ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:675/881)

Sernik na spodzie piernikowym 131

wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy do piernika nadaje przyjemnego korzennego aromatu i smaku.  Sernik ma spód i kruszonkę zrobioną z herbatników, nie wymaga więc zagniatania ciasta, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Masę serową przygotowuje się praktycznie w jednej misce, a do rozdrobnienia herbatników używa się blendera. Na koniec nie ma więc dużo zmywania. W przypadku każdego(...)strukturę i krótki skład na opakowaniu. Tak samo jest z przyprawą do piernika, najlepiej wybierać taką, która nie ma w składzie na 1 miejscu mąki. Przygotowując masę serową, należy ucierać ją tylko do połączenia się składników. Jeśli masa  serowa nie będzie zbyt mocno napowietrzona, wtedy sernik będzie równy i dużo nie opadnie po upieczeniu. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania

Kuchcik gotuje
Kruche babeczki z kremem budyniowym (bez glutenu, bez laktozy) 100

łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania pół słoika ulubionego dżemu Przygotowanie: Ciasto: na stolnicę przesypujemy obie mąki, dodajemy pokrojone masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy na kruche ciasto i wylepiamy nim małe foremki na babeczki. Układamy je na blaszce i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy korpusy i wyjmujemy(...)pastę waniliową. Zagotowujemy na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy żółtko oraz mąkę i skrobię, mieszamy. Przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Gotowy odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch a następnie dodajemy do łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy. Do korpusów babeczek przekładamy po łyżeczce dżemu. Krem budyniowy przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Babka limonkowo- pistacjowa. Nowa odsłona włoskiej ciambelli 224

sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki.  Piec w nagrzanym piekarniku-  170 stopni   około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po tym czasie wyjąć z formy i studzić na kratce Lukier królewski (Royal(...)lukru królewskiego używam białek pasteryzowanych (można użyć białek w proszku) Jeśli używacie świeżych, należy jajko dokładnie umyć. Wszystkie produkty włożyć do miski miksera i na wolnych obrotach ucierać. Trwa to około 15 minut. Lukier powinien być gęsty lekko rozpływać się. Jeśli jest za gęsty dodajcie kilka kropli soku z cytryny, jeśli za rzadki dodajcie cukru pudru.  Upieczoną babkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Piegowate ciasteczka z prażonymi orzechami laskowymi i czekoladą 151

jajko 1/2 czekolady gorzkiej 8 orzechów laskowych prażonych (u mnie przepyszne Nowość orzechy laskowe prażone Helio – są genialne) Masło ucieram z cukrem (ucieram mikserem). Dodaję jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Miksuję na małych obrotach. Wyłączam mikser. Dodaję posiekaną czekoladę i posiekane orzechy. Mieszam łyżką. Na dużej blasze układam papier do pieczenia(...)mocno klei, więc nie należy formować z niej kulek- ciasteczka same się rozpłyną podczas pieczenia tworząc swoją formę. Mi wyszło 15 ciasteczek. Uwaga ciasteczka rosną (rozpłaszczają się same), należy ciasto umieścić w odstępach około 3-4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (sprawdzajcie od czasu do czasu – różne piekarniki – różny czas pieczenia

MojaQchnia.pl
Ciastka Kasztanki – kuchnia podkarpacka 164

obtoczenia: 110 g mielonych orzechów (lub kokos) Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy kółka literatką (albo okrągłą foremką o średnicy około 4 cm) . Ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi jedną stronę wykrojonych krążków i pieczemy(...)około 20 minut. Zmielone orzechy zaparzamy gorącym mlekiem i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na parze (miskę stawiamy na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijamy jajka). Ucieramy masło, dodajemy ubite jajka i orzechy. Przekładamy tą masą ciastka, lekko smarujemy nią boki i oprószamy je mielonymi orzechami lub kokosem. Ciastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Przepis pochodzi od Pani Kazimiery

Trzeci talerz
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 191

ciasto równomiernie smarujemy miękkim masłem (omijając brzegi) oraz obsypujemy brązowym cukrem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie zwijamy w rulon zaczynając od dołu (patrz: zdjęcia). Po zwinięciu smarujemy wodą końcówkę ciasta i przyklejamy mocno do rolady aby się nie rozpadła. Rękoma zbijamy ją z lewej i prawej strony, aby ją skrócić i pogrubić. Roladę kroimy ostrym nożem – powinno wyjść(...)wierzchu odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika (opcja góra i dół). Pieczemy około 25 minut do zarumienienia. 6. LUKIER (5 min) Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. W miarę potrzeby dodajemy więcej któregoś ze składników, aby dostosować gęstość lukru (najlepiej gdy jego konsystencja podobna jest do gęstej śmietany). Lekko oblewamy nim bułki. PODANIE Bułki smakują

Nerds Kitchen
Puchaty sernik 238

zachwycił zarówno mnie  jak i domowników dlatego łapcie przepis. Spód: 100 g. masła 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Masa serowa: 1 kg dobrej jakości sera (użyłam zmielonego w kiełbaskach od S.M Siedlce) 6 jaj pół kostki masła(...)soli Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Starannie oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru. Żółtka z pozostałym cukrem ucieramy na puch i dodajemy do nich ser, zimne masło oraz cukier z wanilią (lub ziarenka z laski wanilii), mąkę i kaszę manna i całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec ostrożnie

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasteczka 155

przetestować i upiekłam kruche ciasteczka . Składniki: 50 dag mąki 30 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 102

Czas czytania: 3 min Czekoladowy tort z masłem orzechowym to dość nietypowe połączenie smaków szczególnie dla europejskich podniebień, ale jest dobrze znane w USA. Jeśli lubicie smak ciasta czekoladowego, masła orzechowego, malin i bananów to tort będzie Wam smakował. Smak tortu jest zaskakujący i bardzo, bardzo dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość(...)poprzednim wpisie. Tam też znajdziecie opis innej wersji wykonania biszkoptu, może będzie dla was łatwiejsza. Przygotowanie kremu to naprawdę banalne zadanie wystarczy połączyć składniki. Nie trzeba tutaj długo ucierać kremu czy chłodzić w zasadzie to praca sprowadza się do wymieszania składników. Podana ilość kremu wystarczy na przełożenie dwóch warstw tortu i bardzo cienkie wysmarowanie go z zewnątrz. Jeśli chcielibyście grubo

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik malinowy 374

waniliowe bez cukru- 3 łyżki ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu, który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko(...)Rozpuścić 2 galaretki w 800ml wrzątku. Po wyjęciu, sernik w tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany

mojewypiekiinietylko
Tort Czekoladowo Wiśniowy 307

ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.Połamaną czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, studzimy do momenty gdy czekoladą całkowicie ostygnie jednak nadal pozostanie płynna. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Powoli, ciągle ubijając wlewamy czekoladę, wsypujemy kakao i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.Masa wiśniowa:Syrop podgrzewamy. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy(...)wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty

Słodka Strona
Sernik dopieszczony i Jose Saramago 115

spód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant(...)serową. Składniki na masę serową: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ kg twarogu (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielam od żółtek i żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Białka ubijam na sztywno. Śmietankę również ubijam. Do masy jajecznej dodaję twaróg cały czas miksując, ale na niskich obrotach. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam

Słodki sentyment
Tiramisu kawowe -zamiast kawy można dać inny zamiennik 182

  składniki do tiramisu 6 żółtek 125 g cukru kryształu 1 duża paczka biszkoptów podłużnych 750 g serka mascarpone kawa rozpuszczalna kakao przygotowanie w blaszce o

Moje Wyroby
Sernik dopieszczony i Jose Saramago 104

spód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant(...)serową. Składniki na masę serową: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ kg twarogu (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielam od żółtek i żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Białka ubijam na sztywno. Śmietankę również ubijam. Do masy jajecznej dodaję twaróg cały czas miksując, ale na niskich obrotach. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam

Słodki sentyment
Tort makowo-orzechowy 148

blaty. biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem  na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić      krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać(...)rozrobioną mieszankę i gotować stale mieszając do powstania gęstej masy. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy. poncz: Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty. złożenie tortu: Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu

Kolorowa kuchnia Elki
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia! 154

ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20×26 cm ) KREM BUDYNIOWY: * mleko 2% – 500 ml * żółtko(...)waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka DODATKOWO: * krakersy – ok. 30 szt / 1 op * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając, aż powstanie budyń, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy masło

Ostra na Słodko
Snickers z masą budyniową 171

wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia.  Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik(...)mieszamy, aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. przykrywamy go folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego kremu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe placki. Na wierzchu kładziemy placek z krokantem.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
TORT CHAŁWOWY Z ANANASEM 176

czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy: Ananasy odsączamy z syropu. Syrop zachowujemy do nasączenia biszkoptu. Plastry(...)pomijamy). Chałwę drobno kruszymy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej dodajemy kakao oraz kawałki masła i ucieramy mikserem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy. Wykonanie tortu: Biszkopt przekrawamy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy krążek nasączamy ok. 2 łyżkami syropu

Kuchnia MagdaLeny
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 205

ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)orzechy lekko podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni, wydobędziemy z nich aromat, który znacznie wzbogaci smak masy. Następnie ostudzone mielimy w blenderze. Orzechy przekładamy do miski. Miękkie masło ucieramy na puch (wykorzystałam ten sam blender, w którym mieliłam orzechy). Cały czas ucierając dodajemy cukier puder. Do masy maślanej dodajemy porcjami zmielone orzechy. Następnie – po łyżce – mleko w proszku

mojewypiekiinietylko
Muffiny Marchewkowe 168

młodszych gości stwierdził, że wcale nie smakują tak dobrze jak wyglądają, to zaręczam Wam, że tak do końca nie jest. Jak się dowiedziałam, on po prostu nie lubi ciast marchewkowych. Ja Wam gorąco polecam je wypróbować a tym samym przekonać się jak smakują Składniki na 12 muffinek: 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)mleka 2 marchewki 1 jabłko 35 g orzechów Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cynamonem. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy drobno siekamy. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo jajka. Ucieramy. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę i ciepłe mleko. Ucieramy. Dodajemy marchew, jabłko i orzechy. Ucieramy krótko do połączenia się składników. Formę do muffinek

Made By Mom And Son
Rolada orzechowa 144

składnikiciasto* 4 jajka* 120 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 80 g mąki pszennej* 40 g mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 30 g kakaokrem* 1

Mix smaku
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 161

;-DCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem!;-)Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania