cytryna - 13435 przepisów (strona:706/896)

Domowy majonez 235

Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :) Składniki: 2 jajka 2 płaskie łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka białego pieprzu  1 płaska łyżeczka soli  2 łyżeczki soku z cytryny  4 łyżeczki musztardy  600 ml oleju (najlepsza jest musztarda miodowa) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju wrzucamy do miski i zaczynamy je ubijać mikserem (może być blender), następnie

Niezły Młynek
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 211

szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć

Niezły Młynek
Karkówka z kością w ziołach i miodzie 181

kolendry 1 łyżeczka chilli 0,5 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gorczycy 0,5 szklanki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce i nacieramy mięso. Karkówkę zostawiamy w marynacie na ok 12h najlepiej przygotować marynatę na noc. Tak przygotowaną karkówkę układamy na grilla ( ja użyłam patelni

Niezły Młynek
LIEBSTER BLOG AWARD 183

soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie , a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów:   Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli czy cytryna? Co do Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso

Kulinarny Pamiętnik
Fit majonez 264

łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do Wielkanocnych smakołyków :-) Składniki: jeden serek wiejski jajko ugotowane na twardo (ciepłe) duża łyżeczka musztardy sarepskiej  łyżeczka soku z cytryny łyżeczka octu jabłkowego pieprz sól Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendowałam na gładką masę, doprawiłam solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z białej kapusty 289

małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem do mięsa

Kulinarny Pamiętnik
Szarlotka pod śnieżną pierzynką 240

Składniki - 7 jajek - 1 szklanka mąki - ¾ szklanki cukru - cukier waniliowy - łyżeczka proszku do pieczenia - litrowy słoik przesmażonych jabłek ( może być gotowa masa szarlotkowa ) - 2 śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka - kolorowa posypka Wykonanie Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksować  na puszystą masę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Piec ( blacha

Świat Smaku
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, PISTACJAMI I KASZĄ JAGLANĄ! DIETETYCZNY OBIAD! 358

dodatkiem ziół toskańskich Na środku talerza ułóż kaszę jaglaną, sałatę, pokrojone pomidorki i resztę składników. Posyp posiekanymi pistacjami, świeżą bazylią. Polej dressingiem. dressing do sałatki: - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 50 ml wody w/w/ składniki zmiksuj na gładką masę

SMYKWKUCHNI
sosy które warto znać... :) 637

łyżkę majonezu) Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :) SOS do Twistera z KFC: - 2-3 łyżki majonezu - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - szczypta czosnku granulowanego - sok z polówki cytryny Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :) Przepisy na te 3 sosy dzięki paei100 z www.kochamgotowac.pl SOS czosnkowo- oliwkowy: -2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany 18% - 3-4 ząbki

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... 299

pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki soku z cytryny lub limonki SKŁADNIKI NA SOS: - 2 łyżki oleju  -1 łyżeczka startego imbiru - 1 ząbek rozgniecionego czosnku - 1 posiekana cebula - 2 pokrojone pomidory - 1 łyżeczka garam masala - 1/2 łyżeczki kminu

Zainspiruj się kuchnią
Torcik Raffaello 207

fixy do śmietany 150 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Poncz 150 ml przegotowanej wody 50 ml wódki  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1.Żółtka oddzielamy od białek. 2.Obie mąki , proszek do pieczenia i sodę mieszamy ze sobą. 3.Białka ubijamy na sztywną pianę. 4.Żółtka miksujemy z cukrem

ciemna strona patelni
Masło jabłkowe 221

założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycel drobiowy z masłem jabłkowym 246

Zwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe ). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem 190

makaron gotują się, siekamy obrany ząbek czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów). Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz

Moja smaczna kuchnia
Grillowana karkówka w marynacie teriyaki 304

oczywiście karkóweczka. Wystarczy tylko mięsko dobrze zamarynować. Grillujemy i gotowe, mięsko palce lizać. składniki: 5-6 plastrów karkówki 5 łyżek oliwy 5 łyżek marynaty teriyaki 3 łyzki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy do karkówki Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Następnie do gotowej marynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania