. Oddzielamy żółtka od białek.Białka
Maminek kulinarnypieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry. Na jeden z placków wykładamy większą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Gotowe! Smacznego
Maminek kulinarnyCiasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni. Składniki: -3 szklanki mąki -1 szklanka cukru -ponad 1/2 szklanki mleka -1/2 szklanki oleju -sok z jednej cytryny -15 dkg twarogu -mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki ) -aromat -truskawki i rabarbar Na kruszonkę: -10 dkg cukru -20 dkg mąki -10 dkg masła W składnikach nie należy szukać
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała
Maminek kulinarnyjajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli-3 jabłka-dżem-brązowy cukier-olej Składniki na syrop:-2 szklanki wody-szklanka cukru-łyżeczka kwasku cytrynowego Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.Z podanych składników zagotowujemy syrop.Wrzucamy porcjami plasterki jabłek.Chwilę gotujemy ( jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy.Gorący
Maminek kulinarnyowocowego. Składniki: -10 dkg hibiskusa -10 dkg rodzynek -10 dkg suszonej żurawiny -2-3 dkg suszonych malin -garść suszonych jabłek -kilka suszonych śliwek Można dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki. Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Wystarczy zalać wrzątkiem
Maminek kulinarnytajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła! Skladniki na 2-3 porcje:mleczko kokosowe 165 mlłyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki
Smakowity Blog Kulinarnyfasolka szparagowa ugotowany ziemniak pomidorki koktajlowe tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Marynata Jack Daniel's 70 ml whiskey Jack Daniel's 1 łyżka cukru brązowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, posiekana 50 ml oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 1 łyżka sosu sojowego 1 kg żeberek wieprzowych sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie
Smakowity Blog Kulinarny