łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy
Tajskie smakirodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Możemy doprawić delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło" i możemy polać np. na wcześniej przygotowaną sałatę. Smacznego
Kolizje Smakówciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę
Kolizje Smakówchęci na jakiekolwiek jedzenie (no może za wyjątkiem chwilowej słabości do wspaniałego brownie, które przywiozła mi wczoraj Ola ;)). Jedyne co mnie ratuje w tych ciężkich dniach to herbata z cytryną. Wspaniale rozgrzewa i równie wspaniale (przynajmniej dla mnie) smakuje. A oprócz herbaty leżenie w łóżku i cierpliwe czekanie aż przejdzie. Oby jak najszybciej. Jaga
Kolizje SmakówPachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by cukier się rozpuścił. Zostawiamy syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy
Kolizje Smakówsera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy
Kolizje Smakówtabliczki czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy
Kolizje Smakówjogurtu naturalnego i zdrowych, polskich truskawek, ograniczając przy okazji ilość cukru. Same plusy :) Ilość porcji: 8 Składniki: 300g truskawek 170g jogurtu naturalnego 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% Kilka kropli cytryny ¼ szklanki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie lody lubimy :)) Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Umieszczamy w wysokiej misce i dodajemy pozostałe składniki. Całość blenderujemy i odstawiamy na pół
Kolizje Smakówjako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy
Kolizje Smakóworaz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy zamiar zjeść później warto ją skroić sokiem z cytryny by nie ściemniała. Smacznego
Kolizje Smakówszczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej
Chilli Czosnek i Oliwapasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli. Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 ml Składniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany
Chilli Czosnek i Oliwamiasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji ryby podaje się również z rusztu, z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw. Dorada pod względem "budowy" bardzo przypomina mi także uwielbianego przeze mnie pstrąga - ma niewiele dużych ości, które łatwo odchodzą od mięsa wraz z kręgosłupem. Jeżeli
Chilli Czosnek i Oliwadomu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy. Podstawowa, tradycyjna receptura , która znalazłam na stronie GreekTastes , składa się jedynie z pomidorów, cukru i soku z cytryny . Ja słodkie smaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd zdecydowałam się na zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku octem winnym . Dżem wyszedł
Chilli Czosnek i Oliwamają smak waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką ( patrz środkowe ciasteczko na powyższym zdjęciu ). Ale spotyka się je również w wersji aromatyzowanej skórką z cytryny lub pomarańczy lub przekładane owocowym dżemem. Na pewno zauważycie, że sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek . Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu
Chilli Czosnek i Oliwa