jadło, to aż ciarki przechodzą... Więc do rzeczy. Przygotowujemy dwie miski z wodą (jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem dwukomorowego zlewozmywaka ma znacznie ułatwione zadanie :) ). Do jednej miski wsypujemy kwasek cytrynowy (w proporcji 2-3 łyżki na litr wody) lub ocet jabłkowy, w ostateczności spirytusowy (0,5 szkl. na litr wody). Wrzucamy tam warzywa i patrzymy na zegarek. Po jakichś
chwile dla mnieSkładniki: pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól (sporo) 2 ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny do smaku Natkę drobno siekamy (ja posiekałam razem z łodyżkami), migdały prażymy na suchej patelni, czosnek przeciskamy prze praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego
chwile dla mniepesto. Posiłkowałam się przepisem na pesto z natki pietruszki , zamieniłam tylko dwa składniki i też wyszło smacznie :) Składniki: pęczek liści marchewki (bez gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, l iście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy
chwile dla mnieszkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana -1 szkl winogrona białe-150 g winogrona czerwone-150 g winogrona ciemne-150 g PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę
Kuchnia Danusikalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę i cebulę
Kuchnia Danusibudyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE: margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl jajka - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem
Kuchnia DanusiCIASTO 350 g mąki jajko -1 szt margaryna -200 g sól FARSZ filety z łososia -0,5 kg słodka śmietanka -400 g białko jaj -1 szt sok z 1 cytryny pieprz kajeński świeżo zmielony pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym zwartym mięsie
Kuchnia Danusigalaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa śmietana 18% - 400 ml PIANKA 1 szkl śmietany kremówki-36% 1 galaretka truskawkowa PONCZ woda gotowana ostudzona- 400 ml spirytus -1 kieliszek sok z cytryny cukier -1 łyżeczka PONADTO 200 g pierników nadziewanych w czekoladzie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej
Kuchnia DanusiMoje dzieci uwielbiają takie desery Tęczowe ptasie mleczko SKŁADNIKI: mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki biszkopty -1 opak duże galaretka pomarańczowa -1 opak galaretka niebieska - 1 opak galaretka cytrynowa -1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka truskawkowa - 2 opak listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody. Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej
Kuchnia Danusiłyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać
Kuchnia Danusimąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa
Kuchnia Danusipieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem
Kuchnia Danusizmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel na ogniu, mieszając aż składniki się połączą i będzie gorące, nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować. Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować
Kuchnia Danusiszkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy KREM 1 szkl śmietany 36% 2 śmietan-fix DODATKOWO 1 dżem wiśniowy 1 słoik marmolada jabłkowa 1 galaretka cytrynowa 1 tabliczka czekolady z orzechami PRZYGOTOWANIE BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem
Kuchnia Danusiłyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany
Kuchnia Danusi