połączyć w jednolitą masę . Dodatkowo : 1 tabliczka gorzkiej czekolady starta na grube wiórki . Do nasączenia biszkoptu ( opcjonalnie ) : 100 ml przegotowanej wody 50 ml wódki 2 łyżki soku z cytryny Układamy warstwami : Nasączony biszkopt Masa capuccino Nasączony biszkopt Masa śmietanowa Starta czekolada Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasuszonych daktyli 100 g płatków migdałowych 85 g masła 200 g cukru 150 g miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka Lukier: sok z 1/2 cytryny cukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka garść drobno posiekanych orzechów i migdałów Wykonanie: Ciasto: Z ½ szklanki ciepłego mleka
Pasja Smakuhomogenizowanych waniliowych (małe opakowania po ok 140 g każde)3 galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy)3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)Wykonanie:Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy
Malinowe Pocałunkisuszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych 2 łyżki sosu sojowego ok. 1/3 szklanki zimnej wody sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz odrobina tabasco Pomidory osączam z zalewy na papierowym ręczniczku. Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się pięknie przyrumieni. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę
W kuchni Karmel-itkiNo taak... ilekroć chcę coś piec, wydaje mi się, że wszystkie niezbędne składniki mam w domu... :) no właśnie - wydaje mi się. Potem okazuje się, że jest
Walijskie Pichceniekluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. Bo cytując za Jachowiczem "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie..." :))Tylko
Walijskie Pichcenieuformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl kaszy manny- 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 1/2 szklanki cukru- cukier waniliowy- aromat waniliowy lub cytrynowy- 250 g kwaśnej śmietany- 3 jajka- 500 ml mleka- 1 puszka ananasów- łyżka pokruszonych płatków migdałów - do posypania wierzchu ciastaWykonanie:Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki
Walijskie Pichcenieszklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy op.skórki pomarańczowej (100g) Lukier: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą
Walijskie Pichceniełej wody) 1/3 szkl szklanki cukru płaska łyżeczka soli 3 szkl mąki pszennej 1 całe jajko + 1 do posmarowania chałki 50 g roztopionego masła rodzynki kilka kropli aromatu cytrynowego Wykonanie: Do miski rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, zostawiamy w ciepłym miejscu (ja wstawiam do piekarnika włączonego na minimum) i czekamy, aż drożdże zaczną rosnąć. Kiedy będą gotowe, dodajemy przesianą
Walijskie PichcenieJabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?). Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego.Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc
Walijskie Pichceniesurowo. Składniki: 1/2 główki białej kapusty (najlepiej młodej) 2 marchewki 2 małe młode cebulki lub 1 młody por koperek olej łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy
Walijskie Pichcenieodkryłam śmietanę jogurtową 10% - coś jak skrzyżowanie jogurtu i śmietany :-) Każdy pewnie ma swój przepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). Do tego śmietana jogurtowa i ... mizeria
Walijskie PichceniePączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichcenierozgrzewające dodatki, plaster pomarańczy i zaraz poprawi nam się i nastrój i ... krążenie :)) A potrzebujemy tylko: szkl. czerwonego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne) łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny kilka goździków szczypta cynamonu 2 plastry pomarańcz lub gotowa mieszanka przypraw do grzanego wina lub piwa Wykonanie: Wino wlewamy do rondelka. Dodajemy wszystkie przyprawy. Podgrzewamy do temp.ok 80st
Walijskie Pichceniepółtłustego 300g mąki pszennej 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu skórka otarta z 1 sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie| : Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka
Walijskie Pichcenie