cytryna - 13435 przepisów (strona:720/896)

Sałatka z sosem musztardowym 346

duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny po 60 ml oleju SŁONECZNIKOWEGO  (klik) i oliwy z oliwek  świeży mielony pieprz , sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobne "piórka" Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki

Proste Potrawy
Galaretka z mięsa drobiowego 197

drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków i trzymajmy w lodówce. Gdy mam nadmiar galaretki to po wlaniu do słoiczków poddaję

Proste Potrawy
Sałatka Colesław 392

kapusty 1 średnia cebula, marchew płaska łyżeczka pieprzu mielonego, prawdziwego płaska łyżeczka soli jogurt 1/4 szklanki majonezu 1 łyżka octu winnego- ja użyłam jabłkowego 2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę rozdrobnić Cebulę, marchew obrać i cebulę drobno pokroić, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Dodać do kapusty i wymieszać W garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki

Proste Potrawy
Surówka z jabłkiem i porem 177

Przygotowanie: Umytą kapustę zszatkować drobno i lekko ją posolić Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach Umytego pora pokroić dość drobno Wszystkie składniki połączyć i skropić sokiem z cytryny Posypać cukrem do smaku, pieprzem i skropić olejem słonecznikowym Wszystkie składniki dokładnie jeszcze raz wymieszać

Proste Potrawy
Kopiec kreta 164

kremówki    2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru      1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół   3 banany     s ok z 1 cytryny

Proste Potrawy
Mięso gulaszowe z pieczarkami 197

miał fajny, oryginalny smak. Dodatkiem była zielona sałata i ryż, choć to danie można jeść bez ryżu . Sałatę polałam olejem Rzepakowym zmieszanym z sokiem z cytryny :) Smacznego! Olej wykorzystałam do obiadu dwukrotnie, zrobiłam też szybką marynatę.    Olej RZEPAKOWY wykorzystałam  do marynowania papryki, czosnku i liści bazylii. Gdy już przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów

Proste Potrawy
Masło chrzanowe 154

pełni, dlatego proponuję zrobić masło z dodatkiem chrzanu właśnie :) Składniki : 125 g masła dobrej jakości  2 łyżki chrzanu - najlepiej takiego samemu startego i świeżego 2 łyżeczki soku z cytryny odrobina cukru i ewentualnie soli do smaku  Przygotowanie; Masło wyjąć wcześniej z lodówki by było miękkie  Chrzan utrzeć (nadmiar przechować w słoiczku i przyrządzić go wg. przepisu

Proste Potrawy
Dynia w soku z limonek i białym winie 142

potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30  dag, ale cytryny też pewnie mogą być 1 szklanka białego wytrawnego wina Celebro   www.facebook.com/KlubCelebro goździki, małe kawałki cynamonu Przygotowanie; Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać

Proste Potrawy
Sałatka z szynką szwarcwaldzką 175

Składniki : 5 dag szynki w plastrach 4 -5 świeżych truskawek garść rukoli 1 świeża figa ser typu feta Składniki na sos : olej migdałowy sok z cytryny łyżka miodu ewentualnie łyżeczka musztardy francuskiej i zwykłej szczypta pieprzu mielonego, prawdziwego Przygotowanie: Składniki sałatki pokroić drobno i wymieszać Polać sosem, który przygotowujemy mieszając dokładnie poszczególne jego składniki. Porcja dla jednej osoby

Proste Potrawy
Gofry 195

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) . przepis z mojewypieki.com Z podanej ilości składników wyszło 14 małych gofrów :)   Do posmarowania gofrów lub wafli można wykorzystać  tradycyjną koreańską "herbatę" cytrynową z miodem .  Ta herbata  jest swoista w smaku i jakże inna od znanych nam herbat :) A jeśli 3-4 łyżki "herbaty" rozmieszamy w szklance przegotowanej wody to uzyskamy

Proste Potrawy
Sok z pigwy i pigwówka 117

cukier się rozpuścił Kiedy cukier już ulegnie rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go do  butelek Ja przechowuję w lodówce, używam  podobnie jak soku z cytryny.   Z pigwy można też przygotować nalewkę: Na 1 kg owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru 1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 % Przygotowanie : postępujemy wpierw

Proste Potrawy
Jedzmy nasturcje - na zdrowie 149

balkonach posiada wprost rewelacyjne właściwości lecznicze i bakteriostatyczne. Potwierdziły to badania naukowe ostatnich lat. I tak sałatka z kilku świeżych liści (10 - 20 gram), przyprawiona odrobina oliwy z cytryną, konsumowana codziennie, leczy w bardzo szybkim tempie infekcje dróg moczowych na tle bakteryjnym. ... Surówka z -5- 7 liści nasturcji ogrodowej przyprawiona łyżeczką tartego chrzanu, odrobiną oliwy i 2 -3 łyżkami zsiadłego

Proste Potrawy
Tort mandarynkowy 175

części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy trochę wody i soku z cytryny Smarujemy wierzch ciasta kremem  serowo- śmietanowym ( teraz ułożyłam 3/4 mandarynek) Przykrywamy to następnym biszkoptem i nasączmy ciasto,( jeśli kroimy na 3 części to z 3 częścią biszkoptu postępujemy podobnie

Proste Potrawy
Śledzie w oleju i pomidorach 173

wodzie pół szklanki oleju  2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu powinny być bardzo miękkie 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Cebulę smażymy na oleju, aż stanie się szklista, dodajemy cukier, sok, koncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie W słoju układamy pokrojone w dzwonka śledzie, przekładamy

Proste Potrawy
Filet rybny w warzywach 177

który zabrałby mi dużo czasu :) Było szybko, łatwo i smacznie. Oto moja propozycja. Składniki : filet z mintaja - około 20 dag marchewka - mała łodyga selera  kawałek pora sok z cytryny koperek sól, pieprz, oliwa  Przygotowanie : Fileta z mintaja rozmroziłam, osączyłam i posypałam solą (pozostawiłam na 10 min ) Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki

Proste Potrawy