łyżki ksylitolu szczypta soli Masa serowa: 1 opakowanie serka homogenizowanego (400g) 5 łyżek ksylitolu 2 jaja 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego aromat 8 ciastek Oreo Sposób przygotowania: Kruche ciasto Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut. Po upływie czasu kulę dzielimy na pół. Jedną(...)połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 4 rozkruszone ciasteczka. Mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Wkładamy
Truskawkowa Fiestażółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały(...)grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać. Składanie tortu : biszkopt krem budyniowy biszkopt frużelina malinowa krem budyniowy Przykryć ostatnim blatem biszkopta. Polewa czekoladowa: Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu. Wierzch tortu polać czekoladą
Kuchnia Danusiciasta dajemy na 1 godzinę do lodówki a potem dajemy do tortownicy i podpiekamy ok 10 minut. masa serowa składniki 75 dag sera półtłustego 6 jaj 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 30 dag śliwek węgierek przygotowanie Ser zmielić dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy
Moje Wyrobyprzykryciem na ok. 15 min. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym(...)miejscu na 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190 st.C NADZIENIE : 1 jajko 60 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 400 g twarogu 100 g gęstego jogurtu Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. W placuszkach robimy wgniecenie (najlepiej użyć do tego szklanki), nakładamy łyżką nadzienie. Brzegi smarujemy białkiem i pieczemy
Marcepanowa kuchniaucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, olejek waniliowy, gałkę muszkatałową, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy (miksujemy) do połączenia się składników. Ubijamy białka i dodajemy do masy. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Na wierzchu układamy pokrojone banany i borówki. Ciasto
wege i kropkaKolejna odsłona pysznego i bardzo ciekawego ciasta! Daktyle świetnie połączyły się z kokosem, więc smak jest idealny! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia 1/2 szklanki wiórek kokosowych aromat Sposób przygotowania: Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem(...)moczymy ok. 15 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej. Dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy namoczone, pokrojone i obtoczone w mące daktyle oraz wiórki kokosowe. Cało s c mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaciasto. Okazało się bardzo proste i bardzo dobre. Składniki: wiśnie świeże lub z kompotu wydrylowane 25 dag twarogu 3 jajka 150 ml śmietany 10 czubatych łyżek kaszy mannej 4 łyżki miękkiego masła otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżka cukru pudru sól Wykonanie: Jajka rozdzielić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz sól i ucierać
Pysznie & PięknieJedno z ciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym smakiem. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy(...)Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaucieramy z łyżką cukru na jasny i puszysty kogel-mogel, dodajemy do nich mleko zsiadłe i całość miksujemy. Miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i drożdżami. Do mąki z mlekiem i żółtkami dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i całość delikatnie mieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto
Karo in the Kitchenucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto
Marder&Marder Manufacturewody Karmel: 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody 3 łyżki śmietanki kremówki 60 g masła - ok 1/4 kostki Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników. Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam(...)Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową
Ciasteczkowy Potwórciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy
VioletoweKucharzenieciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego łyżka surowego kakao 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady szklanka dużych truskawek Jajka ucieramy
Mienta blogsoli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 100 g masła, miękkiego(...)czasu do czasy mieszając, aż całość się rumieni. Gdy słonecznik będzie gotowy odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w np. kąpieli wodnej. Masło ucieramy z masą kajmakową. Dodajemy upieczony i wystudzony słonecznik, mieszamy. Masę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia się. *Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby cała
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek
Domowy Smak Jedzeniaananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można(...)foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach (nie należy masy napowietrzać). Następnie dodajemy szczyptę soli waniliowej oraz porcjami cukier. Kolejno wbijamy, po jednym, całe jajka. Każde miksujemy ok. 30 sekund, przed dodaniem następnego. Wiórki
mojewypiekiinietylkozaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku(...)łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając
Izabelawkuchnibrzoskwinie z puszki ( ok 8-10 połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do dużego garnka, dodajemy rozpuszczone masło i wszystko(...)serową zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wlewamy jeszcze ciepłą ale nie gorącą masę i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki
Smakowite Daniacytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i nadal ucierać ( gdy budyń wystygnie zrobi się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki). Przygotować biszkopt i bezy. Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno(...)biszkoptu. Górę i boki posmarować masą - boki lekko, a górę tak by owoce się trzymały. Borówki wcisnąć pomiędzy jedną, a drugą warstwę biszkopta - dookoła. Startą czekoladą obsypać boki ciasta. Na górze według własnej wizji ułożyć owoce. Tort włożyć do lodówki na ok.2h. Smacznego
W kuchni u Monikideserem wykonanym z puree ale był on bardzo prosty. Puree kasztanowe i bita śmietana. Postanowiłam połączyć puree kasztanowe z sernikiem, dodałam biszkopt. Z tego prostego pomysłu wyszło mi fantastyczne ciasto, które mam zamiar upiec ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Serniko-biszkopt z kremem(...)Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kiedy masa ma już puszystą konsystencję dodać żółtka, po jednym w tym samym czasie. Do masy następnie dodajemy stopniowo biały ser. Cały czas kontynuujemy ucieranie. Następnie należy dodać mąkę ziemniaczaną i szczyptę proszku do pieczenia. W osobnej misce ubić białka wraz ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej. Całość wylać do okrągłej formy
mecooksdalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem(...)mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). 7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać. 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić
Mała Cukierenkatruskawki, to trwa warto wykorzystywać je do swoich wypieków. Miałam mieć dla Was 2 nowe truskawkowe ciasta ( pojawiły się już na blogu TUTAJ i TUTAJ ), ale ostatni weekend znów truskawki zagościły na stole! Tak więc dziś zapraszam na przepyszną Truskawkowy Puszek – ciasto na biszkopcie, z kremem budyniowym, truskawkową pianką, owocami i galaretką. Po sezonie możecie dodać też inne owoce(...)garnka wlewamy mleko, dodajemy cukry oraz budynie – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i miksując na najniższych obrotach gotujemy kremowy budyń. Studzimy przykryty folią. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń ( muszą mieć zbliżone temperatury. Krem wykładamy na biszkopt, wygładzamy, chowamy do lodówki. PIANKA: Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy
Ostra na Słodkokolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)delikatnie mieszając. Gotową masę wlewamy do brytfanki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: Gotujemy 4 budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją
ciastkarnia na kruchym spodziewreszcie mogłam się zająć pieczeniem. Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz(...)gotować, ciągle mieszając, do momentu aż zacznie bulgotać. Zagotowaną masę odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i podawać porcjami masę budyniową, aż powstanie gładki krem (wszystko ucierałam mikserem :) ). Tak powstałą masę budyniową wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Przygotować piankę cytrynową. Galaretki rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę
Kuchnia w opałachczasie wyjmujemy i studzimy. 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy. 3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno(...)biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachProsto, szybko, smacznie. Czy może być piękniej? Och, może. Czekoladowo. 2 jajka 70 g ksylitolu 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g masła
Kucharzycakrok po kroku :) krem waniliowy: 250 g mleka 3,2% laska wanilii 2 żółtka 60 g cukru (użyłam trzcinowego) 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki skrobii kukurydzianej ciasto: 400 g mąki pszennej 70 g cukru (użyłam trzcinowego) 175 g wody 13 g mleka w proszku (nie granulowanego) 60 g masła duże jajko 4 g drożdży suchych(...)soli dodatkowo: jajko do posmarowania Dzień 1. Przygotowujemy krem. Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy ziarenka. Dodajemy je do mleka i doprowadzamy do wrzenia, po czym zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, skrobią i mąką. Dodajemy do nich odrobinę mleka (przecedzamy je przez sito, aby krem był gładki) i ucieramy dalej. Dodajemy resztę […] Artykuł Mleczne bułeczki z kremem waniliowym
Mienta blogkrok po kroku :) krem waniliowy: 250 g mleka 3,2% laska wanilii 2 żółtka 60 g cukru (użyłam trzcinowego) 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki skrobii kukurydzianej ciasto: 400 g mąki pszennej 70 g cukru (użyłam trzcinowego) 175 g wody 13 g mleka w proszku (nie granulowanego) 60 g masła duże jajko 4 g drożdży suchych(...)soli dodatkowo: jajko do posmarowania Dzień 1. Przygotowujemy krem. Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy ziarenka. Dodajemy je do mleka i doprowadzamy do wrzenia, po czym zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, skrobią i mąką. Dodajemy do nich odrobinę mleka (przecedzamy je przez sito, aby krem był gładki) i ucieramy dalej. Dodajemy resztę […] Artykuł Mleczne bułeczki z kremem waniliowym
Mienta blogsito 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku mąka pszenna do podsypania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Oddzielamy żółtka od białek. Krok 2, Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę. Krok 3. Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną. Krok 4. Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy . Krok 5. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby. Krok 6. Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty
Moja Książka Kucharska60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo 4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady Wykonanie: masło ucieramy z cukrem do białości ,na puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon, goździki oraz imbir, mieszamy i odstawiamy w małej(...)jajko, miód, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy , masę tą dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy do suchych składników dodajemy teraz wszystkie mokre składniki i wyrabiamy ciasto, które może być delikatnie klejące z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( u mnie każda po 20g) i obtaczamy je w brązowy cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienieziaren czarnego pieprzu * - 5 ziaren ziela angielskiego* - 100g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i soda i dodać do masy maślanej. Dodać resztę składników. Łyżeczka nabierałam i mokrymi(...)około 15 minut. Odstawić na kratce do ostygnięcia :) * Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu i dodać na koniec do reszty ciasta
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, 6 łyżek cukru, pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnyprzestałam wpieprzać (sorry, ale trudno to inaczej nazwać) nałogowo te biszkopty, to z wagi zniknął nagle cały 1 kilogram! Jedyne czego nie zamierzam sobie odmawiać to domowe ciasta. Nie sypię do nich nie wiadomo ile cukru i nie piekę ich codziennie. Raz na tydzień, dwa, trzy... zależy jak tam się ułoży. Poza tym wiem, że nie ma w nich chemii(...)ochotę na mak, to jak inaczej niby go zjeść? :D A ta babka powstała właśnie dlatego, że miałam ochotę na mak. Taka ot ucierana babka z makiem. A pyszna i znikająca ekspresowo :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówczekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie: Czekoladę oraz orzechy, które nie są posiekane, siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jedną masę. Dodajemy posiekane składniki i wszystko razem już mieszamy(...)ręcznie :) chyba, że ktoś zaryzykuje mikserem ;) ... Mając już gotową masę, formujemy ciasteczka w wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Wykładamy na blachę, oczywiście nie zapominając o papierze do pieczenia ciast :) nasze ciasteczka pieczemy w temperaturze 180*C około 10-13 minut :) Smacznego
W Moim Magicznym Domudokładnie foremki. Wysmarowane foremki wylepiamy dokładnie ciastem. Warstwa ciasta w foremkach powinna być dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche i babeczki mogłyby się pokruszyć. Foremki z ciastem wkładamy na 10 minut do zamrażalki, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 15-18 minut. Kremem pâtissière: 300 ml mleka 3 żółtka(...)cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii W garnku zagotowujemy mleko z wyskrobanymi ziarenkami wanilii. Po zagotowaniu natychmiast odstawiamy na bok. Cukier i żółtka ucieramy mikserem do uzyskania jasnej masy, następnie wsypujemy wymieszane mąki i dalej miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Masę z żółtek wlewamy do ugotowanego mleka, mieszamy aby pozbyć się grudek. Garnek ponownie
Smakowity Blog Kulinarnyktóre przecinamy na pół i ze sobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki(...)wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Ucieramy na gładki krem. Z 300 ml mleka przygotowujemy krem do tortów z proszku
My simple kitchenodcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru
In my kitchenWafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2
Kuchnia domowa Aniszpinaku (może być mrożony)300 g białego sera (tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy(...)Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Połowę każdego naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przekładamy do brytfanki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury
Słodka Stronarozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej 1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka(...)dodatki warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, odstawić do wystudzenia. 2. Masło utrzeć, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy cały środek wanilii do masła, ucieramy. 3. Jajka ubić na parze z cukrem, odstawić do wystudzenia. 4. W dużej misce łączymy ze sobą masło z wanilią, masę jajeczną, rozpuszczoną wystudzoną czekoladę oraz nalewkę malinową. Dokładnie mieszamy
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 margaryny
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy Dr. Oetkera, 1 budyń waniliowy Dr
Aga w kuchnipuder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na drugim cieście i przyciąć na równo z kwadratami z kółkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować(...)ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem. Lukier: Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru. Zainspirowała mnie Danusia
Ala piecze i gotujeSernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu 500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru
Niezły Młynekciasto naleśnikowe : 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam na 10-15 min. Krem serowo-cynamonowy 1 jajko 40g cukru 1 cukier wanilinowy 1 cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram
Olikowa kuchnia