ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:657/881)

Czekoladowe ciasto bez mąki 119

Prosto, szybko, smacznie. Czy może być piękniej? Och, może. Czekoladowo. 2 jajka  70 g ksylitolu 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g masła

Kucharzyca
Mleczne bułeczki z kremem waniliowym 209

krok po kroku :) krem waniliowy: 250 g mleka 3,2% laska wanilii 2 żółtka 60 g cukru (użyłam trzcinowego) 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki skrobii kukurydzianej ciasto: 400 g mąki pszennej 70 g cukru (użyłam trzcinowego) 175 g wody 13 g mleka w proszku (nie granulowanego) 60 g masła duże jajko 4 g drożdży suchych(...)soli dodatkowo: jajko do posmarowania Dzień 1. Przygotowujemy krem. Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy ziarenka. Dodajemy je do mleka i doprowadzamy do wrzenia, po czym zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, skrobią i mąką. Dodajemy do nich odrobinę mleka (przecedzamy je przez sito, aby krem był gładki) i ucieramy dalej. Dodajemy resztę […] Artykuł Mleczne bułeczki z kremem waniliowym

Mienta blog
Mleczne bułeczki z kremem waniliowym 201

krok po kroku :) krem waniliowy: 250 g mleka 3,2% laska wanilii 2 żółtka 60 g cukru (użyłam trzcinowego) 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki skrobii kukurydzianej ciasto: 400 g mąki pszennej 70 g cukru (użyłam trzcinowego) 175 g wody 13 g mleka w proszku (nie granulowanego) 60 g masła duże jajko 4 g drożdży suchych(...)soli dodatkowo: jajko do posmarowania Dzień 1. Przygotowujemy krem. Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy ziarenka. Dodajemy je do mleka i doprowadzamy do wrzenia, po czym zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, skrobią i mąką. Dodajemy do nich odrobinę mleka (przecedzamy je przez sito, aby krem był gładki) i ucieramy dalej. Dodajemy resztę […] Artykuł Mleczne bułeczki z kremem waniliowym

Mienta blog
PIEROGI LENIWE 180

sito 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku mąka pszenna do podsypania PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Oddzielamy żółtka od białek. Krok 2, Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę. Krok 3. Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną. Krok 4. Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy . Krok 5. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby. Krok 6. Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty

Moja Książka Kucharska
MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 183

60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo  4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady Wykonanie: masło ucieramy z cukrem   do białości ,na puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon, goździki oraz imbir, mieszamy i odstawiamy w małej(...)jajko, miód, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy , masę tą dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy do suchych składników dodajemy   teraz wszystkie mokre składniki   i   wyrabiamy ciasto, które może być delikatnie klejące z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( u mnie każda po 20g) i obtaczamy je w brązowy cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Słodkie zapomnienie
M i razowe ciastka... 111

ziaren czarnego pieprzu * - 5 ziaren ziela angielskiego* - 100g posiekanej gorzkiej czekolady  Masło utrzeć z cukrem i z melasą dodać jajko dalej ucierać  Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i soda i dodać do masy maślanej. Dodać resztę składników.  Łyżeczka nabierałam i mokrymi(...)około 15 minut. Odstawić na kratce do ostygnięcia :) * Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu i dodać na koniec do reszty ciasta

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 182

mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, 6 łyżek cukru, pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 125

czekolady deserowej (ja dałam mleczną ) 50 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być w zamian też włoskie) Wykonanie: Czekoladę oraz orzechy, które nie są posiekane, siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy razem z cukrem za pomocą miksera, dodajemy jajko. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko w jedną masę. Dodajemy posiekane składniki i wszystko razem już mieszamy(...)ręcznie :) chyba, że ktoś zaryzykuje mikserem ;) ... Mając już gotową masę, formujemy ciasteczka w wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Wykładamy na blachę, oczywiście nie zapominając o papierze do pieczenia ciast :) nasze ciasteczka pieczemy w temperaturze 180*C około 10-13 minut :) Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 166

dokładnie foremki. Wysmarowane foremki wylepiamy dokładnie ciastem. Warstwa ciasta w foremkach powinna być dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche i babeczki mogłyby się pokruszyć. Foremki z ciastem wkładamy na 10 minut do zamrażalki, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 15-18 minut. Kremem pâtissière: 300 ml mleka 3 żółtka(...)cukru 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii W garnku zagotowujemy mleko z wyskrobanymi ziarenkami wanilii. Po zagotowaniu natychmiast odstawiamy na bok. Cukier i żółtka ucieramy mikserem do uzyskania jasnej masy, następnie wsypujemy wymieszane mąki i dalej miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Masę z żółtek wlewamy do ugotowanego mleka, mieszamy aby pozbyć się grudek. Garnek ponownie

Smakowity Blog Kulinarny
Tort Miś 157

które przecinamy na pół i ze sobą łączymy  4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki(...)wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Ucieramy na gładki krem. Z 300 ml mleka przygotowujemy krem do tortów z proszku

My simple kitchen
Babka pomarańczowo-cytrynowa 172

odcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny.  Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru

In my kitchen
Wafle kajmakowe z powidłem 203

Wafle to szybka słodka przekąska. Jest już kilka propozycji na blogu. Tym razem zapraszam na wersję kajmakową z powidłem.Składniki:1 opakowanie wafli1/2 puszki masy kajmakowej1/2

Kuchnia domowa Ani
Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem 196

szpinaku (może być mrożony)300 g białego sera (tłustego lub półtłustego)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masła Zapiekane Naleśniki z Białym Serem i Szpinakiem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy starty czosnek i dalej podsmażamy(...)Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody. Dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników.Połowę każdego naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Przekładamy do brytfanki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury

Słodka Strona
Tort makowy z masą czekoladową 209

rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej 1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka(...)dodatki warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, odstawić do wystudzenia. 2. Masło utrzeć, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy cały środek wanilii do masła, ucieramy. 3. Jajka ubić na parze z cukrem, odstawić do wystudzenia. 4. W dużej misce łączymy ze sobą masło z wanilią, masę jajeczną, rozpuszczoną wystudzoną czekoladę oraz nalewkę malinową. Dokładnie mieszamy

Apetyczna babeczka
Mini serniczki 124

Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 margaryny

Aga w kuchni
Sernik na święta 182

Składniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy Dr. Oetkera, 1 budyń waniliowy Dr

Aga w kuchni
Ciasteczka francuskie z powidłami 447

puder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na drugim cieście i przyciąć na równo z kwadratami z kółkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować(...)ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem.   Lukier: Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru. Zainspirowała mnie Danusia

Ala piecze i gotuje
Sernik Malinowy 472

Sernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu  500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru

Niezły Młynek
Piątkowo - naleśnikowo - cynamonowo 155

ciasto naleśnikowe : 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam na 10-15 min. Krem serowo-cynamonowy 1 jajko 40g cukru 1 cukier wanilinowy 1 cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram

Olikowa kuchnia
Ciasto Lemon Bez Pieczenia 295

dodatkiem na rodzinne spotkanie. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, więc pyszności będzie na dłużej, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Lemon Bez Pieczenia Składniki: Spód: 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard 130g roztopionego, przestygniętego masła Krem: 700ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń waniliowy lub cytrynowy(...)roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć ( patrz FILM ). Krem: 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do kremu budyniowego dodać

Mała Cukierenka
Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! 13743

pyszne ciasto bez pieczenia! Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Ciasto zawsze należy zrobić dzień wcześniej przed podaniem, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam!     Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania(...)Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki *** *** Na masę wykładamy rurki z kremem *** *** Na warstwę

Blog z Apetytem
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 189

dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch masy jajecznej przesiać oba rodzaje mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Przygotować biszkopt kokosowy(...)Odstawić do ostygnięcia. 11. Przygotować krem: Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 12. Masło utrzeć z cukrem pudrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać ostudzoną kawę, zmielone orzechy i wymieszać mikserem. Dodać spirytus, wymieszać. 13. Biszkopt kakaowy przeciąć w poziomie na dwie równe części. Spodnią część włożyć

W mojej kuchni
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 181

buntowniczki, postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż - tort nasz wcale słodki nie jest, jest za to bardzo wyrazisty. Biszkopt jest zielony. Masa wcale nie jest ucierana. Zamiast czekoladowej wkładki występuje rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad(...)posypanego koperkiem wędzonego łososia. 5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie. 6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić. 7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt". 8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek

Wypisz Wymaluj
Miekkie nadziewane pierniczki 342

jest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki(...)stwardnieją. Ciastka studzimy, najlepiej na kratce i dopiero wówczas zaczynamy dekorowanie. W przypadku ciepłych ciastek, cała dekoracja spłynie. Zdobić ciastka można również przed samym podaniem.  LUKIER: W miseczce ucieramy białko z cukrem pudrem, do tego momentu, aż masa stanie się gładka. Nie należy uprzednio ubijać jajka. Wtedy zamiast lukru otrzymamy usztywnioną pianę. Wedle uznania można dodać kilka kropel soku

Kuchnia od dwojga
Tarta z truskawkami i rabarbarem 117

wracając do tarty to jest to tarta z nadzieniem migdałowym przypominająca tartę frangipane . Sposób wykonania jest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło na puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu(...)pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego cukru Zacznij od spodu do tarty. Zimne masło posiekaj nożem z mąką i cukrem. Kiedy już utworzy się kruszonka dodaj żółtko i zagnieć ciasto ale tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim dno formy. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj białka

codojedzenia
Sernik idealny poszukiwany... 622

wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia.   Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Tort czekoladowy z migdałami 113

bezglutenowy. Podaję przepis na połowę porcji. 200 g migdałów (nie zdejmujemy skórki), 200 g cukru pudru, 10 jajek, 200 g czekolady deserowej, Migdały zetrzeć lub zmiksować. Czekoladę zetrzeć. Migdały ucierać z cukrem i żółtkami, dodając je po jednym. Do utartej masy dodać czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do masy migdałowo czekoladowej i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć(...)miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Na jednym placku ułożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Można rozsmarować równo, pod „linijkę

królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 116

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem

królestwo garów
Tort makowy z kremem śliwkowym 135

najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy(...)przez sito. Przecier powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go zagęścić przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części.  Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem.  Całość posmarować pozostałym kremem

królestwo garów
Czekoladowe owsiane ciasteczka z żurawiną 240

miseczce umieścić mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia i 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych. Wymieszać. Miękkie masło utrzeć, aż się napuszy. Wsypać cukier i kontynuować ucieranie, po chwili wbić jajko. Cukier brązowy jest trudno do rozpuszczenia w maśle, więc nie należy się przejmować jeżeli będą widoczne jego kryształki. Czekoladę gorzką rozpuścić nad kąpielą wodną, wlać do masła(...)orzech włoski, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci Tagged: czekolada , mąką pełnoziarnista , płatki owsiane , żurawina

https:KKuchniaMniam
Domek z piernika 53

stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. ? Wbić jajka i zagnieść ciasto. ? Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. ? Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. ? Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. ? Wyciąć również gwiazdę na dach(...)Piec w temperaturze 170 st.C przez 8-10 minut. ? Upieczone rozłożyć na blacie, po wystygnięciu przełożyć papierem do pieczenia i złożyć do pudełka, aż przyjdzie czas na dekorowanie. ? Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny. ? Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora. ? Lukrem ozdobić ściany i dach

To co kocham
Purée z dyni 81

tyle miękka, że można ją również wykorzystać do puree. Jednakże zdażyło mi się trafić na starsze dynie które pomimo długiego pieczenia wciąż miały twardą skórkę. Miąższ dyni blendujemy lub ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji purée bez grudek. Jeśli masa będzie wodnista, możecie dodatkowo przecisnąć ją przez gazę lub pozostawić na sitku . Przechowywanie Purée przechowujemy w lodówce(...)zamrażamy . Purée można również przełożyć do czystych słoiczków i zawekować . Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe

WegePrzepis
Ciasto imieninowe 92

mleka miksujemy żółtka z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na wrzące mleko wlewamy powoli roztrzepane żółtka i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Tak przygotowany budyń studzimy.  Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), następnie dodajemy  na zmianę po łyżce ostudzonego budyniu oraz orzechy. Na koniec wlewamy kawę. Proponuję robić to stopniowo i spróbować(...)wiedzieć czy taka jej ilość w kremie nam odpowiada. Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka) 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt kakaowy smarujemy cienką warstwą dżemu, na dżem wykładamy połowę kremu i przykrywamy bezą kokosowa, na która wykładamy pozostały krem i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy biszkopt orzechowy i polewamy wszystko

Cynamonowe szczęście
Torcik z truskawkami 161

Ciasto zbyt nie zalicza się do dietetycznych, ale są truskawki! W końcu sezon w pełni, więc należy z nich korzystać. Torcik znakomicie nadaje się na przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki: Biszkopt: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat Masa: 165ml śmietanki 30% 2 łyżki erytrytolu ok. 500g truskawek Sposób przygotowania: Biszkopt(...)Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę, Dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Masa Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z erytrytolem na sztywną masę.  Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół. Z obu stron smarujemy masą. Dekorujemy odszypułkowanymi i umytymi truskawkami. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 166

maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 179

maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rogaliki: Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Kokosowe kulki a’la Raffaello 132

prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy na parze, w kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki

mojewypiekiinietylko
Kokosowe kulki a’la Raffaello 225

prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy na parze, w kąpieli wodnej. W drugiej misce ucieramy robotem miękkie masło z cukrem pudrem. Dalej miksując dodajemy porcjami przestudzoną, ale płynną czekoladę. Dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wstawiamy do stężenia na godzinę do lodówki

mojewypiekiinietylko
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 158

jajko oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Lukier: W miseczce umieszczamy jogurt grecki, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy pokruszonymi, suszonymi płatkami róż. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Cantucci z korzennymi przyprawami 144

przyprawy do piernika  1 łyżeczka cynamonu  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szklanka orzechów włoskich, połamanych na połówki ( ja dałam trochę mniej )  Przygotowanie: Jajka i cukier ucieramy na średnich obrotach przez 5 minut  do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy(...)połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki o średnicy 4 cm i układamy na blaszce w odległości 8 cm od siebie. Roztrzepujemy 3 jajko i smarujemy

Słodka Strefa
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 133

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki(...)cukru pudru 5 kropli soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek, przed przygotowaniem lukru białka najlepiej dobrze schłodzić.  W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z rabarbarem i maślanką 161

Bardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)cynamonem. Odstawiamy na 15-20 minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Domek z piernika 143

dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. • Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi i komin. • Wyciąć również gwiazdę na dach(...)minut. • Upieczone rozłożyć na blacie, po wystygnięciu przełożyć papierem do pieczenia i złożyć do pudełka, aż przyjdzie czas na dekorowanie. • Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny. • Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora. • Lukrem

To co kocham
PLACUSZKI SEROWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I MIGDAŁAMI 149

masło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu WYKONANIE Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do twarogu, mieszamy. Dorzucamy karmelizowane jabłka, płatki migdałów i opcjonalnie także smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i  przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

cool and minty
Tort Cesarzowej 221

Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.  3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów(...)równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem. 4. Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 5. Masa orzechowa : Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego się mleka dodaję orzechy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik w czekoladzie - tort na roczek córeczki 230

innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, ale nie jest to konieczne. Jednak ucieranie masła będzie trudniejsze i dłużej potrwa. Twaróg "zmiel" w malakserze na gładką masę lub zmiel przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną pienistą masę(...)piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka

Anioszek w kuchni
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 166

wyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Cukinię i bakłażana przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy na długie cienkie paski. Marchewkę obieramy i przy pomocy obieraczki wycinamy podłużne pasy. Mozzarellę ucieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy śmietanę, jajko i starty ser. Doprawiamy kardamonem, gałką muszkatołową, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza

My Culinary Art
Keks 249

smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)Składniki:200 g masła2 i 1/2 szkl mąki pszennej5 jajek3/4 szkl cukru pudu lub więcej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka z masłem orzechowym 244

kakao 2 jajka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 100 g dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy) sporą szczyptę soli Miękkie masło ucieramy z połową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania