ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:675/881)

Pączki pieczone 107

zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Następnie ciasto krótko zagniatamy i odrywamy kawałki wielkości mandarynki. Następnie lekko spłaszczamy dłonią i nakładamy na środek po pełnej łyżeczce powideł, marmolady lub dżemu. Zlepiamy brzegi tak jak sakiewkę i formujemy kulkę(...)około 30 minut, do wyrośnięcia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 – 15 minut. Lukier: Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polewamy upieczone pączki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Churros → Szybkie mini pączki serowe → Jagodzianki

Oryginalny smak
Miodownik z nutellą 283

łyżeczka sody W rondelku podgrzewamy, miód, cukier, mleko i wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Gdy masa ostygnie dodajemy ją do przesianej mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka(...)cytryny, do smaku pół słoika nutelli  lub innego kremu czekoladowego tabliczka czekolady  kilka łyżek mleka Kaszę przeznaczoną na krem gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy zimną kaszę, pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny i próbujemy masę, aby nie była za kwaśna. Na pierwszy z upieczonych placków wykładamy połowę kaszy

Cynamonowe szczęście
Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami 121

Sezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka Składniki: 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni 1 i 1/2 łyżeczki sody  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści pokrojonych orzechów  garść rodzynek Sposób wykonania: Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając.  Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i wymieszać łyżką

Cukiernia Pychotki
sernik na zimno z różową pianką 241

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)sparzamy) 130 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 1 galaretka np. o smaku brzoskwiniowym 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. składniki na różowa piankę: 4 białka

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki z jabłkami 142

łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej(...)pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Smacznego

talerz przyjemności
Kolorowe mini babeczki 104

jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy(...)Pieczemy 13 min., na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Jeżeli wasza blaszka do wypieku mini babeczek ma tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie

Domowe Torty
Budyniowe babeczki z czekoladowymi kulkami 88

miękkiego masła 1 szkl. cukru pudru (lub mniej) 4 łyżki mleka ekstrakt waniliowy 1-2 łyżki kakao naturalnego Dodatkowo: 20-24 kulek czekoladowych, np. Maltesers Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki wymieszać, w innym naczyniu połaczyć ze sobą mokre. Dodać je do suchych składników i wymieszać. Masę przelać do papilotek do ¾ ich wysokości(...)st.C około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Krem kakaowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem i kakao do puszystości. Pod koniec ucierania dodać ekstrakt i mleko, zmiksować. 3. Ostudzone babeczki udekorować kremem i czekoladowymi kulkami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Orzechowa kokosanka z jabłkami 204

pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu(...)masłem:) Oznacza to, że obok naczynia z budyniem kładę masło. Kiedy budyń jest chłodny, masło ma bardzo podobną temperaturę do budyniu. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że krem podczas ucierania się nie zwarzy

In my kitchen
Mini serniczki z nektarynkami 181

przygotowania tych cudownych serniczków." Składniki:600 g sera chudego4 jaja50 g cukru4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią30 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejopakowanie biszkoptów 2 nektarynkiSposób przygotowania:Ser ucieramy na gładka masę. Przekładamy do miski, miksujemy, a następnie dodajemy żółtka ciągle miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i cukru waniliowego oraz wymieszanej mąki pszennej i ziemniaczanej.W oddzielnej misce ubijamy białka(...)łyżce masy serowej - mieszamy dużą łyżką, tak aby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza.Do małych foremek na babeczki wkałdamy papierowe papilotki, w które następnie kruszymy biszkopty, na które wylewamy ciasto do 3/4 wysokości.Na każdą babeczkę układamy plasterek pokrojonej i obranej nektarynki.Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w piekarniku - babeczki powinny lekko opaść. Mini

Słodkie Przyjemności
Cytryniaczki 181

robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego. Składniki na babeczki: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 duża cytryna(...)Składniki na krem cytrynowy Margarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek. Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem). Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną

Ciastkozercy
Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia 182

orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę orzechową. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram. 3. Jeden z wafli smaruję masą kajmakową. Przykrywam drugim suchym waflem.  Drugi z wafli smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję(...)masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort truskawkowy. 82

Dzisiaj przepis na mój autorski, szybki i smaczny tort z musem truskawkowym. Tort, który przygotujecie z mrożonych lub świeżych truskawek. Taki tort świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy lub ciasto na dziecięcą imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort truskawkowy. Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru (płaskie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę(...)można pominąć tę czynność lub nasączyć wodą z cytryną. Truskawki lekko rozmrażamy i traktujemy je blenderem, dodajemy cukier puder jeśli wg Was truskawki są mało słodkie. W misie miksera ucieramy mascarpone dodajemy zblendowane truskawki, a następnie rozpuszczone i wystudzone galaretki. Brzegi formy w której piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (tak żeby wystawał ponad formę). Formę wykładam papierem z dwóch

To co lubię - gotuję i polecam
Metrowiec, ten najlepszy 77

słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :) W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu. Biszkopty: 320 g mąki tortowej(...)granulowane) 2 łyżki kakao Dodatek na wierzch: wiórki kokosowe Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ). Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy

Mienta blog
PROSTA BABKA DWUKOLOROWA 125

łyżeczka soku z cytryny + skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 łyżka  ciemnego kakao Wykonanie:  Masło (margarynę) wyjmujemy wcześniej z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, skórkę startą z cytryny i sok cytrynowy. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy i mieszamy do połączenia. 2/3 masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Kakaową masę wykładamy na jasne ciasto. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu noża., aby oba kolory ciasta lekko sie zmieszały. Ciasto wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Piegusek z owocami (i chia) 132

wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję na filmiku wystarczy. [embed]https://youtu.be/5PkmUurYdS4[/embed] Składniki: 125 g masła 1,5 szklanki mąki (200 g) 0,5 szklanki mąki(...)jajek 3 łyżki ziaren chia owoce (świeże lub mrożone) Przygotowanie Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i chia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy sypką mieszankę z mąk i ucieramy na gładką masę. Masę przekładamy do formy (u mnie blaszka 24x24cm), na wierzchu

e-PrzepisyKulinarne