SEROWA 2 szkl mleko zwykłe 1 opak budyń śmietankowy 1/2 szkl olej rzepakowy, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego go używam" sok z 1 cytryny 750 g ser biały mielony 1 szkl cukru 3 całe jajka BEZA 3 białka jaj 0,5 szkl cukru PRZYGOTOWANIE: CIASTO Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Ciasto
Kuchnia Danusitłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na pianę, następnie
Kuchnia Danusiszkl mąka ziemniaczana 1/2 szkl proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka 6 szt cukier 1 szkl margaryna 1 kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy
Kuchnia DanusiCzerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka cukier, 0,5 szt pietruszka 1 szt marchew 2 l woda, 200 g kości od schabu, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kości umyć, zalać zimną wodą i ugotować, dodać przyprawy i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do wywaru
Kuchnia Danusiszkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu dżem wiśniowy -0,5 słoika galaretka cytrynowa - 2 opak MASA BUDYNIOWA masło -250 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki mąka pszenna -2 łyżki cukier -0,5 szkl mleko 0,5 l żółtka jaj - 2 szt cukier puder
Kuchnia Danusiszkl woda - 1 szkl masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia
Kuchnia Danusiskładniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to do szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie... Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor. SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjekremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka
Aga w kuchniłyżka majonezu. Przygotowanie: Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko oraz starty żółty ser i mieszamy wszystko
Aga w kuchniszklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki, 0,5 szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy przesianą mąkę
Aga w kuchniMieszanka doskonałych czarnych herbat zestawiona według tradycyjnej angielskiej receptury. Daje złocistobursztynowe napary o naturalnej karmelowej słodyczy i głębokim, szlachetnym aromacie. Lemon Black - Wyrafinowana mieszanka czarnych herbat o orzeźwiającym aromacie cytryny. Napar ma połyskliwą, złocistoczerwoną barwę, głęboki aromat doskonałej czarnej herbaty przełamany delikatną cytrusową nutą. Earl Grey - Tradycyjna mieszanka czarnych herbat indyjskich i indonezyjskich z dodatkiem bergamotki. Kompozycja daje ciemnoczerwone napary
Aga w kuchniSkładniki: 3 łyżeczki galaretki brzoskwiniowej, 3 łyżeczki galaretki cytrynowej, 3 łyżeczki galaretki wiśniowej, 3 łyżeczki galaretki owoce leśne, 200 ml kremówki 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, posypka kolorowa. Przygotowanie: Przygotowujemy 4 miseczki, to każdej wlewamy ok. 6 łyżek wrzątku i do każdej wsypujemy inny smak galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz
Aga w kuchniszklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis, 2-3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody. 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker. Przygotowanie: Ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki
Aga w kuchniplasterki żółtego sera, 1/4 zielonego ogórka, 1/3 ugotowanego buraka, mała garść suszonej żurawiny, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz Specialite Kamis, sól morska Specialite Kamis. Przygotowanie: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną
Aga w kuchniugotowanego buraka, 1 plasterek żółtego sera pleśniowego, 1/2 marchewki, 1 mała garść grzanek, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy,, 1/2 łyżeczki cukru, kilka kropli soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Układamy rukolę na talerzu. Mieszamy z marchewką, obraną specjalną obieraczką, która obiera w długie, wąski paski. Dodajemy
Aga w kuchni