ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:666/881)

gofry czekoladowe 108

składniki: 160 – 170 g mąki 3 łyżki miodu 80 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 250 – 270 ml mleka 30 g kakao

Domowy Smak Jedzenia
ciasto anielskie 395

stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy(...)zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Podgrzewamy cały czas i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy zmielone orzechy oraz alkohol i miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na 4 części

Domowy Smak Jedzenia
Adwokatowy sernik 86

Uwielbiam wszystkie ciasta z adwokatem Ponieważ jego smak bardzo kojarzy mi się właśnie z Bożym Narodzeniem, postanowiłam w tym roku przygotwać adwokatowy sernik. Oczywiście mając na uwadze zasadę święta bez sernika to nie święta, szukałam pomysłu czym w tym roku zaskoczyć rodzinę. Postawiłam właśnie na ten wypiek. Sernik jest kremowy z wyczuwalną nutą adwokatu, do tego kruchy spód, polewa czekoladowa(...)czym dodajemy cukier wanilinowy i połowę zwykłego cukru. Ponownie ubijamy na szklistą pianę. Do drugiej miski wrzucamy ser i żółtka, dolewamy śmietanę i dodajemy resztę cukru. Całość chwilę ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy budynie i adwokat. Znowu chwilę miksujemy. Poźniej do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód

PatiGotuje
Sernik z makiem 106

dodać więcej. Do masy serowej natomiast dodałam ubitą kremówkę i trochę jogurtu naturalnego. Sernik wyszedł bardzo delikatny i kremowy, puszysty i wilgotny zarazem. Całość zwieńczyłam czekoladą. Dla mnie to ciasto to jak to mówią petarda. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g białego sera półtłustego 2 jajka 0,5szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru(...)jogurt naturalny i zblendowałam go na gładką konsystencję. Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy i zmiksowałam na puszystą masę. Do ubitych jajek dodałam miękkie masło i ucierałam do połączenia. Następnie dodałam zblendowany ser i ponownie zmiksowałam do połączenia. Zimną śmietanę ubiłam w osobnej miseczce na sztywno i dodałam ją do masy serowej. Wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach

Waniliowe Improwizacje
Babka mocno czekoladowa 137

naturalnego kakao 100 ml mleka 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wymieszać mleko z jogurtem. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy z masła i jajek(...)piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje

Kuchcik gotuje
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 158

kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz organizm. Przepis starałam się rozpisać jak najdokładniej i w taki sposób(...)rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do twarogu, białka odstawić. Twaróg utrzeć z miękkim masłem, żółtkami i połową cukru. Na końcu dodać esencję waniliową i jeszcze chwilę ucierać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃. 5 białek ubić z resztą cukru z masy makowej. Piana powinna być sztywna. Dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Formę ze spodem ciasteczkowym wyjąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 209

pieczenia oraz łyżką oleju. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli(...)orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus do smaku (1-2 łyżki) Wykonanie: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Mieszamy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ucieramy aż do połączenia składników. Dodajemy orzechy z mlekiem i spirytus. Wykładamy na masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki. Polewa czekoladowa: 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao

Trzeci talerz
Kruche babeczki z kremem waniliowym 100

cukier, ekstrakt waniliowy i żółtka. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę. Foremki na babeczki smarujemy dokładnie masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy krążki nieco większe niż średnica naszych foremek i wylepiamy nimi foremki. Pieczemy nasze kruche babeczki przez około(...)temperaturze 190 stopni (spody powinny się ładnie zarumienić, należy je obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej). Wyjmujemy zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i wystudzimy. Przygotowanie kremu waniliowego. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodajemy skrobię. Pół laski wanilii kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii i zagotowujemy

Słodkie okruszki
Babeczki „ciepłe lody” 161

czekolady (u mnie mleczna) 3 łyżki oleju rzepakowego Odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę i miksujemy do połączenia. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy dalej. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy jeszcze chwilę. Mikser odkładamy(...)masy naprzemiennie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewamy wodę. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy około 25-35 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W dużej misie (najlepiej szklanej, lub metalowej) umieszczamy białka, cukier oraz wodę. Miskę umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Pączki hiszpańskie 167

smarujemy olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm), między kółkami zostawiamy spore odstępy. Nożyczkami przecinamy pergamin, tak aby każde gniazdko z ciasta było na oddzielnym kwadracie pergaminu. W dużym rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni C. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami gniazdka, wkładamy je razem z papierem do oleju (papierem(...)minucie usuwamy papierek i obracamy na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy wystudzone gniazdka

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki marchewkowo-piernikowe 130

Takie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę cukru zrumieniamy(...)karmel, rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, ucierając wsypujemy make przesianą z proszkiem do pieczenia oraz startą marchew. Na końcu dodajemy karmel, przyprawę do piernika oraz pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Sernik Wiedeński Siostry Anastazji 7641

mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 20x28cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wykładamy papierem do pieczenia . W ylewamy masę i wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni.  Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Serni k najle piej przechowywać w szczelnym pojemniku . Sernik tuż przed podanie m możemy oprószyć cukrem pudrem oraz prz y ozdobić b itą śmietaną.   Moje posty

Słodka Strona
Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym 212

mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut(...)wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy. Przygotowanie kremu maślanego: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnego jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego. Przygotowanie kremu czekoladowego: W niewielkim garnku zagotowujemy

Trzeci talerz
Sernik z kaszą manną, czyli sernik tradycyjny 234

Sernik, sernik i jeszcze raz sernik, to jest chyba jedyne ciasto, które mogę jeść non stop. Pyszny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, taki, który robiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :)  Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki kaszy manny  1/2 kostki masła(...)Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło i ucieram na gładko. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej. Wsypuje partiami kaszę manną, a na końcu ubite białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór