cytryna - 13435 przepisów (strona:702/896)

Jesienna sałatka z winogronami i serem pleśniowym 182

sałat * kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę i szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić w mniejsze kawałki. Do słoiczka dodać składniki dressingu, wymieszać i polać naszą

Magiczne Życie Marty
Smaczna sałatka z sosem musztardowym 308

Smacznego ! Składniki na sos : musztarda Dijon około 2 łyżek sok z około połowy cytryny 2-3 łyżki oleju słonecznikowego około 2 łyżek miodu ewentualnie pieprz prawdziwy W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami dość ciepłej wody, a potem dodajemy stopniowo olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem

Proste Potrawy
Pigwówka 168

Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;) Składniki; 1 kg pigwy, 1/2 kg cukru, 100 g  miodu, kilka gożdzików, kora cynamonu, skórka z pomarańczy, 1 litr wódki Wykonanie; Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy

Anioły w kuchni
Majonez w wersji light 131

normalny. No więc jest majonez w wersji light :) Składniki: 300g lekkiego serka wiejskiego 2 jajka ugotowane na twardo (jeszcze ciepłe) 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny przyprawy: sól i pieprz Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji majonezu. Próbujemy, ewentualnie dosmaczamy i przekładamy do słoiczka. Majonez przechowujemy w lodówce

Kuchenny Skrawek Nieba
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 203

wzmacnia serce. Składniki na polędwiczkę w marynacie : 1 polędwica wieprzowa 5-6 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu (lub 4 ketchupu) 2 łyżki musztardy stołowej łyżeczka Magi łyżeczka soku z cytryny  pieprz Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki polędwicy i chłodzę

Mechanik w kuchni
GOFRY NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH! 150

drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie

Malinowe Pocałunki
Mix sałat z wędzonym boczkiem i pomidorami 158

sałaty np sałata rzymska, lodowa... 250 g boczku wędzonego, najlepiej nie parzonego 150 g sera żółtego 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarny i biały, sok z cytryny do smaku 3 - 4 większe pomidory Boczek kroimy w kostkę,smażymy go na patelni bez tłuszczu. Forma jaką kto preferuje, podsmażony, na chrupko...wszystko robimy na swój gust;) Pomidory przekrawamy

Malinowe Pocałunki
Płonąca beza na tarcie. 141

Wygląd piorunujący. Wystarczą tylko białka, cukier, odrobina wody i palnik gazowy.  Do takiej bezowej warstwy idealnie pasują  wszystkie tarty, które nie są słodkie.  U mnie cytrynowo - malinowa. Normalnie duet idealny! Składniki: Upieczona i wystudzona tarta 3 białka półtorej szklanki cukru 1/4 szk wody opcjonalnie zapach W większy garnek wlewamy wodę. Ok 1/4 objętości garnka i doprowadzamy

Malinowe Pocałunki
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 195

wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi 250 ml wina czerwonego Celebro   miód 40 ml cukier muscovado 2 łyżki imbir w proszku cynamon kardamon skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód

Malinowe Pocałunki
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 182

cukier do smaku   kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny    Wykonanie: Biszkopt jasny.  Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem

Malinowe Pocałunki
Karpatka. 184

przemówiła był fakt, że do jej przygotowania potrzebne było jedynie mleko. Ta masa nie wymagała dodawania masła/margaryny. Pod sam koniec miksowania dodałam do niej sok wyciśnięty z połowy cytryny. Efekt był taki, że karpatka po godzinie w lodówce zniknęła w ciągu 40 min. Polecam

Malinowe Pocałunki
Ostre, wytrawne ptysie. 150

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody  125 g margaryny  1 szkl mąki  4 jaja  ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis

Malinowe Pocałunki
Kurczak tandoori. 328

Gorąco polecam. Składniki: udźce z kurczaka jogurt grecki przyprawa tandoori  cytyna sól Wykonanie Wypruwamy kości z mięsa kurczaka. W misce mieszamy ze sobą jogurt grecki, sok z cytryny, przyprawę i sól (dla lepszego efektu można dodać odrobinę czerwonego barwnika). Robimy to na zasadzie -do smaku. Pamiętając, że nie dodajemy żadnej innej przyprawy cała marynata powinna być dość słona

Malinowe Pocałunki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 164

Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i kładziemy resztę naszej masy i wiśnie

Malinowe Pocałunki
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 263

szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę.  W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru (do smaku) i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika

Malinowe Pocałunki