ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:652/881)

Kolorowe, pyszne ciasto WIOSNA-z kremem, śmietanką, galaretkami-orzeźwiające, idealne na Wielkanoc +FILM 63

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne(...)termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy. KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.  Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy. ***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik na zimno z owocami 147

Twaróg, herbatniki, owoce, to miła i słodka zapowiedź. Będzie oczywiście sernik na zimno z owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny.     Składniki:  - 700g twarogu (u mnie domowy)- 135g miękkiego masła- niepełna szklanka drobnego cukru(...)Zagotowujemy szklankę mleka. Gdy mleko się zagotuje, odstawiamy z kuchenki, dodajemy napęczniałą żelatynę i pozostawiamy do wystudzenia. Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy  mleko z  żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy

mojewypiekiinietylko
Sernik z malinami na serku mascarpone 113

gorące dni. Zresztą sernik na zimno sprawdza się przy każdej pogodzie. Ale teraz, gdy sezon na maliny w pełni, warto się pokusić i poświęcić kilka chwil żeby zrobić to ciasto. Jest pyszne! Nie znam nikogo, kto nie lubi sernika na zimno. Ani nie znam nikogo, kto nie lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta(...)przekładamy do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm). Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę. Lekko stężałą żelatynę dodajemy do serka mascarpone. Mieszamy serek z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z pokruszonych ciasteczek i wygładzamy powierzchnię. Maliny układamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto 3bit 169

bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła. Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 4 łyżki pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą(...)maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
Kawowy 3 bit 191

Ciasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)budyniową: Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem

talerz przyjemności
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55828

świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić.  Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie maku, lepienie uszek, gdy jeszcze dodatkowo zajmowały się gromadką dzieci i pracą zawodową. Skąd brały te wszystkie produkty, gdy na półkach w sklepie stał tylko ocet? Czy dlatego jemy karpia(...)szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :)  I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 204

duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki – jednak w tym wypadku po prostu będziemy musieli odciąć nadmiarowe brzegi. Dlatego warto zrobić na próbę z 3-4 orzeszki, aby wyczuć jak wielkie kuleczki lepić. Gotowe skorupki można przechowywać przez kilka dni lub od razu nadziewać (patrz uwagi wyżej). Krem do orzeszków: Mleko zagotowujemy z połową cukru. W misce ucieramy (do białości

Słodkie okruszki
Ciasto na oleju z malinami 77

CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE .     Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▪ 4 jajka ▪ 1/4 szklanki słodzika/cukru ▪ półtorej szklanki mąki ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ pół szklanki oleju ▪ ok 500 g malin  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy

zdrowo i aktywnie
Muffinki cytrynowe 121

grudki. Porcje ciasta nakładać do wysmarowanej metalowej formy muffinkowej lub do foremek silikonowych – do ok. ¾ wysokości. Do formy metalowej można wkładać papilotki. Piec w 200 C przez ok. 10 - 12 min. Babeczki są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest suchy. Przygotować masę cytrynowa. Mikserem ubić masło z twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i ucierać aż masa

Gotujemy i jemy
Ciasto na oleju z malinami 145

CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE .     Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▸4 jajka ▸1/4 szklanki słodzika/cukru ▸półtorej szklanki mąki ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸pół szklanki oleju ▸ok 500 g malin  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pełnoziarniste ciasto jogurtowe ze śliwkami 191

zostawcie ciasto chwilę w piekarniku i będzie idealnie! :)  Składniki na jedną dużą keksówkę: 130-140 g jogurtu naturalnego (jeden mały) 3 jajka 100 g oleju rzepakowego 100 g erytrolu/ksylitolu 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 śliwek węgierek Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z erytrolem/ksyiltolem

Czarnawisienka
Sernik z rosą 173

kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej.  Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 10-15 minut w 180 st. C  Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu 4 żółtka szklanka cukru 2 budynie 2 szklanki mleka pół szklanki oleju Ucieramy żółtka

Cynamonowe szczęście
MALINOWY SERNIK NA ZIMNO 122

szybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem

Słodki Zakątek
Tort Cappuccino Cream 151

pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 3. Poncz: Kawę parzoną mieszam ze spirytusem. Ponczem nasączam upieczone biszkopty. 4. Masa cappuccino: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z proszkiem cappuccino ucieram na puszystą masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka gotowana 2017 184

ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem

Różowa kuchnia