ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:666/881)

Babeczki „ciepłe lody” 162

czekolady (u mnie mleczna) 3 łyżki oleju rzepakowego Odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy przestudzoną, płynną czekoladę i miksujemy do połączenia. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy dalej. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy jeszcze chwilę. Mikser odkładamy(...)masy naprzemiennie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia i sodą oraz wlewamy wodę. Mieszamy szpatułką, do połączenia. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy około 25-35 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W dużej misie (najlepiej szklanej, lub metalowej) umieszczamy białka, cukier oraz wodę. Miskę umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Pączki hiszpańskie 169

smarujemy olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm), między kółkami zostawiamy spore odstępy. Nożyczkami przecinamy pergamin, tak aby każde gniazdko z ciasta było na oddzielnym kwadracie pergaminu. W dużym rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni C. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami gniazdka, wkładamy je razem z papierem do oleju (papierem(...)minucie usuwamy papierek i obracamy na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złocisto-brązowego koloru z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy wystudzone gniazdka

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki marchewkowo-piernikowe 130

Takie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę cukru zrumieniamy(...)karmel, rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, ucierając wsypujemy make przesianą z proszkiem do pieczenia oraz startą marchew. Na końcu dodajemy karmel, przyprawę do piernika oraz pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Sernik Wiedeński Siostry Anastazji 7645

mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 20x28cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wykładamy papierem do pieczenia . W ylewamy masę i wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni.  Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Serni k najle piej przechowywać w szczelnym pojemniku . Sernik tuż przed podanie m możemy oprószyć cukrem pudrem oraz prz y ozdobić b itą śmietaną.   Moje posty

Słodka Strona
Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym 217

mierzone u góry). Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut(...)wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy. Przygotowanie kremu maślanego: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnego jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego. Przygotowanie kremu czekoladowego: W niewielkim garnku zagotowujemy

Trzeci talerz
Sernik z kaszą manną, czyli sernik tradycyjny 239

Sernik, sernik i jeszcze raz sernik, to jest chyba jedyne ciasto, które mogę jeść non stop. Pyszny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, taki, który robiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :)  Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki kaszy manny  1/2 kostki masła(...)Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło i ucieram na gładko. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej. Wsypuje partiami kaszę manną, a na końcu ubite białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 238

mąki ziemniaczanej PONADTO: 10-12 dużych śliwek 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy(...)Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek

kolorowotorcikowo
Babka z wiórkami czekoladowymi 135

pieczenia Połowę tabliczki czekolady (50g) ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy drobno nożem. By czekoladę łatwiej się tarło warto ją uprzednio umieścić na chwilę w lodówce. Masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy ciągle miksując. Do miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie(...)miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku na 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu babki polewamy ją roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia

Kolizje Smaków
Piernik z orzechami 682

szklanka orzechów i szklanka rodzynek, suszonych moreli, śliwek itp) Składniki na polewę: - 3 łyżki gorzkiego kakao - 3 łyżki masła - 3 łyżki mleka - 3 łyżki cukru Przygotowanie: 1. Mikserem ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy miód. Cały czas miksując dodajemy: kakao, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową, sodę, proszek do pieczenia, pieprz. Następnie dodajemy roztopione masło. 2. Wciąż miksując dodajemy powoli - małymi porcjami(...)Dodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką. 4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie pieczemy ok. 45 - 50 minut. Przygotowanie polewy: 1. W garnuszku bardzo powoli podgrzewamy mleko

Kraina Tysiąca Smaków
Babka na Białkach 162

wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec w dwóch małych keksówkach. Pieczemy ok. 45 minut do tak zwanego suchego patyczka(...)wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy 15 minut w formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka drożdżowa pomarańczowa 57

łyżką cukru, dodać 3 - 4 łyżki mąki i letni sok pomarańczowy. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Przełożyć do formy(...)cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum. Gdy ostygnie, babkę ułożyć na talerzu i polać ją ponczem. Polewać, aż zdecydowaną większość płynu babka wchłonie. Może to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów

królestwo garów
Makowiec z lekką budyniową pianką 4971

dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe(...)sitkiem. Możemy użyć również maku zmielonego (ja taki kupiłam w Lidlu), zalać go wrzątkiem do przykrycia i odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka

kruche babeczki
Sernik zielone jabłuszko 590

gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki: Sernik: 1 kg zmielonego twarogu(...)ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia. Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło

PatiGotuje
Torcik makowy 258

wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim biszkopt przy uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta - biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć - pozostałe mleko zagotować(...)zgęstnienia - ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia - masło do masy musi mieć temperaturę pokojową (nie należy jednak trzymać go za długo poza lodówką, gdyż temperatura masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna) - masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU - biszkopt przekroić dużym, ostrym nożem na trzy blaty - kilka

Smakołyki Bereniki