Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne(...)termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy. KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy. ***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTwaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny. Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)Zagotowujemy szklankę mleka. Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy
mojewypiekiinietylkogorące dni. Zresztą sernik na zimno sprawdza się przy każdej pogodzie. Ale teraz, gdy sezon na maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta(...)przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy
Marder&Marder Manufacturebardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 4 łyżki pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaCiasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)budyniową: Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem
talerz przyjemnościświąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić. Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie maku, lepienie uszek, gdy jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia(...)szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :) I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało
dobra gospodyni dom wesołym czyniduże ciasto wypłynie ponad kształt foremki – jednak w tym wypadku po prostu będziemy musieli odciąć nadmiarowe brzegi. Dlatego warto zrobić na próbę z 3-4 orzeszki, aby wyczuć jak wielkie kuleczki lepić. Gotowe skorupki można przechowywać przez kilka dni lub od razu nadziewać (patrz uwagi wyżej). Krem do orzeszków: Mleko zagotowujemy z połową cukru. W misce ucieramy (do białości
Słodkie okruszkiCIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE . Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▪ 4 jajka ▪ 1/4 szklanki słodzika/cukru ▪ półtorej szklanki mąki ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ pół szklanki oleju ▪ ok 500 g malin Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy
zdrowo i aktywniegrudki. Porcje ciasta nakładać do wysmarowanej metalowej formy muffinkowej lub do foremek silikonowych – do ok. ¾ wysokości. Do formy metalowej można wkładać papilotki. Piec w 200 C przez ok. 10 - 12 min. Babeczki są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest suchy. Przygotować masę cytrynowa. Mikserem ubić masło z twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i ucierać aż masa
Gotujemy i jemyCIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE . Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▸4 jajka ▸1/4 szklanki słodzika/cukru ▸półtorej szklanki mąki ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸pół szklanki oleju ▸ok 500 g malin Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy
Zdrowie i pysznie na talerzuzostawcie ciasto chwilę w piekarniku i będzie idealnie! :) Składniki na jedną dużą keksówkę: 130-140 g jogurtu naturalnego (jeden mały) 3 jajka 100 g oleju rzepakowego 100 g erytrolu/ksylitolu 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 śliwek węgierek Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z erytrolem/ksyiltolem
Czarnawisienkakruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej. Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu 4 żółtka szklanka cukru 2 budynie 2 szklanki mleka pół szklanki oleju Ucieramy żółtka
Cynamonowe szczęścieszybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem
Słodki Zakątekpieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 3. Poncz: Kawę parzoną mieszam ze spirytusem. Ponczem nasączam upieczone biszkopty. 4. Masa cappuccino: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z proszkiem cappuccino ucieram na puszystą masę
Tradycyjna kuchnia Kasiucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i ubitych białek i soku z cytryny, aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem
Różowa kuchnia