Ciasto zebra z kisielem i makiem...Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie.Jest równie dobre, co i efektowne.Cieszy oko każdego smakosza.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki
Gospodyni Miejskaburaki puściły smak i kolor. Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować, przyprawić pieprzem, ewentulanie jeszcze solą i cukrem. Można też dodać octu/soku z cytryny, jeśli jest zbyt mało kwaśny. Podawać ciepły z uszkami, krokietami czy ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest
Gospodyni Miejskamnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy ); 100 g startego, żółtego sera; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g). Sposób przygotowania: Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką wyjąć miąższ. Rozgnieść widelcem. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać
Gospodyni Miejskanależy uważać, aby zupa nie wykipiała. Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku. Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazmieniać, w zależności od oczekiwanej gęstości chłodnika. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a z dodatku octu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go sokiem z cytryny. Ogórki kiszone można zastąpić masłosolnymi. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamałym ogniu. Podawać ciepłą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasurowy . Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem. Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek. Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Razem z cebulką można podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek i takimi skwarkami polać ziemniaki. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasamym końcu. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu: Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu
SzczyptaSmaQPorcje: 2 Składniki:2 małe kalarepki,kilka pomidorków koktajlowych,4 łyżki tartego parmezanu,mix liści sałat i listki kalarepy,2 łyżki octu jabłkowego,oliwa lub olej cytrynowy,1 łyżeczka miodu,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym smakowym octem domowym, miodem, solą
SzczyptaSmaQłyżki ziaren granatu 2 średnie mozzarelle 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia” Kilka listków Bazyli Marynata: 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki cydru lubelskiego, 2 łyżki miodu akacjowego, ½ łyżeczki płatków chili, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw
SzczyptaSmaQTypowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala . Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, Skórka otarta z pomarańczy, 4 jaja (jedno do smarowania ciastek), 2 łyżki miękkiego
SzczyptaSmaQsól i pieprz. Gruszki karmelizować aż będą al'dente. Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę z cytryny. Na talerze wyłożyć gruszki i sos malinowy. Gruszki napełnić serowym farszem, sos posypać gryczanym popcornem a gruszki czerwonym pieprzem. Przybrać zieleniną. Smacznego, dżem dobry
SzczyptaSmaQserka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył
SzczyptaSmaQ