cytryna - 13435 przepisów (strona:693/896)

Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 161

serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 265

Arla Apetina Tapas, 1 płat wędzonego pstrąga, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1 szalotka, 3 gałązki tymianku, 3 łyżki białego wytrawnego wina, Sok z cytryny, Szczypta cukru, Olej rzepakowy, Sól, pieprz do smaku,   Czerwony pieprz i tymianek do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy

SzczyptaSmaQ
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 175

domowego), 3 łyżki porzeczek macerowanych  w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa), 50 g gorzkiej czekolady, 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną) 2 łyżki tłuszczu gęsiego, 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego, sól i pieprz do smaku, czerwony pieprz

SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 158

łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda.     Przygotowanie:  Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem

SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 174

fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól    i pieprz Cayenne do smaku

SzczyptaSmaQ
Tańczące Ośmiorniczki 136

oleju i nie bardzo ostre z powodu octu. W smaku nie są mdłe, po prostu idealne. Ja takie ośmiorniczki układam na talerzu, skrapiam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypuję dodatkową porcją pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się

Blondynka Gotuje
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 361

powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae

Tajskie smaki
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 277

sera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz Przygotowanie: dressing: Wszystkie składniki na sos razem mieszamy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i solą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem

Oryginalny smak
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 242

orzeszków z nerkowca- posiekana natka pietruszki lub kolendry- sos sojowy jasny- 2 łyżki- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE:- rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy

SMYKWKUCHNI
Tort mokka 288

kratkę. Krem. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać spirytus. Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja.  Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie w cytrusowej marynacie 849

śledzie nie tylko ładnie się prezentują, ale też rewelacyjnie smakują. Polecam je. Przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie: Składniki: 3 Śledzie typu matias 300 ml mleka 2 pomarańcze 1 cytryna 1 limonka 1 mandarynka 4 goździki 2 łyżki oliwy z oliwek Kolorowy pieprz ½ czerwonej cebuli Matiasy są przeważnie bardzo słone, aby się tego pozbyć moczę zawsze śledzie w mleku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy warto jechać do Gruzji? cz. II – Adżaria 227

powiem, że to świetna przygoda! Nie ma czego się bać. W Parku Mtirala oko cieszą zbiorniki wodne i wodospady Zipline - świetna rozrywka, której można oddać się podczas trekkingu Gruzińskie cytryny tuż po zbiorach Wizyta w sortowni mandarynek - tutaj je się skupuje, sortuje i przygotowuje do eksportu Mandarynki - w tle ośnieżone szczyty kaukaskich gór Cytrusy Herbaciane pola w Batumi przestały być

Poezja smaku
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 182

Salmon with leek-caper sauce Składniki. 4 filety z łososia bez skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 180

potrzebują przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Herbatka górska, czyli Gojnik (sideritis scardica) 131

kropli. Napój jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. W najbliższym czasie zamierzam coś dorzucić do tej "herbatki". Co to jest to "coś"? Jeszcze nie wiem, może cytryna, a może coś innego? Na bieżąco będę informować na fan page`u bloga Blondynka Gotuje  - zapraszam. Oprócz dobroczynnych właściwościach zdrowotnych, o których napisałam poniżej dowiedziałam się, że np. grecy

Blondynka Gotuje